Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Mnogo novih karakteristika. I prostora.

Kabine su najprostranije do sada jer imaju uspravne A-stubove. Svaki djelić prostora dizajniran je tako da vozaču bude udobnije – od trenutka kada sjedne za volan do trenutka kada se probudi u ležaju. Kako bi i sljedećeg dana bio efikasan.

Dobro došli na novo radno mjesto!

Ikona za uspravno stajanje

Uspravno stajanje.

Do 18 cm viša od prethodnih kabina modela Volvo FH. Imate puno prostora iznad glave, osim ako niste profesionalni košarkaš. Čak 220 cm u najvećoj kabini Globetrotter XL.

Pogledajte kompletne specifikacije kabina

Integrisani hladnjak kabine u mirovanju I-ParkCool

Ugrađen hladnjak kabine u mirovanju.

Izvanredan rashladni kapacitet koji ne ugrožava prostor u kabini ili aerodinamiku. I-ParkCool je potpuno novi integrisani hladnjak kabine u mirovanju koji vam omogućava da mirno spavate noću i štedite gorivo danju.

Saznajte više o funkciji I-ParkCool

 

Dodatni kubni metar prostora

Dodatni m3 prostora.

Kabine izgledaju prostrano. I jesu. U kabini Globetrotter XL, uspravni A-stubovi, niži tunel za motor i viši krov povećavaju prostor za čitav kubni metar, tj. 12%.

 

Potpuno podesivi volan

Podesivi volan i upravljačko vratilo za udobno sjedenje.

Potpuno podesivi volan sa funkcijom podešavanja upravljačkog vratila do 20° olakšava vožnju. Lako se pomjera kada ulazite u kabinu ili izlazite iz nje. Praktično se reguliše pomoću nožne pedale.

 

Prostor za odlaganje

Puno prostora za stvari.

Dodali smo prostor za odlaganje od 300 litara. Prostrani pretinci za odlaganje – naprijed, ispod ležaja, nazad i izvana – mogu se prilagoditi vašim potrebama, a ima i puno praktičnih pretinaca za sitnice.

 * Ne odnosi se na nisku kabinu za spavanje.

Ergonomska komandna ploča

Nova, moderna i ergonomska komandna ploča.

Nova, blago zakrivljena komandna ploča nije samo dopadljiva. Napravljena je tako da omogući ergonomski položaj u vožnji – sva dugmad, instrumenti i prostori za odlaganje nalaze se nadohvat ruke.

Saznajte više o komandnoj ploči

Elektronska kontrola klime

ECC sa senzorom kvaliteta zraka.

Sistem za elektronsku kontrolu klime, sa vrhunskim ventilacionim otvorima i mnoštvom senzora i filtera, obrađuje zrak prije nego što ga udahnete. Time se postiže vrhunski kvalitet zraka, poboljšava odmrzavanje i eliminiše promaja.

 

Širi donji ležaj

Širi ležaj za spavanje ili odmor.

Ne morate spavati zgrčeni. Donji ležaj je 40 mm širi u prednjem dijelu, a 55 mm u srednjem. Postoji čak i zaista širok krevet na izvlačenje. Zaglavlje se može podići do 55°.

 

Električni orman za sušenje

Električni ormar za sušenje.

Rješenje za brzo sušenje odjeće, peškira i obuće. Montira se na gornji ležaj ili zid kabine. Ekonomičan, tih i lak za skladištenje u sklopljenom stanju.

 

Izlaz za vanredne situacije preko prozora na krovu

Panoramski krov.

Osim što daje osjećaj prostranosti, zatamnjen stakleni krovni prozor najbolji je izlaz za vanredne situacije. Na njemu se nalaze roletne za sunce i mreža protiv komaraca, a kao mogućnost postoji električni krovni poklopac.

* Ne odnosi se na nisku kabinu za spavanje.


Dodatna 4 cm od volana do tijela.
Ne zapinjite tijelom za volan. Opseg podešavanja sjedišta je izvanredan – ukupno 24 cm od prednjeg do zadnjeg kraja. Dodatna 4 cm u odnosu na prethodni Volvo FH model.

Elektronski daljinski ključ.

Nije običan ključ. Daljinski zaključava ili otključava kamion. Uključuje svjetla za bezbjedan prilazak kabini. Ako se osjećate ugroženim, samo pritisnite alarmno dugme da biste uključili sirenu.

Audio sistem sa dodatnim mogućnostima.
Audio sistem će vam omogućiti da slušate sve što poželite. MP3, WMA ili iTunes M4A datoteke? Sa CD-ova, USB uređaja, iPod-a ili preko AUX ulaza? Sve može. Dodajte i bas zvučnik od 400 W za dodatnu snagu.

Unaprijeđena unutrašnja rasvjeta.
Trinaest energetski efikasnih svjetlosnih izvora izvanredno osvjetljavaju unutrašnjost kabine. Svi se lako regulišu u tri pretpodešena koraka ili pomoću prigušivača. Kada vozite noću, pređite na crvene lampice da biste i dalje dobro vidjeli.

Prostor za alkobravu.
Alkoholu nije mjesto u saobraćaju. Zato postoji alkobrava. Ugradite je u Volvo FH tvornički i jasno stavite do znanja kupcima da ozbiljno shvatate bezbjednost na cesti.
Kontrola iz ležaja.
Napredna komandna ploča u dijelu za spavanje omogućava kontrolu unutrašnjih svjetala, budilnika, grijača u mirovanju, hladnjaka u mirovanju, audio sistema, prozora, krovnog poklopca i brava. Ne morate ustajati iz ležaja.

Električna parkirna kočnica.
Električna parkirna kočnica se koristi pomoću prekidača na komandnoj ploči nadohvat ruke. Automatski se uključuje nakon vađenja ključa i – uz malu pomoć EBS-a – automatski otpušta prilikom polaska.

Priprema za TV od 19".

Volvo FH može tvornički da se pripremi za ugradnju TV-a i opremi nosačima, antenom i priključcima za napajanje i TV signal, kao i AUX ulazom za povezivanje TV-a sa audio sistemom.

Udobna vožnja.
Novi zadnji oslonci kabine. Novi položaj upravljačkog mehanizma. Nova geometrija prednjeg kraja. Novi oslonac motora. I još mnogo toga. Zaista smo se potrudili da povećamo udobnost u vožnji. Rezultat je, ako smijemo reći, vrlo zadovoljavajući.

Čista voda svuda.
Ako vam treba svježa voda, ne morate ići daleko. Vanjski pretinac drži rezervoar od 7 litara sa slavinom.