Vaša lična podrška u vožnji

Dopustite nam da predstavimo sistem ACC (Adaptive Cruise Control - sistem za regulaciju razmaka), jedan od najnaprednijih naših sistema u vozilu, dizajniran za smanjenje faktora stresa i povećanje udobnosti vas kao vozača korištenjem nove inteligentne elektronike.

ACC je sistem koji koristi senzore za otkrivanje da li se kamion previše približio vozilu ispred vas. Brzina vozila u odnosu na saobraćaj ispred vas se prilagođava smanjenjem dovoda goriva i aktiviranjem usporivača i kočnice motora. Ako usporivač i kočnica motora ne mogu dati dovoljnu silu kočenja kako bi se spriječilo prebrzo približavanje kamiona vozilu koje je ispred vas, vozač dobiva upozorenje koje mu omogućava da sam aktivira kočnice vozila. To smanjuje rizik od nekih nesreća izazvanih ovim uzrokom.

Tu je također i funkcija na dugme Hill Start Aid (pomoć pri kretanju na uzbrdici) koja omogućava vozaču da zadrži pritisak kočnice dok pomiče nogu s papučice kočnice na gas i kreće na uzbrdici. To nije samo praktično i opuštajuće, nego i poboljšava bezbjednost.

ACC se pokazao naročito korisnim na dugim relacijama u vožnji pretežno po glavnim cestama i autoputovima te naravno sa mnogo faktora stresa. ACC je takođe i prvi korak u razvoju onoga što mi u kompaniji Volvo Trucks nazivamo "Održavanje sigurnog razmaka" U ovom trenutku već smo poduzeli sljedeće korake.