5/14/2013

Novi Volvo FE i Volvo FL – optimizirani za gradske i prigradske isporukeNove kamione Volvo FE i Volvo FL sada je još lakše voziti u gradskim uvjetima gdje se zahtjeva brz, nesmetan i ekološki prevoz. Novi kamioni imaju kvalitetnije vozačevo okruženje, a paleta kamiona Volvo FL proširena je vrlo konkurentnim četvorocilindarskim motorom od pet litara.

 

„Vozači često ulaze i izlaze iz kamiona, po više puta tokom svake smjene. Zato smo najviše htjeli kreirati udobno, praktično vozačevo okruženje koje je vrlo pregledno u svim pravcima", kaže Claes Nilsson, predsjednik kompanije Volvo Trucks.

Vozač ima bolje radne uvjete zbog nove, još jasnije komandne ploče i novih ergonomskih sjedišta s integrisanim naslonom za glavu i sigurnosnim pojasom. Ojačano sjedište i podni držač sjedišta povećavaju bezbjednost u slučaju nesreće.

Novi motori

Vožnja je efikasnija uz pomoć dva nova, interno konstruisana motora od osam i pet litara:

  • Novi 6-cilindarski motor D8 radne zapremine 7,7 litara može imati: 320 KS/1200 Nm, 280 KS/1050 Nm ili 250 KS/950 Nm.
  • Volvo FL se može poručiti i sa kompaktnim 4-cilindarskim motorom D5. Ima radnu zapreminu 5,1 litar i 240 KS/900 Nm ili 210 KS/800 Nm.

„Zbog brzog prijenosa okretnog momenta na malim brojevima obrtaja, oba motora su idealna za brzu, udobnu i bezbjednu gradsku i prigradsku vožnju. Praktične vozne karakteristike pomažu vozačima isporučiti robu u vrlo kratkom roku i na više mjesta", kaže Ruddy Houtmeyers, strateški menadžer odjeljenja za proizvodnju kamiona srednje težine u kompaniji Volvo Trucks.

„Ovi motori zadovoljavaju zahtjeve novog standarda Euro 6, a troše skoro isto goriva koliko naši motori Euro 5. Kako bismo zadovoljili zahtjeve standarda Euro 6, koristili smo tehnološko rješenje koje čine sistem Selective Catalytic Reduction (SCR), turbopunjač promjenjive geometrije, sistem EGR sa hladnjakom i filter za čvrste čestice", nastavlja Ruddy Houtmeyers.

Specijalno prilagođeni automatizovani mjenjač

Dva nova motora dopunjuje široka paleta mjenjača. Iz raznovrsne palete opcija, za Volvo FE može se poručiti I-Shift.

„Automatizovani mjenjač može se prilagoditi distributivnoj opciji", objašnjava Tobias Bergman, menadžer odjeljenja za proizvodnju kamiona za distribuciju i sakupljanje otpada u kompaniji Volvo Trucks.

Još jedna novina za vozače je ta što se ESP (elektronski program stabilnosti) sada standardno ugrađuje i na Volvo FE i na Volvo FL. ESP pomaže vozaču da zadrži kamion na cesti ako neočekivano ili mnogo skrene sa putanje.

Specijalno konstruisani model od 12 tona

Volvo Trucks je takođe konstruisao jedinstvenu verziju kamiona Volvo FL od 12 tona. Ovo je vrlo konkurentan model zato što ima najsnažniji motor u svom segmentu (četvorocilindarski D5 od 240 KS) i specijalno optimizirani mjenjač I-Sync i zato što je 500 kg lakši od odgovarajućeg kamiona sa 6-cilindarskim motorom.

„Novi model od 12 tona jedan je od najboljih modela u najvećem segmentu kamiona srednje težine. Kamion je lakši, niži i cjenovno konkurentniji od aktuelnog modela. Kupcima povećava produktivnost i efikasnost, a vozačima nudi bolje radne uvjete", kaže Tobias Bergman.

„Kamion je dobro osmišljen u svakom pogledu. Pogledajte, na primjer, manje točkove koji snižavaju kabinu za pet centimetara. Vozač ima veću preglednost u svim pravcima i lakše ulazi u kabinu i izlazi iz nje", dodaje Tobias Bergman.

Izabrani prednji i bočni retrovizori u kombinaciji s opcionalnim dodatnim bočnim retrovizorima, zadnjim i bočnim prozorima također doprinose izvanrednoj vidljivosti vozača u svim pravcima. 

Novi dizajn

Kako bi Volvo FE i Volvo FL imali prepoznatljivi Volvo imidž, klasičan Volvo simbol premješten je gore i nalazi se ispod vjetrobranskog stakla. Zbog tamnog dijela ispod vjetrobranskog stakla čini se da je kabina niža, što joj daje moderan izgled koji se dobro uklapa u saobraćajno okruženje.

Redizajnirana prednja svjetla i prepoznatljiva dnevna svjetla za vožnju takođe naglašavaju blisku vezu sa drugim novim modelima kamiona Volvo. Svjetla su integrisana u novi trodjelni branik čiji su uglovi izrađeni od čelika radi veće izdržljivosti i jeftine popravke u slučaju manjih neravnina i ogrebotina.

I spolja i iznutra, novi kamioni Volvo FE i Volvo FL djeluju kao efikasna prevozna sredstva. Rikard Orell, direktor odjeljenja za dizajn, rezimira pristup svog razvojnog tima.

„Fokusirali smo se na sve već provjerene detalje i učinili ih još boljim. Željeli smo da vozač i kamion simboliziraju najkvalitetniji prevoz."

Kliknite na link za video zapis na YouTube-u:

http://tiny.cc/h281ww

14.05. 2013.

Za detaljnije informacije pozovite:

Mirela Fetahović, telefon: +387 62 345241, e-mail mailto:ira.djapic@volvo.com

Novi Volvo FE i FL Novi Volvo FE i FL application/octet-stream 71.5 KB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.