6/19/2013

Kako se pravi vrlo moderan kamionOvog proljeća prvi serijski proizvedeni novi kamioni Volvo FH su isporučeni kupcima širom Evrope. Ali, kako se pravi vrlo moderan kamion? Kako napredna elektronika i ostala oprema s lakoćom funkcionišu kao cjelina i kako se postiže vrhunski kvalitet? Opisati ćemo vam put od prvobitne zamisli do konačnog kamiona.

 

Novi Volvo FH nazvan je „kamionom sljedeće generacije". Jonas Nordqvist, menadžer za karakteristike i profitabilnost proizvoda u odjeljenju za strateško planiranje kompanije Volvo Trucks, objašnjava šta to zapravo znači.

„Vrlo moderan kamion treba zadovoljiti sve uvjete složene jednačine. Mora zadovoljiti zahtjeve kupaca i društva, ali i uspješno kombinirati savremenu tehnologiju sa karakteristikama kao što su kvalitet, udobnost vozača, zaštita okoliša i bezbjednost", objašnjava Jonas Nordqvist.

Rad na razvoju modernog kamiona počinje mnogo prije proizvodnje. Potraga za najboljim kvalitetom odlikuje sve aspekte procesa od početka do kraja. Pažljiva analiza kupaca, društva i konkurencije ukazuje na zahtjeve koje će novi model kamiona morati ispuniti. Istražuje se i tržište kako bi se otkrile tehnološke inovacije koje se mogu integrisati u novi proizvod. Ovi podaci postaju osnova za detaljnu specifikaciju zahtjeva kojom se inženjeri rukovode prilikom pravljenja modernog kamiona.

Proizvodnja - najvažniji faktor

Nakon određivanja specifikacije zahtjeva, slijedi novi izazov: realizacija zamisli. Kako bi ona bila uspješna, treba koristiti unakrsni funkcionalni metod rada po kome svi od samog početka rade zajedno - tokom dizajniranja, konstruisanja i proizvodnje.

„Mogućnost pravljenja kamiona jedan je od najvažnijih parametara za razvoj potpuno novog kamiona. Zvuči dosta očigledno, ali je od suštinskog značaja da proces proizvodnje bude ergonomičan i efikasan i da se može ponoviti. Suština je u garanciji proizvoda visokog kvaliteta", kaže Jonas Nordqvist.

To što je serijska proizvodnja novog kamiona Volvo FH u jeku i što su prvi kamioni već na putu ka kupcima ne označava samo početak nečeg novog. Označava i kraj dugog razvojnog puta. U evropskim fabrikama kompanije Volvo u Švedskoj, Rusiji i Belgiji najviše se vodilo računa o razvoju novog proizvoda u saradnji sa inženjerima. Istovremeno je sastavljena dokumentacija u vezi sa svim onim što treba ažurirati u fabrikama (i nove alate i nove vještine).

„Ovo je potpuno nova kabina, potpuno novi kamion. Nijedna komponenta karoserije nije prenijeta sa prethodnog modela, što postavlja zahtjeve našem osoblju, kao i našoj opremi koja je često prilagođena proizvodima", kaže Hans Elmqvist, menadžer projekta za ukupnu proizvodnju novog kamiona Volvo FH u svim evropskim fabrikama kompanije.

Nova ulaganja u fabrike

Vrlo moderan kamion traži vrlo moderan proizvodni alat. Jedno od važnih ulaganja bilo je ulaganje u nove prese za proizvodnju svih dijelova kabine.

„Kod novog kamiona Volvo FH jedinstveno je to što mnogo dijelova presujemo u pet faza. Suština je u geometriji - što više puta presujemo neku komponentu, bolje se uklapa sa različitim dijelovima, te je montaža kabine bolja", objašnjava Hans Elmqvist.

