Volvo FM lager gewicht
De grootste afvaller

De afgelopen tien jaar zijn veel trucks zwaarder geworden. Tegenwoordig bereiken veel trekkers de drempelwaarde waarbij het maximaal voertuiggewicht in beladen toestand te hoog is

Door het streven van Volvo om het gewicht te optimaliseren verloor de standaard 4×2 FM-trekker gewicht, dus dat ziet er goed uit. Bovendien is dit een gewichtsverlies zonder concessies: omdat het programma is toegesneden op de toepassing van elke truck.

Iedereen heeft het over zwaarder worden

“Gewicht kwijtraken heeft ook te maken met een lager brandstofverbruik, maar als trekkers deze drempel bereiken, zijn de gevolgen het grootste voor het laadvermogen,” begint Jonas Odermalm, Segment Manager. Met dit in het achterhoofd zijn we met het gewichtsprogramma gestart. “Eén doel was het compenseren van elke gewichtstoename die werd veroorzaakt door Euro 6. Maar de zaken pakten beter uit dan verwacht: terwijl anderen het over gewichtstoename hadden, raakten wij 75 kilo kwijt.”

Iedereen praat over gewichtstoename, wij raken 75 kilo kwijt

Waar zaten die extra kilo´s?

“We vonden mogelijke gewichtsbesparingen op verschillende plekken. Bijvoorbeeld op het voorste bevestigingspunt van de motor, op het chassis zelf, op een of twee dwarsbalken en op het achterste bevestigingspunt van de cabine. Dit zijn kleine verbeteringen: een paar kilo hier en een paar daar. Apart stellen ze niks voor, maar allemaal bij elkaar is het een aanzienlijke reductie.’’

Jonas Odermalm gaat verder met uitleggen hoe dit mogelijk was. Bij twee aspecten betreft het verbeterde fabricageprocessen en een betere controle van de materiaalkwaliteit van de afzonderlijke componenten. Zoals de nieuwe stuurassen met geïntegreerde stuurarmen.

Kennis is macht

“Bovendien hebben we onze kennis van de marktsegmenten toegepast. Als we precies weten hoe een truck wordt gereden, kunnen we de ontwerpcriteria optimaliseren voor die specifieke toepassing.” Jonas Odermalm staat bij het whiteboard en het lijkt alsof hij een raster heeft getekend met alle mogelijke trucktoepassingen. Het komt er eenvoudigweg op neer dat het geen zin heeft om off-road asconfiguraties te gebruiken op een truck die is bedoeld voor goede wegen.

Aan de andere kant van de tafel neemt Christer Pehrsson, Long Haul Business Manager, het woord: “Wanneer je de exacte belastingen van elk onderdeel kunt berekenen, is een standaardoplossing onzinnig. Dat is nou juist waardoor de meeste trucks zwaarder zijn dan nodig is. En u kent ons standpunt over veiligheid: daarmee nemen we nooit risico´s.”

Wie moet dit lezen?

Uit onderzoek van Volvo blijkt dat één op de vier klanten afhankelijk is van gewicht. Of met andere woorden: ze moeten zorgvuldig plannen om het maximale laadvermogen niet te overschrijden (en boetes te voorkomen). Natuurlijk zal elke chauffeur die gevaarlijke stoffen zoals brandstof vervoert, extra goed naar het laadvermogen kijken.

Christer Pehrsson

Hoe 75 kilo 225 kilo werd

Terugkomend op het compensatie-effect van de trailer op de trekker: wanneer het bruto voertuiggewicht de 18 ton nadert, is het gewichtsverlies van de nieuwe Volvo FM drie keer zo veel waard in termen van te benutten laadvermogen. In sommige gevallen betekent dit dat het laadvermogen van de nieuwe Volvo FM met 225 kilo toeneemt.

“Dus voor trucks die 150 kilo zwaarder worden om te kunnen voldoen aan Euro 6, hebben klanten de pech dat het laadvermogen met bijna een halve ton daalt.” Terwijl Jonas Odermalm nadenkt over zijn eigen woorden, geeft Christer Pehrsson de essentie weer: “Dat werpt een ander licht op rijden met 75 kilo meer uitrusting dan eigenlijk nodig is.”

7
Lager gewicht