Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Oaza na
pustinjskoj autocesti

Dobro opremljena kabina s prostorom za smještaj nije samo udobna kabina – ona je vaša prednost u odnosu na konkurenciju. U potrazi za najvještijim vozačima udobna kabina postaje sve dragocjenija.

Kada se vozač može odmoriti i dobro naspavati tokom noći, to se vidi na njegovim poslovnim rezultatima. Efikasniji je, manje se ozljeđuje, manje oštećuje kamion i tačnije isporučuje robu.

"Odmoran vozač griješi manje i jednostavno košta manje", kaže Rikard Orell, direktor za dizajn kompanije Volvo Trucks. Osim toga, u dobroj kabini ima mjesta i za rad i za zabavu. To nam je bio cilj kada smo pravili novi Volvo FH.

Bolje mjesto za balansiranje poslovnog i privatnog života

"Uporedili smo kabinu sa hotelom za poslovne ljude. Treba biti čista, uredna i efikasna, ali i udobna", kaže Carina Byström, odgovorna za dizajn enterijera kamiona kompanije Volvo Trucks. Jedan od ciljeva bio je kreiranje mirnog okruženja. Zato kabinom dominiraju glatke, jasne površine i krivolinijski oblici.

Dizajn omogućava vozaču da dugo sjedi za volanom bez prečestog pauziranja.
"Zato je važno da se sjedište i volan mogu podešavati na razne načine i da hrana i piće budu nadohvat ruke", kaže Carina Byström.

Sličnije domu

Iako su uglavnom u kabini, vozači kamiona provode dosta vremena van nje. Na primjer, prilikom utovara i priključivanja prikolice. Kada je kiša, mogu pokisnuti. Tada mogu osušiti odjeću i krenuti na put.

Orman za sušenje Orman za sušenje je ustvari tekstilna vreća sa ventilatorom sa donje strane. Kada je ne koristite, samo je umotajte i sklonite. Zauzima vrlo malo prostora u kabini", kaže Peter Johansson, odgovoran za ergonomiju u kompaniji Volvo Trucks.

Novi ležaj je još jedno od poboljšanja. Ima udobniji madrac i širi je tamo gdje je najpotrebnije: 4 centimetra kod uzglavlja i 5,5 centimetara kod kukova. Nasuprot tome, prostor za noge uži je za 4 centimetra kako bi vozačevo sjedište imalo više prostora. "Možda samo nekoliko centimetara ne zvuči mnogo, ali je vrlo važno. Čini vam se da je ležaj mnogo veći u  kamionu Volvo FH", kaže Peter Johansson.

Prava vrsta rasvjete

"Pokušali smo eliminisati sve mračne uglove u kabini boljim postavljanjem svjetala. Koristili smo dosta indirektne rasvjete koja ne blješti. Primjer za to je svjetlo na ulazu koje osvjetljava stepenice i ne blješti vam u oči", kaže Peter Johansson. Prostori za odlaganje takođe imaju bolju rasvjetu. U pretincu iznad ležaja svjetla se automatski uključuju kada podignete poklopac.

Kada vozite noću, možete koristiti poboljšanu noćnu rasvjetu – crvene LED lampice koje osvjetljavaju prostor ne ugrožavajući noćnu vidljivost. "Poboljšana je i regulacija rasvjete iz ležaja. Pomoću nove komandne ploče možete prigušiti rasvjetu ili odabrati jedan od fiksnih položaja prekidača za svjetlo", kaže Peter Johansson.
6
Smještaj