8/20/2014

Volvo uvodi kamion na plinski pogonVolvo Trucks proširuje svoju lepezu evropskih modela novom verzijom Volvo FE sa pogonom isključivo na metan. Volvo FE CNG (komprimirani prirodni plin) prvenstveno je namijenjen radu sa kratkim ciklusima vožnje i sa čestim kretanjem i zaustavljanjem, kao što su lokalna distribucija i sakupljanje otpada. Opremljen je novim 9-litarskim motorom Euro VI na plinski pogon, koji radi sa posebno prilagođenom svjećicom i ima automatski mjenjač.

 

"Predstavljanjem novog modela Volvo FE CNG, kompanijama koje se bave gradskom vožnjom, možemo ponuditi kamion sa mnogo manjim štetnim utjecajem na okolinu. Mnogi svjetski gradovi traže alternativu dizelskim kamionima. Posebno u oblasti sakupljanja otpada, obnovljiva goriva često su preduslov za osiguravanje ugovora o nabavci", kaže Christina Eriksson, poslovni direktor za alternativne pogonske sklopove u kompaniji Volvo Trucks.

Metan kod sagorijevanja nema miris i sadrži niske količine štetnih čestica. U slučaju da je metan bioplin, odnosno da se bazira na organskim materijama, emisije CO2 su do 70% manje od onih kod kamiona sa dizelskim pogonom.

Volvo FE CNG pogoni novi 9-litarski motor Euro VI sa posebno prilagođenom svjećicom koji proizvodi 320 KS i obrtni moment od 1.356 Nm.

"Motori sa svjećicom posebno odgovaraju kratkim ciklusima vožnje sa čestim kretanjem i zaustavljanjem", objašnjava Christina Eriksson.

Zahvaljujući potpuno automatskom sistemu prenosa, kamion zadržava jednaka vozna svojstva i produktivnost kao klasični Volvo FE. Automatski sistem prenosa također pruža brži odziv pogonske grupe.

"Metan je gorivo koje će dugoročno postati održiva alternativa dizelskom gorivu. Naglasak je trenutno na saradnji sa različitim javnim službama i sa privatnim korporacijama da bi se sastavila odgovarajuća pravila i stvorili pravi preduslovi radi pozitivnog razvoja", kaže Lars Mårtensson, direktor za pitanja zaštite okoline u kompaniji Volvo Trucks.

Prodaja nove serije Volvo FE CNG za kupce na evropskom tržištu počinje u augustu, a serijska proizvodnja počinje početkom 2015. godine.

Karakteristike modela Volvo FE CNG

  • 4x2 (19 t), 6x2 (19,5 - 26 t), klasični kamion
  • Motor na plinski pogon G9K, 9-litarski Euro VI sa svjećicom, 320 KS/1.356 Nm
  • Potpuno automatski mjenjač
  • Dnevna kabina
  • Sistem rezervoara kapaciteta do 160 m3 metana
  • Rezervoari 2x4 ili 2x3 za koprimirani prirodni plin postavljeni na obje strane šasije.

Činjenice o metanu

Metan je zajednički naziv za bioplin i prirodni plin koji se uglavnom sastoje od metana. Prirodni plin je fosilni produkt star od 40 do 500 miliona godina i crpi se iz dubine Zemljine kore.
Bioplin je sličan prirodnom plinu, ali je obnovljiv i stvara se kada bakterije razgrađuju organsku materiju u okruženju bez kisika. Naprimjer, može se proizvesti od različitog organskog otpada. Kada kamion radi na bioplin, emisija CO2 može se smanjiti do 70% u poređenju s dizelskim motorom.

20. august 2014.

Posjetite http://www.thenewsmarket.com/volvogroup kako biste pregledali videomaterijal grupacije Volvo. Možete preuzeti grafičke slike u vidu datoteka MPEG2, odnosno možete ih naručiti na traci Beta SP. Registracija i videomaterijal su besplatni za medije.

Slike su dostupne u Volvo Trucks bazi slika: http://images.volvotrucks.com/

Kompanija Volvo Trucks nudi sveobuhvatna transportna rješenja za profesionalne i poslovne kupce. Kompanija nudi potpuni asortiman kamiona za srednje i teže uslove rada. Kupcu podršku osigurava globalna mreža od 2.300 distributera i radionica u više od 140 zemalja. Volvo kamioni se sastavljaju u 16 zemalja širom svijeta. U 2012. godini isporučeno je više od 105.000 kamiona Volvo širom svijeta. Volvo Trucks je dio grupacije Volvo, jednog od vodećih svjetskih proizvođača kamiona, autobusa, građevinske opreme i pogonskih sistema za brodsku i industrijsku primjenu. Grupacija nudi i finansijska i uslužna rješenja. Volvo zasniva svoj rad na glavnim vrijednostima: kvalitetu, sigurnosti i zaštiti okoliša.

Christina Eriksson, poslovni direktor za alternativne pogonske sklopove u kompaniji Volvo Trucks image/x-png 1.1 MB
Lars Mårtensson, direktor za pitanja zaštite okoline u kompaniji Volvo Trucks image/x-png 738.4 KB
Volvo uvodi kamion na plinski pogon image/x-png 1.3 MB
Volvo uvodi kamion na plinski pogon image/x-png 497.8 KB
Volvo uvodi kamion na plinski pogon image/x-png 296.1 KB
Volvo uvodi kamion na plinski pogon image/pjpeg 3.7 MB
nazad

Dobro došli u Volvo Trucks

Želite li da vas obavještavamo preko e-pošte i/ili mobilnog telefona o novim publikacijama na domaćoj stranici Volvo? Molimo da upišete ime, kompaniju, e-adresu i/ili broj mobilnog telefona.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ispunjavanjem podataka omogućavate kompaniji Volvo Trucks da sprema vaše lične podatke i da ih koristi u skladu sa upitnikom.