Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

I-Shift sa dva kvačila – glatko i dinamično ubrzanje.

Inspiraciju smo dobili od svijeta automobilskih trka pa smo kreirali mjenjač s funkcijama koje nitko nikada nije vidio u kamionskoj industriji – I-Shift sa dva kvačila. Sa dva kvačila moći ćete glatko mijenjati stepene prenosa, bez prekida u okretnom momentu i prenosu snage. Bez ugrožavanja ekonomične potrošnje goriva. Kada vaši zadaci prevoza zahtijevaju visoke performanse i često mijenjanje stepena prenosa, I-Shift sa dva kvačila pružit će vam udobnost u vožnji bez premca.


I-Shift dual clutch unit

Kako ćete najbolje iskoristiti I-Shift sa dva kvačila. 

Stalni prenos snage bez prekida okretnog momenta te glatko i dinamično ubrzanje – to su glavne prednosti koje će vam omogućiti I-Shift sa dva kvačila. Naziva se glatkim mijenjanjem stepena prenosa i upravo zato će vašu vožnju učiniti još udobnijom i opuštenijom.

Primijetit ćete i lakše ubrzanje koje će vam pomoći da bolje pratite prometni ritam. I-Shift sa dva kvačila savršen je izbor za zahtjevne primjene.

I-Shift sa dva kvačila dostupan je zajedno s motorima D13K snage 460, 500 i 540 KS.

Ovdje istražite dodatne prednosti mjenjača I-Shift sa dva kvačila.

Volvo FH i-Shift Dual Clutch well proven

Novo, ali dokazano. 

Morate se popeti uzbrdo klizavom cestom? Nema problema. I-Shift sa dva kvačila pružit će vam podršku brzim i glatkim mijenjanjem stepena prenosa te smanjiti opasnost od zaglavljivanja ili gubitka vuče.

Da, sistem I-Shift sa dva kvačila potpuno je nov. Ali je već dobro ispitan i dokazan. Od 2009. godine testirali smo sistem prenosa u svakodnevnoj vožnji milionima kilometara.

Zahvaljujući inovativnoj platformi, trenutne opcije mjenjača I-Shift kao što su pomoćni pogon i retarder mogu se instalirati na sistem I-Shift sa dva kvačila.I-Shift Dual Clutch front

Način rada. 

Dva suha kvačila nalaze se u prednjem dijelu mjenjača. Pri uobičajenom radu jedno kvačilo je u mirovanju , dok drugo radi. Kvačilom i mijenjanjem stepena prenosa upravlja se pneumatskim sistemom sličnim dobro poznatom mjenjaču I-Shift.

Jednostavno rečeno, prenos snage pomoću dva kvačila tokom vožnje može izabrati sljedeći stepen. Nakon promjene stepena, trenutno kvačilo se otpušta, a istovremeno se aktivira ono koje je prethodno bilo u mirovanju. To znači da se mijenjanje stepena prenosa vrši bez prekida u toku snage.

Uz ingeniozan smještaj dvije ulazne osovine, pogonskih zupčanika i elemenata selektora možete odabrati dvije brzine istovremeno.


I-Shift sa dva kvačila

Tip Najviši stepen prenosa Okretni moment motora (Nm) Ukupna težina vučnog voza (tone)
SPO2812 Ubrzavajući 2800 60


I-Shift software Long Haul and Fuel Economy

Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva
Sadrži inteligentne funkcije koje minimaliziraju potrošnju goriva. Ovaj programski paket je posebno primjeren za prevoze na duge relacije.
I-Shift software Long Haul and Fuel Economy with i-See

Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva i I-See
Paket „Duge relacije i ekonomičnost potrošnje goriva“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva.


Pogledajte sadržaj kompletnog paketa