Euro 4 / Euro 5

Nove preporuke za redukciju emisije

Sva vozila registrovana od 1. oktobra 2006. god. moraju ispunjavati zahtjeve Euro 4. Euro 5 stupa na snagu 1. oktobra 2009.

Nove evropske norme za redukciju emisije ispušnih plinova nalažu donošenje odluka svim proizvođačima vozila. Razlika između zahtjeva za emisiju ispušnih plinova motora Euro 3 i Euro 4 je znatna. Emisije azotnih oksida (NOx) se moraju reducirati sa 5 na 3,5 g/kWh, redukcijom od 30 %. Ispuštene čestice (PM) se moraju spustiti sa 0,1 na 0,02 g/kWh. To odgovara redukciji od ništa manje nego 80 %.

Vladine preporuke
Nekoliko evropskih država već potiče pokretanje usklađivanja sa preporukama Euro 4 i Euro 5, na primjer u slučaju naplate putarina (10 umjesto 12 centi/km u Njemačkoj) ili pogodnije devalvacije za odgovarajuće opremljena vozila (na primjer u Nizozemskoj). Preporuke za primjenu okolini prihvatljivih tehnologija se ubrzo očekuju i u drugim evropskim državama. Molimo da za pojedinosti kontaktirate odgovarajućeg zastupnika u svojoj zemlji. Također se možete obratiti i vašem kontaktu Volvo Trucks Euro 4/Euro 5 za više informacija o tome.

Ekonomična potrošnja goriva
Zahvaljujući efikasnom izgaranju Volvo motora u skladu sa preporukama Euro 4 i Euro 5, te jedinice osiguravaju najefikasnija rješenja za gorivo među konkurentnim tehnologijama, što predstavlja doprinos finansijama i okolini. Mada postupci katalizatorske redukcije iziskuju dodavanje smjese nazvane AdBlue, u poređenju sa današnjom specifikacijom Euro 3, a po sadašnjim procjenama cijene za AdBlue, ukupni operativni troškovi se neće povećati.