Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Nova šasija. Jednom riječju, dinamična.

Volvo FH se ponaša na cesti bolje od ostalih kamiona. Projektovali smo skoro svaki kamionski dio da bismo obezbijedili stabilnost i precizno upravljanje.
 
Ima i nezavisni prednji ovjes i Volvo dinamičko upravljanje. Dva kamena temeljca u kamionskoj industriji, za mnogo bolje ponašanje na cesti. 
 
Laka montaža karoserije i kraće zadržavanje kod proizvođača karoserije. Mnogo opcija olakšava adaptaciju.
Približne visine šasija 
  • X-Low (tegljač): 810 mm
  • Low: 850 mm
  • Med: 900 mm
  • High: 1,000 mm
Osovinski razmak
  • Tegljač: Od 2,850 do 4,100 mm.
  • Kamion: Od 3,200 do 6,700 mm.
Pogledajte kompletne specifikacije šasija

 

Nezavisni prednji ovjes

Nezavisni prednji ovjes Ponašanje na cesti slično automobilu.

Stabilan na pravim cestama kao voz na pruzi. Idealna putanja u zavojima. Nezavisni prednji ovjes nesumnjivo je revolucionarno rješenje kada je riječ o ponašanju na cesti. To zaista morate sami iskusiti da biste se uvjerili.

Saznajte više o nezavisnom prednjem ovjesu

Volvo dinamičko upravljanje

Volvo dinamičko upravljanje. Potpuna kontrola bez velikog napora.

Ono što se naziva najvećim izumom od servo-upravljanja, sada je dostupno na kamionima svih konfiguracija, uključujući i one s dvostrukim prednjim osovinama. Prilikom upravljanja u uskim prostorima patentirani sistem Volvo dinamičkog upravljanja dodaje obrtni moment koji vam je potreban i drastično smanjuje naprezanje mišića. Možete bukvalno upravljati jednim prstom. Na većim brzinama filtrira smetnje od rupa na cesti, brazdi i horizontalne signalizacije, nagnutih cesta i bočnog vjetra i pruža vam stalnu savršenu stabilnost kretanja po pravcu i potpunu kontrolu. 

Saznajte više o Volvo dinamičkom upravljanju

Podizanje tandemske osovine

Podignuta pogonska osovina – niža potrošnja goriva. Predstavljamo vam podizanje tandemske osovine.

Pretvorite konfiguraciju 8×4 u 6×2. Ili konfiguraciju 6×4 u 4×2. Volvo FH sada je dostupan s potpuno novom opcijom podizanja tandemske osovine, revolucionarnom funkcijom koja omogućava deaktiviranje i podizanje krajnje zadnje osovine dok ne prevozite teret. Kao i kod prateće osovine iza pogonske, to značajno poboljšava radijus zaokretanja i smanjuje potrošnju goriva – do 4% kad kamion ne prevozi teret.

Saznajte više o funkciji podizanja tandemske osovine

Povećano opterećenje prednje osovine

Dvije dodatne tone na prednjim osovinama. U svakom ciklusu.

Ako prevozite teške terete, imamo dobre vijesti za vas. Novi Volvo FM osmišljen je za još veća osovinska opterećenja. Na primjer, sada prednji ovjes s lisnatom oprugom može nositi terete do 10 tona na svakoj osovini i 20 tona na dvostrukoj prednjoj osovini. Tako povećavate svoje prihode i lakše rukujete teškim ili neravnomjerno raspoređenim teretom.

Pneumatski ovjes za teške terene

Pneumatski ovjes za teške terene.

Ako vaši transportni zadaci ponekad zahtijevaju da napustite savršene ceste, ovaj ovjes mogao bi biti savršen za vas. Posebno je namijenjen građevinskim kamionima, omogućava velik razmak od tla (najmanje 300 mm) i dovoljno je čvrst da savlada teške terene. Pneumatski ovjes omogućava laku vožnju bez obzira na uslove na cesti, što štiti kamion i teret od trošenja i, najvažnije, vozača od dodatnog napora.

Ovdje saznajte više o pneumatskom ovjesu na građevinskim kamionima

Manja težina

Manja težina. Veći kapacitet i manji troškovi goriva.

Dok su proizvođači većine drugih kamiona povećali težinu kako bi zadovoljili zahtjeve standarda Euro 6, a mi smo uradili suprotno. Optimizovali smo mnoge standardne specifikacije kako bismo dobili mnogo lakši kamion Volvo FH. Normalni tegljač 4×2 za duge relacije, na primjer, sada može da bude više od 100 kg lakši od prethodne verzije Euro 5.

