4/16/2013

Novi Volvo FMX: Izvanredno ponašanje na cesti u svim uvjetimaNovi Volvo FMX je lakši za vožnju i nudi nekoliko inovacija koje znatno povećavaju njegovu efikasnost i terenske karakteristike. Vozač upravlja natovarenim kamionom bez ikakvog napora, što mu omogućava nova tehnologija: Volvo Dynamic Steering.

 

„Patentirani sistem Volvo Dynamic Steering koristi svim vozačima, ali su njegove prednosti najuočljivije pri vožnji malim brzinama. Upravljanje bez naprezanja čini posao vozača građevinskog kamiona znatno lakšim", kaže Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Elektronski kontrolisani elektromotor pričvršćen za upravljački mehanizam velika je tehnološka inovacija. Elektromotor radi sa hidrauličnim servoupravljačem i više hiljada puta u sekundi reguliše ga elektronska kontrolna jedinica. Pogledajte film o sistemu Volvo Dynamic Steering na adresi   http://tiny.cc/bhkkvw.

„Na malim brzinama elektromotor preuzima težak posao od vozača. Vozač se može opustiti i upravljati kamionom bez ikakvog naprezanja", objašnjava Gustav Neander, menadžer projekta za Volvo Dynamic Steering.

Dinamički upravljački sistem je rješenje za najčešće povrede na radnom mjestu kojima su izloženi vozači komercijalnih vozila. Još jedna prednost je ta što se Volvo Dynamic Steering automatski vraća u centralni položaj i pri vožnji unazad.

Novi zadnji pneumatski ovjes

Većina novih karakteristika šasije i pogonskog sklopa novog kamiona Volvo FMX povećava produktivnost kamiona.

„Ovo je prioritetna oblast za naše kupce iz segmenta građevinarstva. Novi pneumatski ovjes je prilagođen građevinskim radovima bez ikakvih kompromisa i nema nikakve veze sa drugim segmentima", objašnjava Peter Frleta, stručnjak za šasije u kompaniji Volvo Trucks. On dodaje: „Zadnji pneumatski ovjes daje značajnu udobnost i okretnost i natovarenom i praznom kamionu."

Sistem ovjesa ima automatsku kontrolu visine u vožnji i razmak od tla je 300 mm, te je prohodnost izvanredna. Pneumatski ovjes postoji za osovinske konfiguracije 4x2, 6x4 i 8x4.

Pošto se stabilizacijska šipka nalazi na osovinskom sklopu, vozilo je izuzetno stabilno. Osim toga, nema nezaštićenih komponenti ovjesa iza zadnje kamionske osovine.

Da bi krug pri zaokretanju bio manji i da bi se gume manje trošile, moguće je poručiti konfiguraciju 8x4 sa trostrukom osovinom i hidraulički upravljanom pratećom osovinom. Prateća osovina se može podići kako bi pogonska osovina bolje prianjala u teškim radnim uvjetima.

 

I-Shift i bolji pogon na sve točkove

Mjenjač I-Shift je vrlo efikasan već i pri manevrisanju na malim brzinama, a može se kombinovati i sa prednjom pogonskom osovinom. Duži interval zamjene ulja (45.000 km) još jedna je karakteristika novog mjenjača I-Shift.

Sistem prednjeg pogona poboljšan je radi boljih terenskih karakteristika i veće izdržljivosti. Prednja pogonska osovina premještena je naprijed za 100 mm, na isto mjesto kao prednja nepogonska osovina.

Osim toga, paralelna šipka je podignuta na bezbjedniju lokaciju. Zbog kraćeg prednjeg prepusta veći je prilazni ugao.

Prednja pogonska osovina postoji za sljedeće osovinske konfiguracije: tegljač i klasični kamion 4x4 i 6x6 i klasični kamion 8x6.

U ponudi sa 11-litarskim i 13-litarskim motorima

Novi Volvo FMX se može poručiti sa 11-litarskim i 13-litarskim Euro 6 motorima. Snaga D13 motora može iznositi od 380 KS do 500 KS, a D11 motora od 330 KS do 450 KS. Za tržišta izvan Evrope u ponudi će biti motori adaptirani za Euro 3, Euro 4 i Euro 5 standarde.

Da bi zadovoljio zahtjeve Euro 6 standarda, motor ima EGR sistem (sistem za povrat ispušnih plinova) bez hladnjaka. On optimizira temperaturu ispušnih plinova i NOx nivo za efikasnu naknadnu obradu.

Filter za čvrste čestice automatski se regeneriše u normalnim uvjetima vožnje i patentirano rješenje kompanije Volvo Trucks za servisiranje filtera štedi kupcu vrijeme i smanjuje mu troškove.

Proizvodnja novog kamiona Volvo FMX za kupce u Evropi počinje u septembru 2013. Pogledajte film o novom građevinskom kamionu na adresi . http://tiny.cc/rfkkvw, http://tiny.cc/ffkkvw i  http://tiny.cc/bhkkvw.

15.04 2013.

Link ka fotografijama:

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:21875,Volvo+Trucks:21889,Volvo+Trucks:21877,Volvo+Trucks:21867,Volvo+Trucks:21868,Volvo+Trucks:21866

Za detaljnije informacije pozovite: Mirela Fetahović, telefon: +387 62 345241, e-mail mirela.fetahovic@volvo.com

nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.