Novi Volvo FE

Vaš fleksibilni radni partner koji pruža izuzetna vozna svojstva i prvoklasnu produktivnost.

Tegljač 4×2; klasični kamion 4x2, 6x2 ili 6x4

D8K (250, 280 ili 320 KS)
Volvo FE CNG

Novi Volvo FE CNG, ekološki optimizovana alternativa za sakupljanje otpada i lokalnu distribuciju.

Volvo Trucks sada uvodi Volvo FE CNG, novu verziju modela Volvo FE sa pogonom isključivo na metan – zemni plin. Kamion ima potpuno novi motor na plin Euro 6 i zahvaljujući potpuno automatskom mjenjaču zadržava jednaku produktivnost i vozna svojstva kao klasični Volvo FE.

Volvo Trucks sada uvodi Volvo FE CNG, novu verziju modela Volvo FE sa pogonom isključivo na metan. Kamion ima potpuno novi motor na plin Euro 6 i zahvaljujući potpuno automatskom mjenjaču zadržava jednaku produktivnost i vozna svojstva kao klasični Volvo FE.

Ispod poda kabine nalazi se novi 9-litarski motor Euro isključivo na pogon komprimiranim prirodnim plinom. Nova verzija kamiona Volvo FE kompanije Volvo Trucks, Volvo FE CNG, ekološki je optimizovana alternativa za sakupljanje otpada i lokalnu distribuciju. Opremljen potpuno automatskim mjenjačem, kamion nudi potpuno jednaku visoku produktivnost i vozna svojstva kao klasični Volvo FE. U motoru se koristi tehnologija svjećice, posebno prikladna za poslove na kratkim relacijama sa čestim kretanjem i zaustavljanjem. “Mnogi gradovi u svijetu traže alternative kamionima sa dizelskim motorima. Posebno na području sakupljanja otpada, obnovljiva goriva su često preduslov za sklapanje ugovora o nabavi. S novim modelom Volvo FE CNG, kompanijama koje se bave gradskim prevozom sada možemo ponuditi kamion sa mnogo manje štetnim ekološkim utjecajem”, kaže Christina Eriksson, poslovni direktor za alternativne pogonske linije u kompaniji Volvo Trucks.

Metan

je plin koji sagorijeva potpuno bez mirisa i sadrži veoma male količine štetnih čestica. Ako kamion ima pogon na bioplin, odnosno metan proizveden od organskog materijala, njegove emisije ugljen-dioksida su 70% niže od kamiona sa dizelskim motorom.

“Metan je gorivo koje će dugoročno postati održiva alternativa dizelu. Trenutno je fokus na saradnji sa različitim javnim službama i privatnim korporacijama radi sastavljanja relevantnih pravila i stvaranja pravih preduslova za pozitivan razvoj”, kaže Lars Mårtensson, direktor za ekološka pitanja u kompaniji Volvo Trucks.

Prodaja novog modela Volvo FE CNG u Evropi će početi u augustu, a serijska proizvodnja u početku 2015. godine. Kamion je opremljen 9-litarskim motorom Euro 6, sa tehnologijom posebno prilagođene svjećice, koji proizvodi snagu od 320 KS i obrtni moment od 1.356 Nm.

 

Volvo FE CNG

Spolja izgleda kao obični Volvo FE, ali ispod poda kabine novog modela Volvo FE CNG nalazi se novi motor Euro 6 koji radi isključivo na metan.
Volvo FE CNG ima 2x4 ili 2x3 rezervoara za komprimirani plin postavljena na obje strane šasije.

Volvo FE CNG

Osim potpuno novog plinskog motora, Volvo FE CNG ima potpuno automatski mjenjač. Zahvaljujući tome, Volvo FE CNG zadržava jednaka sjajna vozna svojstva i produktivnost kao klasični Volvo FE.