4/16/2013

Kabina novog kamiona Volvo FMX: Revolucionarna čvrstoća i udobnost čak i u teškim uvjetimaIzvana izuzetno robusna i čvršća, iznutra udobnija i ergonomičnija. Kabina novog građevinskog kamiona Volvo FMX daje efikasnom i bezbjednom građevinarstvu novu dimenziju.

 

Dizajneri i inženjeri kompanije Volvo Trucks zaista su naglasili robusni, samouvjereni imidž originalnog modela.

Novi Volvo FMX ima kabinu od vrlo istegljivog čelika, testiranu prema najstrožijim bezbjednosnim normama na svijetu u cilju što bezbjednijeg radnog okruženja. Preoblikovane su sve komponente prednje konstrukcije kako bi ona bila mnogo robusnija i izdržljivija.

„Novi FMX je prepoznatljiv po autentičnom, moćnom imidžu. To što vidite, to i dobijate. Kompletan alat, potpuno spreman za težak rad. Ovaj građevinski kamion je kao pravi akcioni heroj - što teže radi, sve bolje izgleda", kaže direktor za dizajn Rikard Orell.

Izvanredna vidljivost

Nizak položaj kabine u odnosu na šasiju olakšava vozaču ulazak i izlazak i daje mu izvanrednu vidljivost u neposrednoj blizini. Rizik od oštećenja vozila je manji, a bezbjednost radnika u neposrednoj blizini kamiona veća.

Kao i kod kamiona Volvo FH i FM, klasičan Volvo simbol premješten je gore i nalazi se ispod vjetrobranskog stakla. Na građevinskim kamionima Volvo simbol je veći, a dijagonalna traka deblja i obojena tako da odgovara crnoj pozadini. Praktična ručka je integrisana sa prednjom maskom.

Proizvodnja novog kamiona Volvo FMX za kupce u Evropi počinje u septembru 2013. Pogledajte film o novom građevinskom kamionu na adresi : http://tiny.cc/rfkkvw.

Čvršći detalji

Evo nekoliko detalja koji kabinu čine mnogo čvršćom i robusnijom:

  • Branik ima čvršću konstrukciju. Sastoji se iz tri dijela - srednji dio okrenut naviše opkoljavaju dva ugaona dijela koji služe i kao praktične stepenice. Ugaoni dijelovi su od elastičnog materijala otpornog na pucanje koji bolje podnosi udare pri malim brzinama od prethodnog rješenja. Ovi dijelovi se lako skidaju i mijenjaju.
  • Iznad branika nalazi se vučno oko od lijevanog željeza predviđeno za ogromno opterećenje od 32 tone.
  • Preoblikovana prednja svjetla sa prepoznatljivim, nagnutim linijama još su čvršća i bolje svijetle. Njihov dizajn naglašava blisku vezu sa drugim novim kamionima Volvo.

„Servisiranje je lakše zato što se sve funkcije prednjih svjetala, kao i pokazivači smjera i oštro nagnuta dnevna svjetla za vožnju, nalaze u istom kućištu. I duga i kratka svjetla bolja su nego prije", kaže Rikard Orell. „Kupac može još povećati domet svjetala ako poruči svjetla Bi-Xenon."

Bolji položaj vozača

Unutrašnjost kabine novog kamiona Volvo FMX potpuno je preoblikovana, pri čemu se najviše vodilo računa o udobnom i ergonomskom radnom mjestu za vozača. Kabina je prostranija i vozač ima više opcija za odlaganje stvari u odnosu na prethodni model.

Položaj za vožnju je bolji. Novo sjedište može biti nagnuto naprijed za još četiri stepena, a naslon za leđa je 10 milimetara tanji nego prije.

Komande na volanu i nagnuta komandna ploča

Na volanu se nalaze integrisana komandna dugmad za razne funkcije, uključujući tempomat, telefon, navigaciju itd. Nova, potpuno crna komandna ploča sada je još više nagnuta ka vozaču.

„Vozač ima dobro raspoređeno, logičko radno okruženje i nadohvat ruke su mu sva dugmad, komande i funkcije", kaže Ulf Andreasson, menadžer za razvoj kabina u kompaniji Volvo Trucks.

Da bi prostor za noge bio veći, kontakt brava je premještena gore, na komandnu ploču. Odmah pored kontakt brave, sa desne strane, nalaze se važne funkcije (kao što je veliki integrisani informacijski ekran), što olakšava njihovo korištenje. Desno od nagnute sekcije je univerzalni modul na kome se mogu nalaziti razne komande. Klima se lako kontroliše, a uređaj je efikasniji i bolje odmrzava stakla.

Daljinska kontrola preko aplikacije za mobilni telefon

Kada preuzme novu aplikaciju za mobilni telefon „My Truck" (Moj kamion), vozač može bolje kontrolisati i koristiti neke kamionske funkcije daljinskim putem. Aplikacija omogućava daljinsko startovanje grijača i provjeru alarma, brava na vratima i nivoa goriva.

15. 04. 2013.

Link ka fotografijama:

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:21876,Volvo+Trucks:21882,Volvo+Trucks:21983,Volvo+Trucks:21871,Volvo+Trucks:21870    

Dodatne informacije: Aleksandra Marković-Trajkovski, Volvo d.o.o, telefon +381 22 366 614, e-mail aleksandra.markovic-trajkovski@volvo.com.

nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.