Bezbjednost u kabini

Bezbjednost u kabini

Kabine, bezbjedne pri sudaru
Najuobičajeniji scenarij nesreće je prevrtanje ili frontalni sudar. U ovom slučaju, kao i u drugim nesrećama u kojima u kabinu udara vanjski predmet, osnovna zadaća kabine je da energiju prenese nazad kroz kabinu kako bi se zadržao prostor u kabini.

Mi u Volvo Trucks temeljito testiramo svoje kabine nizom testnih sekvencija, uključujući i test sa njihalom zadnjeg dijela. Sve kabine zadovoljavaju švedske standarde o čvrstoći kabina - najčvršće su na svijetu.

Apsorpcija energije prilikom sudara
U slučaju nesreće velike sile djeluju na vozilo i osobe u njemu. Sila kojoj je izloženo vaše tijelo će vjerovatno biti barem dvostruko veća od težine vašeg cijelog tijela. Zbog toga unutrašnjost kabine treba da apsorbuje energiju kako bi uzmaknula pri udaru ljudskog tijela.

 

U svim našim kabinama, upravljač i komandna ploča apsorbuju energiju, a to čine i obloge u visini koljena. Sva tkanina za presvlake takođe je izrađena od nezapaljivih materijala.

Osim toga, unutrašnja dodatna oprema, kao što su mikrovalna pećnica i automat za kavu su čvrsto pričvršćeni na strukturu kabine. To osigurava da će u slučaju sudara ili manevara sa naglim kočenjem ostati na mjestu.