Neem controle over je aandrijving - automatisch

Wanneer de weg bedekt is met modder en zand, kun je alleen door te bewegen uit de problemen blijven. Dan is de aangedreven vooras in de Volvo FMX moeilijk te verslaan. En dat is nu nog moeilijker geworden doordat de vooras is uitgerust met de nieuwe Automatic Traction Control (ATC), een slimme voorziening die automatisch de vooras activeert wanneer dat nodig is.

Het is moeilijk voor te stellen dat de Construction Segment Manager in zijn smetteloos witte shirt zojuist uit een modderbad in Brazilië kwam. Tot hij gaat praten over de voordelen van de nieuwe, geautomatiseerde aandrijving op alle wielen.

Ook wel bekend als de ´Oh Shit!´-knop.

”Onze aangedreven vooras was altijd al zo ontworpen dat de chauffeur deze gemakkelijk kon selecteren en inschakelen als dat nodig is. Maar we wilden de as nog verder ontwikkelen om de chauffeur nog meer te ontlasten. Met Automatic Traction Control is de chauffeur altijd verzekerd van de vereiste tractie, maar alleen wanneer dat daadwerkelijk nodig is”, zegt Jonas Odermalm.

Lager brandstofverbruik

Terwijl permanente All-Wheel-Drive (AWD) de gebruikelijke optie is voor trucks in de bouw, hanteerde Volvo een andere aanpak. Jonas Odermalm herinnert zich het onderzoek dat werd uitgevoerd in de woestijn: “Het is slechts tussen de twee en vijf procent van de gevallen echt nodig. Dat houdt in dat een aangedreven vooras in 95% van de tijd een verspilling van brandstof is, behalve bij een FMX met Automatic Traction Control.”

Vrij draaiend

Wanneer de omstandigheden het toelaten, schakelt het systeem automatisch de vooras uit. Dit betekent directe overdracht tussen de motor en de aangedreven achteras, zodat de andere wielen vrij draaien, waardoor minder brandstof wordt verbruikt. Manoeuvreren wordt ook gemakkelijker wanneer de grip van de voorbanden wordt gebruikt voor het sturen. Bovendien is er dan minder slijtage aan de vooras.

Wanneer het extreem wordt

In de trucks met zeswielaandrijving is het eerste wat u nodig heeft een sperdifferentieel tussen de assen, die diagonaal twee van de achterste aangedreven wielen vergrendelt over het tandemstel. Volgens Jonas Odermalm is dit toereikend in de meeste situaties. “Wanneer het echt glibberig wordt, schakelt u de voorasaandrijving in. Daarmee redt u zich uit de meeste situaties. En dan komen we op het terrein van extreme mobiliteit.”

“Daarvoor hebben we iets wat bekend is geworden als de ´Oh Shit!´-knop. Als u hierop drukt, wordt het voorste differentieel vergrendeld waardoor het besturen van het voertuig heel moeilijk gaat, maar u wel weer op het droge kunt komen.”

Jonas Odermalm

Aan en uit

Toen we vroegen waarom dit soort mobiliteit zo aantrekkelijk is, heeft Jonas Odermalm zijn antwoord snel klaar. ”ATC levert alle voordelen van een selecteerbare, aangedreven vooras, terwijl het net zo gemakkelijk is als een permanent systeem. Ik denk dat het wordt gewaardeerd door chauffeurs van allerlei voertuigen: 4×4-servicewagens voor wegenonderhoud, 6×6-kippers die werken aan olieleidingen in de woestijn, 8×6-dumpertrucks in groeves en 10×6-kraanwagens op zanderige bouwlocaties.’’

Hij voegt eraan toe: “Uiteraard zou het niet zo aantrekkelijk zijn zonder onze reputatie voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.”

Lees meer over de Automatic Traction Control


Find Your Dealer

8
Mobiliteit