2/24/2014

Manje povreda na radu uz Volvo dinamičko upravljanjePrema ispitivanju koje je provela kompanija Volvo Trucks, više od polovine vozača kamiona u Evropi ima problema sa bolovima u leđima, vratu i ramenima. Novo Volvo dinamičko upravljanje omogućuje upravljanje kamionom uz minimalan napor i smanjuje opasnost od povreda vozača.

 

Dugački dani za upravljačem mnogim vozačima izazivaju bolove u gornjem dijelu leđa. Jedan od njih je Henrik Gustafsson (27). Prije pet godina, tokom vožnje na duge relacije prema Norveškoj, osjetio je bolove u mišiću iza lijevog ramena. Henrik je zbog toga prestao da vozi na duge relacije i počeo sa prijevozom drvene građe u šumi sa svojim ocem. Krenuo je i na treninge sa utezima, ali problem nije potpuno nestao. Međutim, prije godinu i pol dana Henrik je dobio priliku voziti novi Volvo FH opremljen Volvo dinamičkim upravljanjem u okviru terenskog testiranja. Od tog trenutka bolovi u leđima su mnogo manji.

"Razlika je da ne moram biti "na iglama" i voziti na defanzivan način. Uz Volvo dinamičko upravljanje kamion je vrlo stabilan", kaže Henrik Gustafsson.

Svaki drugi vozač ima probleme

Problemi povezani sa profesionalnim povredama već dugo su poznati. Prema ispitivanju koje je provela kompanija Volvo Trucks na više od 160 vozača u Evropi, više od polovine ih je imalo problema sa bolovima u leđima, vratu i ramenima. U istraživanju provedenom tokom 2011. i 2012. godine većina učesnika su bili muškarci koji su vozili na duge relacije.

Jedno drugo istraživanje iz 2011. godine koje je provela Evropska agencija za sigurnost i zdravlje na radu pokazala je da 54% žena i 37% muškaraca u transportnom sektoru u Evropi ima probleme sa mišićima i skeletom. Kod vozača su često koncentrisani u leđima, ramenima i vratu.

Peter Bark, koji provodi ispitivanja o sigurnosnim i zdravstvenim pitanjima u Institutu za istraživanje transporta i logistike, objašnjava zašto.

"Zatezanjem mišića u rukama i vratu, zajedno sa ponavljajućim pokretima znatno se opterećuju određene grupe mišića. Očekivano je da čvrsto stezanje volana pri upravljanju dovodi do još većeg naprezanja. Veći mišići poput bicepsa nisu toliko osjetljivi, ali kada naprežete podlaktice i određene mišiće koji su povezani s prstima i šakama, postoji rizik od osjećaja zamora. Naprezanje ramena takođe izaziva zamor koji se može proširiti u zadnju stranu vrata".

Drastično manje vibracije uz Volvo dinamičko upravljanje

Novo Volvo dinamičko upravljanje znatno smanjuje pomicanje volana koje inače izazivaju neravnine na cesti. To ne samo da olakšava i čini upravljanje udobnijim za vozača, već ima i manji dugoročni utjecaj na mišiće i zglobove.

Vožnja manjim brzinama i normalnim cestama uz Volvo dinamičko upravljanje smanjuje napor potreban za okretanje upravljača za otprilike 75%. Tokom vožnje teškim cestama skoro u potpunosti smanjuje tremor, za 95-100%. U kombinaciji sa automatskim mjenjačem I-Shift, to znači znatno manje opterećenje vozača. Jonas Nordqvist je menadžer za funkcije i profitabilnost proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

"Ako oduzmete sve što se može dogoditi vozaču izvan kamiona, ponavljajuće kretnje izazvane neravninama na cesti, kao i upravljanjem i prebacivanjem stupnjeva prijenosa, takozvane "vibracije cijelog tijela", najčešći su uzrok povreda na radu. Cesta nikada nije potpuno ravna, a tijelo se trese zajedno sa kretanjem kamiona. Time se stvara ono što u ergonomiji zovemo "povrede izazvane ponavljajućim naprezanjem" (RSI - Repetitive Strain Injury). To znači opterećenje mišića, slično kao teniski lakat".

Upravo to se događa kada vozač kamiona osjeti bolove u leđima ili vratu - on sjedi mirno dok se tijelo njiše gore-dolje. Upravlja se uz određeno opterećenje, a što je veći teret, to je veća i opasnost od povreda.

Ispostavilo se da su bolovi u leđima Henrika Gustafssona klasična povreda na radu. Dakle, kada su on i otac kupili novi kamion, izbor je bio jednostavan - novi Volvo FH sa Volvo dinamičkim upravljanjem.

"Ranije bih se naprezao i upravljao kamionom malim, krivudavim cestama. Uz Volvo dinamičko upravljanje volan je miran, čak i kod vožnje kvrgavim cestama, kada se pojavljuju bočne sile koje bi inače tresle volan. Sistem to kompenzuje pa sam ja kao vozač opušteniji. Danas sam tokom vožnje u drugačijem položaju", kaže Henrik Gustafsson.

24. februara 2014.

Kako funkcioniše Volvo dinamičko upravljanje

Volvo dinamičko upravljanje se zasniva na klasičnom mehaničkom upravljanju u kojem se glavna poluga upravljača povezuje sa pogonskim mehanizmom. Hidraulički servo sistem stvara snagu koja pomaže vozaču da okrene kotače kamiona. U sistemu kompanije Volvo dodan je elektronski kontrolisani elektromotor koji je pričvršćen za upravljački mehanizam. Taj elektromotor radi sa hidrauličnim servoupravljačem, a više hiljada puta u sekundi prilagođava ga elektronska kontrolna jedinica. Na niskim brzinama elektromotor daje dodatnu snagu, a na višim brzinama elektromotor reguliše upravljanje i nadoknađuje nepravilnosti koje dolaze do upravljača, a izazivaju ih, na primjer, bočni vjetar ili neravnine na površini ceste.

Činjenice - Driver ID

Istraživanje kompanije Volvo Trucks pod nazivom Driver ID provedeno je tokom 2011. i 2012, godine u saradnji sa 160 vozača kamiona širom Evrope. Više od polovine ih je izjavilo da osjeća bolove u leđima, ramenima i vratu. U tom istraživanju većina učesnika su bili muškarci koji su vozili na duge relacije.

Činjenice - Sigurnost i zdravlje na radu u transportnom sektoru

Prema istraživanju iz 2011. godine o sigurnosti i zdravlju u transportnom sektoru, koje je provela OSHA, pokazalo se da 54% žena i 37% muškaraca u transportnom sektoru u Evropi ima probleme sa mišićima i skeletom. Kod vozača su često koncentrisani u leđima, ramenima i vratu. Prema tom istraživanju, 43% transportnih radnika u Njemačkoj ima bolove u donjem dijelu leđa. Problemi sa leđima, često povezani sa mehaničkim vibracijama, najčešća su povreda na radu među transportnim radnicima u Belgiji. Od povreda o kojima su izvještavali transportni radnici u Španjolskoj u periodu od 2000. do 2005. godine, 90% se odnosilo na mišiće i skelet. Ovdje možete pročitati cijelo istraživanje.

Pogledajte film na kanalu Volvo Trucks YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=mmu7yCBcOSM&feature=youtu.be

                                                                                                              

Za detaljnije informacije pozovite:

Aleksandra Markovic-Trajkovski, telefon +381 22 36 66 14, e-mail: aleksandra.markovic-trajkovski@volvo.com

Dinamičko upravljanje image/pjpeg 2.1 MB
Volvo Trucks Dinamičko upravljanje image/pjpeg 830.2 KB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.