Volvo FMX draaicirkel
Bespaar geld op het stuursysteem

Voor extreme manoeuvreerbaarheid kan er niets op tegen de strategische opstelling van twee of drie draaiende assen. Het Tridemconcept is nu beschikbaar met de nieuwe luchtvering die speciaal is ontworpen voor bouwtaken.

Kleinere draaicirkels zijn niet alleen handig op krappe plaatsen. Strategic Planner Peter Frleta legt uit hoe de grootste besparing vaak de tijd blijkt te zijn. “Het hoeft geen haarspeldbocht te zijn, alleen al een scherpe bocht in de weg kan betekenen dat je moet stoppen, draaien, achteruitrijden en nogmaals draaien. Maar met een Tridem is dit zelden een probleem. Het houdt zelfs in dat u klein woonerf kunt oprijden om in een tuin te lossen.” En de tijd die wordt bespaard met het draaien, verhoogt de productiviteit voor de operator.

Uitstekende kiepstabiliteit

Tridem met luchtvering

“We bevelen de tridem aan voor bouwtaken op verharde en onverharde wegen. Met de nieuwe luchtvering en vergrote bodemvrijheid is dit een zeer veelzijdige truck. En met sterke stabilisatoren op drie assen vlak onder de lading, is de kiepstabiliteit uitmuntend”, zegt Peter Frleta terwijl Product Planner Bosse Franzon het vertrek binnenkomt.

“Als de truck onbeladen is en je een naloopas omhoog brengt om brandstof te besparen, krijg je ook betere tractie op de aangedreven wielen. De combinatie van grotere bodemspeling en een verhoogde naloopas maken het makkelijker om steile hellingen te nemen zonder vast te komen zitten.”

Bosse Franzon

On en off road

“Vaak is één sperdifferentieel tussen de assen voldoende om de tridem door erg glad terrein te krijgen”, zegt Peter Frleta. “En als je ook op de gewone weg moet rijden, heb je hiermee het beste van twee werelden. Manoeuvreerbaarheid met comfort op een wanordelijke bouwlocatie en manoeuvreerbaarheid met minder brandstofverbruik op de weg.”

Brandstofverbruik en chauffeur

Omdat bij bouwtaken vaak minstens de helft van de tijd onbeladen wordt gereden, levert de mogelijkheid om een as omhoog te zetten aanzienlijke brandstofbesparingen op. En dankzij de luchtvering behoren oncomfortabele hobbelige ritten met een lege truck op bouwlocaties tot het verleden en worden lichamelijke klachten bij de chauffeur voorkomen.

Het laatste woord

Bosse Franzon legt uit dat het Tridemconcept afkomstig is uit Scandinavië en dat in Zweden een nieuw bouwproject vaak begint met het aanleggen van de weg. “Het mooie van de tridem is dat deze efficiënt kan worden toegepast op verschillende oppervlakken en situaties, zelfs in de krapste plekken.”

Hierop heft Peter Frleta zijn vuist en zegt: “Meer assen voor de bouw.”

Lees meer over de voordelen van tridem

4
Tridem