6/24/2013

Vozač Bark Transa pobjednik nacionalnog takmičenja u ekonomičnoj vožnjiNajmanjom prosječnom potrošnjom, Kemal Alikadić iz Kladnja kvalifikovao se za regionalno takmičenje Drivers’ Fuel Challenge, koje se u oktobru održava u Hrvatskoj

 

Zimi čuvene po skijaškim, Bjelašnica i Igman se „kvalifikuju" da ljeti postanu planine poznate i po takmičenjima u ekonomičnoj vožnji kamiona: 20. juna na njihovim padinama održano je drugo kvalifikaciono, a potom i finalno nadmetanje Drivers' Fuel Challenge, koje se, u organizaciji kompanije Volvo komioni, u Bosni i Hercegovini održava drugi put.

Svoje umjeće u ekonomičnom upravljanju kamionima prvo su odmjerili učesnici drugog kruga kvalifikacija (polufinala) - šesnaestorica profesionalnih vozača iz Federacije BiH. Pred njima je bio zadatak da za maksimalno 28 minuta, uz što manju prosječnu potrošnju dizela, prevale 19 km - od hotela Maršal (na Bjelašnici) do Velikog Polja (na Igmanu) i nazad. Vozili su po dva ovakva kruga.

U ovim kvalifikacijama najuspješniji je bio Kemal Alikadić, iz kompanije Bark Trans iz Kladnja, koji je ostvario prosječnu potrošnju od 32,3 litra, a zadatak obavio za 26 minuta, 54 sekunde i 72 stotinke. Sa prosječnom potrošnjom od 33,1 litar i vremenom 27:27.72 na drugo mjesto se plasirao Almir Muhić iz kompanija Tanki Trans, također iz Kladnja. Trećeplasirani, Almir Peštek, iz kompanija TZS-Goražde, vozio je uz prosječnu potrošnju od 34,2 litra za 27 minuta, dvje sukunde i 13 stotinki.

Ubrzo poslije drugih kvalifikacija (prve su, podsjećamo, održane 13. juna u Jakupovcima-Lakštašima kod Banjaluke, a pobjedio je Admir Duraković, iz kompanije Gillete, iz Gračanice) održano je i veliko finale. Pobjednici iz kvalifikacionih tamičenja su vozili istom rutom, ali ovog puta samo jedan krug - od 9,7 kilometara, koji je trebalo prevaliti za maksimalno 14 minuta.

Pobjedio je Kemal Alikadić, identičnom prosječnom potrošnjom koju je ostvario u kvalifikacijama, s vremenom 13:25.09. Admir Duraković je vozio kraće - 13:16.74, ali s nešto većom prosječnom potrošnjom - 33,2 litra.

Najboljem u takmičenju Driver' Fuel Challange, koje je i u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama centralne i jugoistočne Evrope organizovano pod motom Uštedite gorivo i osvojite automobil, pripala je vrijedna nagrada - LCD TV prijemnik, dok je vlasnik kompanije Bark Trans dobio vaučer za kupovinu Volvo originalnih rezervnih dijelova ili usluge u ovlaštenim servsima u vrijednosti od 500 eura. Drugoplaisranom je uručen vaučer u vrijednosti od 200 eura, a vlasniku kompanije od 300 eura, dok su trećeplaisrani takmičar i vlasnik kompanije u kojoj je zaposlen dobili vaučere u vrijednosti od 100, odnosno 200 eura.

Svi učesnici drugih kvalifikacija i finalnog nadmetanja su upravljali identičnim vozilima: tegljačima iz nove generacije FH, sa Euro V motorima od 460 KS i automatizovanim mjenjačem I-Shift, koji su vukli poluprikolice sa 16 tona tereta.

Po propozicijama takmičenja Driver' Fuel Challange, svaki pobjednik iz države učesnice stiče pravo nadmetanja na regionalnom nivou, koje se ove godine za područje centralne i istočne Evrope, u kojem posluju Volvo kompanije, organizuje sredinom oktobra na trkačkoj stazi Grobnik kraj Rijeke, u Hrvatskoj. Pobjedniku regionalnog takmičenja će pripasti izuzetna nagrada - automobil Volvo V40, dok vlasnik kompanije u kojoj je pobjednik zaposlen dobija vaučer za dijelove i usluge u vrijednosti od 10.000 eura.

24.6.2013.

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Mirela Fetahović, telefon: +387 62 345241, e-mail mirela.fetahovic@volvo.com

Finale u Sarajevu 20.06.2013. image/pjpeg 537.5 KB
Pobednik kakmicenja u BIH image/pjpeg 1.9 MB
Takmicenje održano u Sarajevu image/pjpeg 649.3 KB
Uručenje nagrade pobedniku image/pjpeg 169.5 KB
Vozač Bark Transa pobjednik nacionalnog takmičenja u ekonomičnoj vožnji Vozač Bark Transa pobjednik nacionalnog takmičenja u ekonomičnoj vožnji application/vnd.openxmlformats-officedocument.word 61.9 KB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.