5/16/2014

Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanjuNa veoma prestižnom takmičenju u oglašavanju The One Show, kampanja kompanije Volvo Trucks za novi asortiman vozila nije samo osvojila impresivan broj od devet nagrada - već je i film Epska špaga /The Epic Split/ dobio jednu od najcjenjenijih nagrada u oblasti oglašavanja - Najbolji na takmičenju /Best in Show/.

 

Reklamna Internet-kampanja kompanije Volvo Trucks, koja obuhvata filmove testiranja snimane uživo, deklasirala je ostale učesnike prestižnog festivala The One Show. Na ceremoniji dodjele nagrada za oglašavanje, održanoj u New Yorku, kampanja je osvojila devet nagrada zvanih "Olovka" /"Pencil"/, od toga šest zlatnih. Film Epska špaga /The Epic Split/ osvojio je i prestižnu nagradu Najbolji na takmičenju /Best in Show/ u konkurenciji od 21.000 prijava, prispjelih iz cijelog svijeta.

Kampanja sa filmovima, uživo snimljenih testiranja, obuhvata šest videosnimaka koji na spektakularan način prikazuju inovativne karakteristike nove serije kamiona Volvo Trucks. Svi filmovi zajedno pregledani su više od 100 miliona puta na Internet kanalu YouTube.

"Nagrade koje se dodjeljuju na takmičenju The One Show spadaju u najviše počasti u oblasti oglašavanja. Posebno smo polaskani činjenicom da kampanja B2B i dalje osvaja nagrade za reklamu, na svim takmičenjima zaredom", kaže Per Nilson /Per Nilsson/, direktor Sektora za odnose sa javnošću u kompaniji Volvo Trucks

Pored nagrade Best in Show, kompaniji Volvo Trucks dodijeljena je i nagrada Klijent godine /Client of the Year/. Kampanja je osvojila nagrade u kategorijama Interaktivna reklama, Brendirana zabava i Oglašavanje. Najveći broj nagrada dodijeljen je filmu The Epic Split, videosnimku prikazanom na Internetu u kojem Žan-Klod Van Dam / Jean-Claude Van Damme/ izvodi špagu oslonjen na dva nova kamiona Volvo FM, koji se kreću unazad. Kampanja uživo snimljenih testiranja dobila je i nagradu Zlatna olovka /Gold Pencil/ za najbolju kampanju za potrošače u kategoriji oglašavanja.

"Naša istraživanja pokazuju da skoro polovina kupaca kamiona koja je pogledala filmove uživo snimljenih testiranja, navodi da postoji veća vjerovatnoća da će sljedeći put prilikom kupovine novog kamiona izabrati Volvo. Za nas je to još jedan snažan pokazatelj da je kampanja uspješna", kaže Per Nilson.

Ceremonija dodjele nagrada festivalaThe One Show održana je u petak, 9. maja u Linkoln Centru u New Yorku. Nešto ranije, 1. maja, kampanja je osvojila osamnaest nagrada na njujoškom festivalu-takmičenju oglašivača, uključujući i nagradu Svjetski brend godine /Global Brand of the Year/ i Najbolji na takmičenju /Best in Show/. Nekoliko sedmica prije toga, kompaniji Volvo Trucks dodijeljene su tri nagrade Zlatno jaje /Golden Egg/ na gala svečanosti takmičenja Golden Egg, najvećeg švedskog takmičenja oglašivača. Kampanja je, također, osvojila i veoma cijenjenu nagradu Crna kocka /Black Cube/, kao i nagradu Klijent godine /Client of the Year/ na festival ADC, još jednom prestižnom svjetskom takmičenju oglašivača.

Podaci o kampanji sprovedenoj povodom predstavljanja

- U okviru kampanje ukupno je prikazano šest filmova uživo snimljenih testiranja i to ovim redom: Balerina-kaskader, Tehničar, Kuka, Hrčak-kaskader, Potjera i Epska špaga.

- Filmovi na spektakularan način prikazuju inovativne karakteristike nove serije kamiona.

- Filmovi su prikazani samo na kanalu YouTube.

Rezultati reklamne kampanje

Od juna 2012. godine do maja 2014.godine:

- broj pratilaca na Facebook stranici povećao se sa 16.000 da 362.000.

- broj pratilaca na Twitteru porastao je sa 6.000 na 19.000.

- broj pretplatnika na kanalu YouTube povećao se sa 3.500 na 92.000.

