Novi Volvo FE

Vaš fleksibilni radni partner koji pruža izuzetna vozna svojstva i prvoklasnu produktivnost.

Tegljač 4×2; klasični kamion 4x2, 6x2 ili 6x4

D8K (250, 280 ili 320 KS)
Pogonski sklop za Volvo FE

Snaga i performanse na zahtjev.

Fleksibilnost, snaga, brz odziv i ekološke performanse. Performanse pogonskog sklopa čine Volvo FE bitnim profesionalnim sredstvom za gradsku i regionalnu distribuciju.

Izrađen po najsavremenijoj mašinskoj tehnologiji, Volvo FE predstavlja savršenu dugoročnu investiciju kada treba osigurati maksimalan radni učinak i produktivnost.
 


Volvo D8K
– Sve što želite od motora Volvo.
Motor Volvo D8K potpuno je nov 6-cilindarski, 8-litarski motor od 250, 280 i 320 KS. Savršeno odgovara kamionu Volvo FE, dajući mu optimalnu fleksibilnost i vrhunske karakteristike.

Kompanija Volvo razvila je i konstruisala D8K koji postiže izvanrednu snagu i okretni moment i ima sistem za naknadnu obradu koji lako zadovoljava najstrože standarde za emisiju. Osim toga, motor reaguje munjevito, npr. u velikoj gradskoj gužvi.

Pročitajte više o Volvo dizelskim motorima
Mjenjači
Kod ručnih mjenjača koristi se servo uređaj. Kratka ručica mjenjača nalazi se na tunelu za motor i kod ručnog i kod automatskog mjenjača. Automatski mjenjač koristi se preko tastera. Za sve mjenjače može se poručiti pomoćni pogon.

Zadnje osovine
Postoje četiri različite zadnje osovine za Volvo FE. Maksimalno osovinsko opterećenje kreće se od 13 do 23 tone. Sve osovine standardno imaju blokadu diferencijala.

Pročitajte više o specifikacijama pogonskog sklopa

FE CNG Euro6 Engine

Pogon na metan, ali sa jednakim voznim svojstvima kao klasični Volvo FE

Volvo FE CNG (komprimirani prirodni plin) opremljen je novim 9-litarskim motorom sa pogonom isključivo na metan. U motoru se koristi tehnologija svjećice, posebno prikladna za poslove na kratkim relacijama sa čestim kretanjem i zaustavljanjem. Zahvaljujući potpuno automatskom mjenjaču, Volvo FE CNG zadržava izuzetna vozna svojstva i visoku produktivnost kao klasični Volvo FE. Automatski mjenjač mu omogućava i kraće vrijeme reakcije.

Pročitajte više o Volvo FE CNG


Mjenjač I-Shift

I-Shift. Konačno je stigao.

Vožnja kamiona sa mjenjačem I-Shift često se opisuje kao vožnja bez naprezanja. Pošto nemate pedalu kvačila, bezbjedno se naslonite i koncentrišite na druge dvije. I-Shift koristi ugrađenu inteligenciju za brzo i automatsko biranje odgovarajućeg stepena prenosa u svakom trenutku. Softver mijenja stepene prenosa bolje čak i od najboljih vozača.

Ipak, možete se uključiti ako želite. Dugmad na ručici mjenjača omogućavaju vam da se uključite i ručno mijenjate stepene prenosa.

Pročitajte više o mjenjaču I-Shift za Volvo FE


Euro 6

Euro 6.

Mi u kompaniji Volvo Trucks vidimo Euro 6 samo kao jednu fazu u svom razvoju. Smanjivanjem potrošnje goriva još više smanjujemo ukupnu emisiju, a vi imate manje troškove.


Servisni intervali Volvo Trucks

Servisni intervali i zahtjevi za održavanje ostaju isti.

Vlasnici kamiona Volvo FE ne moraju brinuti zbog servisnih intervala ili dodatnih zahtjeva za održavanje i pored strožih zahtjeva koje Euro 6 postavlja motorima i servisnom osoblju. Oni ostaju isti.


Sistem prijenosa kamiona Volvo FE

Fleksibilnost je naš moto.

U ponudi za Volvo FE su i ručni i automatski mjenjači, te možete odabrati onaj koji odgovara vašim uslovima vožnje.

Ručni mjenjač može imati šest ili devet brzina koje redom odgovaraju gradskoj vožnji ili efikasnoj vožnji pri određenoj primjeni.

Automatski mjenjač je vrlo praktičan kada se pri obavljanju zadataka zahtijeva često pokretanje i zaustavljanje, a posebno je dobar ako Volvo FE ima motor D8K

Pročitajte više o pouzdanosti i efikasnosti