Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

I-See
Uštedite gorivo na uzbrdici i nizbrdici
uz funkciju I-See

Dok se penjete po uzbrdici u Volvu FH, funkcija I-See koristi informacije o nagibu ceste za upravljanje brzinom i promjenama stepena prijenosa uz maksimalnu učinkovitost. Tehnologija predstavlja veliku prekretnicu i omogućuje uštedu do 5 % goriva.

“Ako kamion još nikada ranije nije prošao tu cestu, podaci se jednostavno preuzimaju iz oblaka za I-See”, objašnjava Anders Eriksson. “A ako informacija tamo nema, kamion će pamtiti nagibe tokom vožnje i prenijeti ih u oblak – pa će oni biti u bazi za sljedeću vožnju tom cestom. Na taj način ćete uskoro imati pristup svim podacima o uštedi goriva koji vam mogu zatrebati.”

Uštedite do 5% goriva koristeći I-See

Iskoristite svako brdo

I-See pronalazi rješenje kako da iskoristi kinetičku energiju većine uzbrdica i prenosi te podatke u inteligentni mjenjač, I-Shift. Sve u svemu, obavlja šest različitih manevara da bi smanjio potrošnju goriva. Na primjer, ubrzava na vrijeme da bi što bolje iskoristio silu teže, izbjegavajući nepotrebno korištenje motora.

"To je ono što iskusni vozači već rade. Međutim, ako vozite kamion osam sati, nije vjerovatno da ćete to raditi na potpuno isti način. Kada koristite I-See za kretanje po nagibima, možete se koncentrisati na druge aspekte vožnje", kaže Anders Eriksson.

Zajedno sa najefikasnijim režimom regulacije brzine, I-See može smanjiti potrošnju goriva za 5% na dionicama na kojima se koristi. Ta količina zavisi od toga koliko se funkcija I-See koristi. A, pošto je sposobna da sama uči, nisu joj potrebne ni karte ni ažuriranja. Tako se takođe štedi novac.


I-See 

Nastavite štediti držeći se savjeta za gorivo

Da bi se maksimalno povećale uštede, Volvo program za razvoj vozača unaprjeđuje tehnike ekonomične vožnje kod svih vozača, bez obzira na njihovo iskustvo i znanje. Kako bi se ta ušteda održala, nema boljeg rješenja od stalnog praćenja i pomoći ličnog savjetnika.

Jarkko Aine, menadžer odjeljenja za prevozna rješenja, rezimira novu uslugu „Savjeti za gorivo“: “Ključ dugoročnih ušteda leži u sistematskom praćenju. Savjet za gorivo omogućuje procjene tehnika vožnje kao što su prilagođavanje brzine i iskorištenost stepena prenosa pomoću podataka iz kamiona. Funkcioniše kao pretplata dok vam je potreban. Nakon svake analize vozač dobija izvještaj sa mjerama koje treba preduzeti. Ako mu nešto nije jasno, može se javiti savjetniku za gorivo koji je napravio izvještaj.“

Stručnjak za ekonomičnu vožnju

Nova usluga se sastoji od obuke u kontroli potrošnje goriva, kompleta alata za kontrolu potrošnje goriva i podrške za kontrolu potrošnje goriva. Ideja je pružiti operateru resurse i kontinuitet potreban za dugoročno održavanje ušteda goriva. “Najbolji rezultati se postižu kada vozači imenuju sopstvenog stručnjaka za gorivo, nekoga ko će čitati izvještaje i davati im povratne informacije", kaže Jarkko Aine. “Time se maksimalno povećavaju uštede, iz mjeseca u mjesec.’’

"Nakon svake analize vozač dobija izvještaj sa mjerama koje treba preduzeti. A stručnjak za ekonomičnu potrošnju, koji stvara izvještaje, može se pitati za savjet.” Funkcija savjeta za gorivo pomaže pri uštedi do 5 % goriva i može se koristiti za smanjenje mjesečnih troškova goriva.


3
Gorivo