Još jedno veliko ulaganje bila je kupovina 56 novih robota u cilju veće proizvodne efikasnosti. Automatizacija također garantuje isti visok nivo kvaliteta svih kamiona. Primjer za to je da se sva stakla lijepe na kamion. To ima dvije prednosti: kabina je bezbjednija jer su prozori dio njene konstrukcije, a proizvodni proces je efikasniji i kvalitetniji.

Probne fabrike za razvoj proizvodnje

Učešće u razvoju novog kamiona druga je važna uloga fabrika. Kako bi se to postiglo bez ometanja tekuće proizvodnje, otvoreni su probni pogoni u okviru dvije fabrike kompanije Volvo u Švedskoj, u Tuveu i Umei. Mogu se opisati kao minijaturne kopije velikih proizvodnih fabrika, sa svim montažnim operacijama. U njima se mogu ispitati novi alati i metode za pravljenje kamiona. Cilj je, prije svega, bio primijeniti teoriju u praksi, odnosno odrediti najbolji proces montaže i otkriti da li je uopšte moguće napraviti kamion redoslijedom i alatima koje su inženjeri imali na umu.

„Sistemski provjeravamo cijeli kamion kako bismo bili sigurni da sve radi upravo onako kako treba. Napredna probna proizvodnja u probnim pogonima važan je dio ovog procesa kontrole kvaliteta", nastavlja on.

Probni pogoni poslužili su i kao osnova za povećanje stručnosti osoblja za montažu i na lokalnom i na globalnom nivou. Tokom proteklih godina, odgovorna lica iz cijelog svijeta radila su rame uz rame sa radnicima koji su pravili kamione u probnim pogonima kako bi naučila kako se sastavlja novi kamion. Kada je došlo vrijeme da se proces montaže premjesti na redovnu proizvodnu liniju u švedskim fabrikama, odgovorna lica mogla su podučiti svoje kolege. Prednosti su iste na globalnom nivou.

„Pripremili smo se do najsitnijih detalja zato što je ovo složen kamion, te ćemo mnogo brže pokrenuti proizvodni proces garantovanog kvaliteta u drugim fabrikama. Novi Volvo FH stvoren je za cijeli svijet", kaže Hans Elmqvist.

Ergonomičnija montaža

Nisu samo kamion i novi alati vrlo moderni.

Probni pogoni poslužili su i kao značajan poligon za razvoj jednostavnijih i ergonomičnijih rutinskih postupaka za zaposlene. Iako je proizvod sam po sebi složeniji, jednostavna i pametna rješenja za montažu olakšala su pravljenje novog kamiona. Primjer za to je šasija koja se sada pravi naopačke kako bi se lakše pristupilo raznim komponentama.

„Potpuno sam uvjeren da i kupac ima koristi od svakog poboljšanja proizvodnog procesa. Poboljšani radni uvjeti poboljšavaju kvalitet proizvoda. Ako se nešto lako montira, lako se montira na pravilan način", kratko objašnjava Hans Elmqvist.

Proizvodnja novog kamiona Volvo FH

Novi Volvo FH razvijan je paralelno sa poboljšanjem proizvodnje u nekoliko segmenata, između ostalog u segmentu pravljenja šasije naopačke, čime se promoviše ergonomičniji položaj za rad. Vetrobranska stakla su zalijepljena za kabinu kako bi bila čvršća. Osim toga, kompletna električna instalacija postavljena je sa desne strane šasije prema kabini, dok su vodovi za zrak i hidrauiliku na lijevoj strani kako bi montaža bila lakša.

Probni pogoni

Švedski probni pogoni u Umei i Tuveu minijaturne su kopije standardne linije za montažu. Ovaj pristup usvojen je zbog razvoja novog kamiona Volvo FH, kao i zbog obuke osoblja o novom modelu prije početka serijske proizvodnje. U oba slučaja cilj je bio poboljšanje kvaliteta finalnog proizvoda bez ometanja redovne serijske proizvodnje u fabrici.

Da li ste znali...

