10/10/2013

Novi Volvo FL u trci sa bikovimaU novom filmu kompanije Volvo Trucks "The Chase", kamion za distribuciju Volvo FL se suočava sa ozbiljnim testom: jure ga bikovi kroz srednjevjekovni španski grad Siudad Rodrigo. "Nevjerovatno je da možete voziti kamion ove veličine kroz ovako mali grad", kaže vozač Rob Hant.

 

Poslije niza spektakularnih testova kompanije Volvo Trucks, na red je došao distributivni kamion Volvo FL. Tokom razvoja novog Volvo FL kamiona, prioritet je bio da vozilo bude što prijatnije za vožnju. U filmu "The Chase" cilj kompanije Volvo Trucks je da prikaže kako je lako manevrisanje novim kamionom od 12 tona u zahtjevnom urbanom okruženju, dajući vozaču Robu Hantu zadatak da vozi dva kilometra zakrčenim ulicama Siudad Rodriga - dok ga „juri" krdo bikova.

"Grad je star, ulice su uske i vozimo na klizavoj kaldrmi. A činjenica da nas ‘juri' krdo bikova, pravi je izazov", kaže Rob Hant.

Tokom testa u Siudad Rodrigu kamion je morao održati brzinu od najmanje 30 kilometara na sat kako ga bikovi ne bi sustigli. U pojedinim dijelovima vožnje, ulice su bile toliko uske da je Rob Hunt morao sklapati retrovizore.

"Bikovi su održavali konstantno veliku brzinu i ponekad su bili zaista blizu, ali kamionom se u krivinama upravlja veoma dobro, tako da je samo bitan način vožnje. Bilo je dosta nezgodnih situacija, ali mi je kamion pomogao kroz cijeli ovaj put", kaže Rob Hant.

Bezbjednost ljudi i životinja bili su glavni prioriteti tokom spektakularnog događaja. Preduzete su sve neophodne mjere predostrožnosti.

"Najveći rizik bio je taj što smo bili u gradu. Sve je bilo uživo tako da smo se morali uvjeriti da je bezbjedno i za ljude i za životinje. Sa velikim retrovizorima imao sam dobar pogled na bikove i na trkača iza mene tako da sam mogao održati bezbjednu udaljenost. I automatski mjenjač je pomogao da se skoncentrišem na vožnju", kaže Rob Hant.

Činjenica da je Volvo FL posebno prilagođen za brz i okretan gradski prevoz je nešto što je vozač Rob Hant naučio iz prve ruke, kada je preuzeo ulogu u filmu "The Chase".

"Za vozača je korištenje ovog kamiona u svakodnevnom poslu udobno, kako na kraćim, tako i na dužim putovanjima. Ima automatizovani mjenjač i tempomat, i lak je za upravljanje. Preglednost je veoma dobra; možete vidjeti automobile, bicikliste i pješake. Ovaj kamion definitivno čini vozačev život lakšim", kaže Rob Hant.

Poslije trke, svi bikovi su odvedeni da se odmore na farmi izvan Gvadalahare.

Pogledajte film "The Chase": http://youtu.be/_BRoU1hw-CU

Pogledajte trku iz perspektive vozača Roba Hanta:

http://www.youtube.com/watch?v=VksjoZKhv4g

10.10.2013.

Za dodatne informacije molimo kontakirajte:

Aleksandra Marković-Trajkovski, Volvo d.o.o, telefon +381 22 366 614, e-mail aleksandra.markovic-trajkovski@volvo.com.

Novi Volvo FL u trci sa bikovima Novi Volvo FL u trci sa bikovima application/octet-stream 60 KB
Novi Volvo FL u trci sa bikovima image/tiff 16.1 MB
Novi Volvo FL u trci sa bikovima image/tiff 21.5 MB
Novi Volvo FL u trci sa bikovima image/tiff 37.1 MB
Novi Volvo FL u trci sa bikovima image/tiff 15.8 MB
Novi Volvo FL u trci sa bikovima image/tiff 19.5 MB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.