- broj pojedinačnih posjeta na Internet stranici Volvo Trucks u Evropi, udvostručio se sa oko 175.000 na više od 300.000 mjesečno.

- filmovi su pregledani više od 100 miliona puta na kanalu YouTube, a proslijeđeni su drugim osobama skoro 8 miliona puta.

- u medijima širom svijeta bilo je više od 20.000 reportaža o filmovima.

- procjenjuje se da ovakav nivo publiciteta vrijedi 126 miliona eura (172,6 miliona američkih dolara) u ekvivalentnoj vrijednosti oglasnog prostora.

- prema istraživanju, skoro polovina kupaca kamiona koji su pogledali ove filmove izjavila je da sada postoji veća vjerovatnoća da će sljedeći put prilikom kupovine kamiona izabrati Volvo.

Podaci o reklami The Epic Split
- Film The Epic Split počeo se prikazivati u novembru 2013. godine i predstavlja reklamu koja je u okviru kampanje Volvo Trucks, sprovedene povodom uvođenja u ponudu, imala najveći odjek.
- Za samo 48 sati, videosnimak pregledan je 10 miliona puta na kanalu YouTube.
- Danas je ovo najgledanija reklama industije motornih vozila na kanalu YouTube i ima više od 72 miliona pregleda.

- Dan nakon premijernog prikazivanja, The Epic Split je postao videosnimak koji je najviše puta na svijetu proslijeđen drugim osobama.

- Videosnimak je osvojio šesto mjesto na godišnjoj listi kanala YouTube, "Prvih 10 trend filmova za 2013. godinu" /"Top Ten Trending Videos of 2013"/.

- Film je prikazan u Muzeju historije oglašavanja /Musée de la Publicité/ u Palati Luvr /Palais du Louvre/ u Parizu.

Ovdje možete pogledati sve videosnimke objavljene na Internetu:

http://www.Youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10&feature=share&list=PLKFJ3tQvdojTHq0Zw0PUYtDTjGqi93bPe

Nagrade dodjeljene kampanji Volvo Trucks na takmičenju 2014 One Show:

Najbolji na takmičenju /Best in Show/ - The Epic Split

Zlato - interaktivna reklama, kratka forma, singl: The Epic Split

Zlato - brendirana zabava, kratka forma: The Epic Split

Zlato - brendirana zabava, najbolja režija: The Epic Split

Zlato - oglašavanje, Internet: The Epic Split

Zlato - oglašavanje, režija, Volvo Trucks: The Epic Split

Zlato - oglašavanje, kampanja za potrošače: integralna kampanja sa filmovima uživo snimljenih testiranja

Srebro - brendirana zabava, najbolja montaža: Potjera /The Chase/

Srebro - interaktivna reklama, serija filmova uživo snimljenih testiranja iPotjera 360

Bronza - oglašavanje, Internet: Hrčak-kaskader

Klijent godine - Volvo Trucks

O festivalu The One Show

Jednom godišnje, neprofitna organizacija The One Club for Art and Copy, poznatija kao The One Club, održava takmičenje The One Show na kojem se nagrađuju najbolja dostignuća u pet kategorija: oglašavanje, dizajn, brendirana zabava, interaktivna reklama i intelektualna svojina. Pobjednici na ovogodišnjem festivalu The One Show izabrani su u selekciji više od 21.000 prijava iz cijelog svijeta. Nagrade koje se dodjeljuju na festivalu The One Show poznate su pod nazivom Olovke (Pencils) zbog svog oblika. Dodatne informacije o nagradama dodijeljenim na festivalu The One Show.

Preuzmite fotografije

16.5.2014.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Aleksandra Marković-Trajkovski, Volvo d.o.o, telefon +381 22 366 614, e-mail aleksandra.markovic-trajkovski@volvo.com.

Videomaterijal za emitovanje koji prati ovo saopštenje i ostale informacije, potražite na http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Fotografije i filmovi nalaze se u galeriji fotografija i filmova kompanije Volvo Trucks http://images.volvotrucks.com/

Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanju image/pjpeg 104.8 KB
Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanju image/pjpeg 253.3 KB
Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanju image/pjpeg 422.4 KB
Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanju image/pjpeg 303 KB
Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanju image/pjpeg 235.5 KB
Volvo Trucks osvojio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada za reklamnu kampanju image/pjpeg 149.6 KB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.