...da je potrebno oko pet dana da od rolne čelika nastane vrlo moderan kamion?

...da kabina prođe kroz otprilike 350 pari ruku prije kompletne montaže?

...da je za farbanje kamiona Volvo FH potrebno 3,8 litara boje?

...da su alati za presovanje teški između 25 i 30 tona pojedinačno?

...da se iskoristi 2.790 zavrtnjeva prilikom pravljenja vrlo modernog kamiona?

...da je sopstvena masa Volvo FH između 7.500 i 12.500 kg (u zavisnosti od specifikacije)?

19.06.2013.

Za detaljnije informacije pozovite:

Mirela Fetahović, telefon: +387 62 345241, e-mail mailto:ira.djapic@volvo.com

Link za fotografije:

http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:22419,Volvo+Trucks:22418,Volvo+Trucks:22417,Volvo+Trucks:22416,Volvo+Trucks:22415,Volvo+Trucks:22414,Volvo+Trucks:22413,Volvo+Trucks:22412,Volvo+Trucks:22411,Volvo+Trucks:22410,Volvo+Trucks:22409,Volvo+Trucks:22408,Volvo+Trucks:22407,Volvo+Trucks:22406

Tekstovi ispod fotografija:

1_cab plant_steel sheets.jpg           
Potrebno je samo nekoliko sati da od ovih rolni čeličnog lima nastane konstrukcija kabine.

2_.cab plant_new presses.jpg         
Čelični lim se oblikuje u 340 presa i svi dijelovi se presuju u pet faza kako bi se postigla precizna geometrija.

3_cab plant_robot.jpg     
Proces montaže sprovodi se uz pomoć više od 300 robota koji povećavaju proizvodnu efikasnost. Automatizacija također garantuje isti visok nivo kvaliteta svih kamiona.

4_cab plant_paint.jpg      
Po ekološkoj optimizaciji, lakirnica je među najboljima na svijetu. Danas je za svaku kabinu potrebno oko 4 litra boje, što je polovina količine koja se koristila prije samo deset godina.

5_cab plant_bonded windscreens.jpg          
Vetrobrani su zalijepljena za kabinu čime se povećava bezbjednost zato što staklena okna povećavaju ukupnu čvrstoću kabine.

6_cab plant_instrument panel.jpg
Tehnički napredna komandna ploča na novom kamionu Volvo FH montira se na posebnoj liniji.

7_cab plant_assembly line.jpg      
Prije konačne montaže, kabina prolazi kroz ukupno 350 pari ruku. 

8_engine plant_cast.jpg   
Odljevci nastaju i mašinski se obrađuju i montiraju u fabrici motora. U topionici živa pokazuje 1.500 stepeni. 

9_engine plant_paintshop.jpg        
Lakirnica u kojoj se svi kamioni Volvo farbaju tokom ekološki optimiziranog procesa. 

10_chassi plant_assembly line.tif 
Šasija se pravi naopačke kako bi se lakše pristupilo raznim komponentama. To radnicima olakšava montažu.

 11_chassi plant_turning the chassis.tif       
Šasija se okreće nagore prije nego što se pošalje na mjesto gdje se postavlja na osovine radi konačne montaže.

12_pilot plant.jpg              
Švedski probni pogoni u Umei i Tuveu minijaturne su kopije standardne linije za montažu. Koriste se za razvoj proizvodnje. Ovdje je također napravljen prvi novi Volvo FH.

13_Jonas_Nordquist.jpg 
Jonas Nordqvist, menadžer za karakteristike i profitabilnost proizvoda u odjeljenju za strateško planiranje kompanije Volvo Trucks. 

14_Hans Elmqvist.jpg     
Hans Elmqvist, menadžer projekta za ukupnu proizvodnju novog kamiona Volvo FH u svim evropskim fabrikama.

//

Kako se pravi vrlo moderan kamion Kako se pravi vrlo moderan kamion application/octet-stream 59.1 KB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.