Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

"Dizajn veliča kamiondžije"

Kada smo ušli u strogo povjerljivi dizajnerski studio, Asok George je zastao ispred kamiona Volvo FH. "Svaki put kada ga otkriju, zastanem i pogledam ga nakratko. Sve je novo, ali je to nesumnjivo Volvo."

Asok George je odgovoran za dizajn eksterijera kamiona Volvo FH, mada je upečatljiva pojava bila prioritet svim članovima dizajnerskog tima. "Volvo FH je uvijek bio prepoznatljiv po nagnutom vjetrobranskom staklu. To je i dalje tako", kaže Asok George. Sada kada je vjetrobransko staklo uspravljeno zbog većeg prostora u kabini, ugao krova je još važniji. To kabini i dalje daje karakterističan profil.

Nepogrešivi Volvo

"Ne trebate biti neprimjetni kada vozite Volvo. Cilj nam je da ga svi prepoznaju na cesti", kaže Asok George.

Carina Byström, dizajnerka enterijera.
Carina Byström, dizajnerka enterijera.
Obilazimo oko kabine s jedne na drugu stranu. Asok George i Rikard Orell, direktor za dizajn u kompaniji Volvo, ističu razne karakteristike i detalje. Čvrste spojeve između dijelova karoserije, preciznu montažu i završnu obradu. Linije i krivine na kabini koje dizajneri nazivaju grafikom. Cilj je bio geometrijsko tijelo, a ne jedna čeona i dvije bočne površine. Zato su linije i grafika po cijeloj kabini. Međutim, još je važnije da linije kamiona budu karakteristične – da naglase njegovu pojavu.

"Da, to je najbitnije. Moraju naglasiti efikasnost i dinamičnost kamiona. Treba da izgleda kao da se kreće čak i kada stoji mirno", kaže Asok George.

Čini se kao da je Volvo FH nagnut naprijed, sa točkovima pritisnutim o tlo, spreman za niski start. Taj utisak djelimično daje grafika – važno je dobro dizajnirati kućište kotača i blatobran. Gornja ivica obloge blatobrana ide naprijed, a zatim se spušta, kreirajući dinamičku liniju koja naglašava oblik luka blatobrana.

Veći i svjetliji prostor

Penjemo se u kabinu. Više ne posmatramo oblast koju je dizajnirao Asok George, već onu koju je dizajnirala Carina Byström, dizajnerka enterijera. Unutra je prozračno i svijetlo, iako se studijska rasvjeta ne može porediti sa dnevnom svjetlošću. Za to je djelimično zaslužan krovni poklopac kao izlaz u slučaju opasnosti, koji služi i kao krovni prozor; međutim, sve u svemu, kabina ima veće prozore.

"Volvo je marka koja vodi računa o ljudima.
Nadamo se da ovo dizajnersko rješenje to i pokazuje."

"Dizajn daje kabini prostraniji izgled. Kreirali smo jasne površine koristeći duge, krive linije", kaže Carina Byström.

"Pogledajte, na primjer, komandnu ploču. Proteže se od jednog do drugog A-stuba naglašavajući širinu kabine", kaže Rikard Orell. Kao i eksterijer, enterijer kabine mora odražavati filozofiju kompanije Volvo i skandinavske korijene. "Oblici trebaju biti prirodni", kaže Rikard Orell. "A ne složeni ili vještački."


Asok George, dizajner eksterijera.
Asok George, dizajner eksterijera.

Detalji koji čine razliku

Mnogo smo truda uložili u izradu površina i materijala. Zahtjevi za materijale su strogi – sve se stalno troši i sve mora trajati.
 
"Važno je da budu kvalitetni jer to naši kupci očekuju – s pravom", kaže Rikard Orell.
 
Retrovizor je još jedan detalj po kome je Volvo FH prepoznatljiv.

"Željeli smo izraditi tanje retrovizore tako da što manje zaklanjaju pogled. Sada se okreće cijeli retrovizor, a ne samo ogledalo unutar velikog kućišta", kaže Asok George.
 
Tanji retrovizori takođe smanjuju otpor zraka. Iako je viši od prethodnika, lidera u aerodinamici, Volvo FH nije manje aerodinamičan.
 

"Više smo zaoblili uglove da bismo napravili kabinu sa što manjim otporom zraka", kaže Asok George. Čvrsta montaža dijelova karoserije takođe daje svoj doprinos. Na primjer, donji i gornji dijelovi kabine čvrsto su spojeni. Tako su pokriveni motor, ovjes i svi detalji koji bi se vidjeli kada bi postojao prazan prostor. "Cijeli kamion je čvršće spojen. Zato zrak struji oko kabine, a ne kroz nju. Aerodinamičnost je znatno veća, a potrošnja goriva manja", kaže Asok George.
Čak i spoljašnje boje ostavljaju upečatljiv prvi utisak.
Čak i spoljašnje boje ostavljaju upečatljiv prvi utisak.
 

Veličanstven, ali ne uliva strah

Dizajn izražava samopouzdanje bez agresivnosti. Ideja je da se privuku i prevoznik i vozač. "Tokom posljednjih godina mnogo su traženiji vješti vozači. Vožnja kamiona je umjetnost. Po mom mišljenju, ovim dizajnom veličamo kamiondžije širom svijeta", kaže Rikard Orell. Međutim, vozači nisu jedini koji moraju biti zadovoljni.

"Naši kupci su i prevoznici i društvene zajednice, svi oni koji dolaze u kontakt sa kamionom tokom njegovog korištenja. Divno je ako ljudi smatraju da su naši kamioni izvrsni, ali ih oni ne smiju zastrašivati", kaže Rikard Orell.
 
"Volvo je marka koja vodi računa o ljudima. Nadamo se da ovo dizajnersko rješenje to i pokazuje", kaže Asok George dok baca posljednji pogled na kamion prije nego što ga ponovo prekriju sivom presvlakom. .

1
Dizajn