Volvo FH

Novi lider u prevozu na duge relacije. Za nenadmašnu udobnost vozača i ekonomičnost rada.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 ili 10×4

D13 ili D16 (od 420 do 750 KS)

Provjerite koliko vozača kamiona
stane u kamion Volvo FH

Peter Johansson je jedan od inženjera zaduženih za razvoj nove kabine. Priča nam o izazovu koji je prihvatio – da kreira efikasni radni prostor i prijatno mjesto za odmor. Rješenje je bilo da se napravi prostranija kabina.

"Sada se u svim kabinama može uspravno stajati. Uspravni A-stupovi povećavaju rastojanje između vozača na sjedištu i vjetrobranskog stakla za deset centimetara. Cijela kabina je svjetlija i prozračnija", kaže Peter Johansson, odgovoran za ergonomiju kabine.

"Sada se u svim kabinama može uspravno stajati"

Dodatni kubni metar novih mogućnosti.

Sve u svemu, kabina je veća za jedan kubni metar. Ima više zraka, ali i prostora za odlaganje. "Bez obzira na to gdje sjedite u kabini, neki prostor za odlaganje vam je nadohvat ruke. Na primjer, nove police na prepustima iznad vrata. Idealne su za sitnice koje često morate ponijeti sa sobom kada ulazite u kabinu ili izlazite iz nje”, kaže Peter Johansson. “A sada, zahvaljujući velikom krovnom prozoru koji je ujedno i izlaz za hitne slučajeve, mnogo svjetla u kabinu ulazi odozgo”, kaže Peter Johansson.

Pametnije skladištenje za život na malom prostoru

Namjera nam je bila da poboljšamo kvalitet života u kabini. Jedna od mnogih funkcionalnih ideja bila je da postavimo poklopce sa žaluzinama na pretince za odlaganje kako stvari ne bi ispadale. "Odabrali smo žaluzine zato što znatno poboljšavaju kvalitet unutrašnjeg prostora – što je još važnije, mogu se otvoriti do kraja tako da ne zauzmu prostor za boravak u kabini", objašnjava Peter Johansson.

Pametnije skladištenje za život na malom prostoru Prednji gornji pretinci su veći i imaju demontažne police. To vam omogućuje organizovanije i urednije držanje stvari. Gornji pretinci na zadnjem kraju kabine mogu se poručiti na različitim visinama, što vam omogućava da optimalno uredite prostor sa drugim ležajem ili bez njega.

"Poklopci sa žaluzinama se otvaraju bočno – ne kao na plakaru koji imate kod kuće – i svjetlo se automatski uključuje kada ih otvorite", kaže Peter Johansson. Postoji čak i sklopivi orman za sušenje vlažne odjeće za slučajeve kada vozač pokisne.

Iznad ili ispod

Hladnjak možete staviti na policu iznad ležaja ako vam se tako sviđa; standardno se postavlja ispod ležaja, u donje pretince za odlaganje. "Zapremina hladnjaka je povećana sa 22 na 33 litra, uz dodavanje pretinca za zamrzavanje. Tako možete staviti više hrane i uspravno držati kartone sa mlijekom i boce. Ima mjesta čak i za PET boce od 1,5 litara, pa je piće još uvijek hladno kada ga pijete", dodaje Peter Johansson. Još jedan pametni detalj je pretinac skriven na boku komandne ploče, gdje se nalaze čvrsti držač za čašu i skriveni pretinac za lične stvari.

5
Prostor