Prateće i vodeće osovine

Trostruka osovina. Uži radijusu zaokretanja, ekonomičnija potrošnja goriva.

U usporedbi s dvostrukom prednjom osovinom, trostruka osovina pruža kamionu značajno uži radijus zaokretanja. Odaberite prateću osovinu ispred ili iza pogonske (ili obje u konfiguraciji 8×2). Obje imaju hidraulično upravljanje i mogu se podignuti tokom vožnje bez tereta, čime se štedi gorivo i nepotrebno trošenje guma. Trostruka osovina odobrena je za terete do 36 tona, što na konfiguraciji 10×4 omogućava maksimalnu bruto nosivost vozila do 56 tona.

Proizvođač

Više opcija. Kraće zadržavanje kod proizvođača karoserije.

Specifikacije imaju mnogo opcija, te se Volvo FH može lako pripremiti za svaku primjenu, uključujući izmjenjive karoserije. Novi modul za proizvođača karoserije, posebna elektronska jedinica, olakšava posao proizvođaču karoserije. Osim toga, VBI (Volvo uputstva za montažu karoserije) omogućavaju on line pristup svim potrebnim tehničkim crtežima i dijagramima električne instalacije.

Pogledajte Volvo uputstva za montažu karoserije

10x4

Pet osovina iz fabrike.
Nisu potrebne naknadne ugradnje.

Sada nudimo kamione s pet osovina, direktno iz fabrike. Postoje mnoge prednosti u odnosu na naknadnu ugradnju osovine. Dobićete kamion s potpunim odobrenjem tipa vozila. Dobićete ga brže i izbjeći skupe radove na rekonstrukciji. A uz sve to dobićete i potpunu garanciju i postoprodajnu podršku kompanije Volvo, što dugoročno znači niže operativne troškove.

Saznajte više o kamionima s pet osovina

EBS za bubanj kočnice

EBS. Sada i s bubanj kočnicama.

Uz posljednji dodatak našem programu kočnica, izbor bubanj kočnica ne znači da morate prihvatiti kompromis u pogledu kočenja. Elektronski upravljane kočnice (EBS) nude brojne i velike prednosti u usporedbi s klasičnim sistemom, pružajući znatno bolji odaziv, radne karakteristike i osjećaj kočenja. Osim toga, dobićete pristup mnogim korisnim karakteristikama poput kombinovanog kočenja (gdje pomoćne kočnice pomažu radnoj kočnici), pomoći pri kretanju na uzbrdici i regulacije proklizavanja pri kretanju (gdje kočnice rade zajedno s mjenjačem I-Shift). Funkcija EBS dostupna je za odabranu paletu konfiguracija osovine i visina šasija.


Karakteristike oblika šasije

Opcije oblika šasije tegljača Volvo FH

1. Kutija za akumulator (BBOX-L)
Pomjerena je naprijed za 300 mm u odnosu na prethodno rješenje. Na tegljačima se time povećava kapacitet goriva za 100–120 litara.

2. Kutija za akumulator (BBOX-EF)
Postavljena je pozadi unutar okvira šasije (opcija za tegljače).

3. Rezervoar za AdBlue
Rezervoar za AdBlue može se kod tegljača montirati na vrh okvira, iza kabine, da bi kapacitet goriva bio veći (ADTP-BC).

4. APM 
Modulator za proizvodnju zraka (APM) kod tegljača se postavlja unutar okvira šasije da bi se povećao prostor za opremu koja se montira na šasiju, npr. rezervoare za gorivo.
Opcije oblika šasije kamiona Volvo FH

5. Slobodan prostor na okviru
Oprema na šasiji može se pomjeriti unazad da bi se dobio prostor za stope dizalice ili drugu opremu. (FAA10; otprilike 500 mm), (FAA20; otprilike 600 mm).

6. Niz otvora na okviru za proizvođača karoserije
Gornji niz otvora predviđen je za proizvođača karoserije. Svi nosači u gornjem nizu otvora imaju pomjerene ose i odstojnik od 8 mm. U gornjem nizu otvora nema zakovica.

7. Priprema za dizalicu
Ploče za dizalicu mogu se fabrički montirati na šasiju.

8. Zadnji pneumatski ovjes i kratak zadnji kraj
Zadnji prepust može se skratiti zato što je prednja stabilizaciona šipka preoblikovana. Ovo olakšava građevinsku primjenu, naročito prilikom postavljanja asfalta i kod izmjenjive karoserije.