Nova šasija. Jednom riječju, dinamična.

Volvo FH se ponaša na cesti bolje od ostalih kamiona. Projektovali smo skoro svaki kamionski dio da bismo obezbijedili stabilnost i precizno upravljanje.
 
Ima i nezavisni prednji ovjes i Volvo dinamičko upravljanje. Dva kamena temeljca u kamionskoj industriji, za mnogo bolje ponašanje na cesti. 
 
Laka montaža karoserije i kraće zadržavanje kod proizvođača karoserije. Mnogo opcija olakšava adaptaciju.
Približne visine šasija 
  • X-Low (tegljač): 810 mm
  • Low: 850 mm
  • Med: 900 mm
  • High: 1,000 mm
Osovinski razmak
  • Tegljač: Od 2,850 do 4,100 mm.
  • Kamion: Od 3,200 do 6,700 mm.
Pogledajte kompletne specifikacije šasija

 

Nezavisni prednji ovjes

Nezavisni prednji ovjes Ponašanje na cesti slično automobilu.

Stabilan na pravim cestama kao voz na pruzi. Idealna putanja u zavojima. Nezavisni prednji ovjes nesumnjivo je revolucionarno rješenje kada je riječ o ponašanju na cesti. To zaista morate sami iskusiti da biste se uvjerili.

Saznajte više o nezavisnom prednjem ovjesu

Volvo dinamičko upravljanje

Volvo dinamičko upravljanje. Potpuna kontrola bez velikog napora.

Smatra se najvećom inovacijom od uvođenja servo upravljača, a nije teško zaključiti zašto. Prilikom upravljanja u uskim prostorima patentirani sistem Volvo dinamičkog upravljanja dodaje okretni moment koji vam je potreban i drastično smanjuje naprezanje mišića. Možete doslovno upravljati jednim prstom. Na većim brzinama filtrira smetnje od rupa na cesti, brazdi i horizontalne signalizacije, nagnutih cesta i bočnog vjetra i pruža vam stalnu savršenu stabilnost kretanja po pravcu i potpunu kontrolu.

Saznajte više o Volvo dinamičkom upravljanju

Pneumatski ovjes, GRAS-G2.

Pneumatski ovjes, GRAS-G2. 

Isprobajte novi zadnji pneumatski ovjes sa visokim razmakom od tla. Reklo bi se da je promjena revolucionarna, posebno prilagođena građevinskim radovima. 

Ovdje saznajte više o pneumatskom ovjesu

Manja težina

Manja težina. Veći kapacitet i manji troškovi goriva.

Dok su proizvođači većine drugih kamiona povećali težinu kako bi zadovoljili zahtjeve standarda Euro 6, a mi smo uradili suprotno. Optimizovali smo mnoge standardne specifikacije kako bismo dobili mnogo lakši kamion Volvo FH. Normalni tegljač 4×2 za duge relacije, na primjer, sada može da bude više od 100 kg lakši od prethodne verzije Euro 5.

Prateće i vodeće osovine

8×2 sa upravljanom vodećom i pratećom osovinom.

Kapacitet verzije 8×2, uz udobnost vožnje i štednju goriva verzije 4×2 – sve u istom vozilu. Sada vaš Volvo FH sa krutom šasijom možemo da opremimo vodećom i pratećom osovinom. Izaberite hidraulički upravljane osovine za još manji radijus zaokretanja.

Proizvođač

Više opcija. Kraće zadržavanje kod proizvođača karoserije.

Specifikacije imaju mnogo opcija, te se Volvo FH može lako pripremiti za svaku primjenu, uključujući izmjenjive karoserije. Novi modul za proizvođača karoserije, posebna elektronska jedinica, olakšava posao proizvođaču karoserije. Osim toga, VBI (Volvo uputstva za montažu karoserije) omogućavaju on line pristup svim potrebnim tehničkim crtežima i dijagramima električne instalacije.

Pogledajte Volvo uputstva za montažu karoserije


Karakteristike oblika šasije

Opcije oblika šasije tegljača Volvo FH

1. Kutija za akumulator (BBOX-L)
Pomjerena je naprijed za 300 mm u odnosu na prethodno rješenje. Na tegljačima se time povećava kapacitet goriva za 100–120 litara.

2. Kutija za akumulator (BBOX-EF)
Postavljena je pozadi unutar okvira šasije (opcija za tegljače).

3. Rezervoar za AdBlue
Rezervoar za AdBlue može se kod tegljača montirati na vrh okvira, iza kabine, da bi kapacitet goriva bio veći (ADTP-BC).

4. APM 
Modulator za proizvodnju zraka (APM) kod tegljača se postavlja unutar okvira šasije da bi se povećao prostor za opremu koja se montira na šasiju, npr. rezervoare za gorivo.
Opcije oblika šasije kamiona Volvo FH

5. Slobodan prostor na okviru
Oprema na šasiji može se pomjeriti unazad da bi se dobio prostor za stope dizalice ili drugu opremu. (FAA10; otprilike 500 mm), (FAA20; otprilike 600 mm).

6. Niz otvora na okviru za proizvođača karoserije
Gornji niz otvora predviđen je za proizvođača karoserije. Svi nosači u gornjem nizu otvora imaju pomjerene ose i odstojnik od 8 mm. U gornjem nizu otvora nema zakovica.

7. Priprema za dizalicu
Ploče za dizalicu mogu se fabrički montirati na šasiju.

8. Zadnji pneumatski ovjes i kratak zadnji kraj
Zadnji prepust može se skratiti zato što je prednja stabilizaciona šipka preoblikovana. Ovo olakšava građevinsku primjenu, naročito prilikom postavljanja asfalta i kod izmjenjive karoserije.