Uđite u svoju udobnu zonu

Vozač dobro vozi ako se osjeća udobno. Zato je sve u kabini novog kamiona Volvo FM razvijeno po mjeri vozača. Od stepenica na ulazu do ležaja.

Uživajte u savršenom položaju za vožnju i svim savremenim pogodnostima kao kada se vozite automobilom.

Šta su vozači željeli – pročitajte razgovor sa stručnjacima za planiranje kabina

Vidljivost iz kamiona Volvo FM

Kabina sa pogledom.

Dobra vidljivost je najvažnija kada se krećete kroz gusti saobraćaj ili zakrčene ulice. Preglednost iz kamiona Volvo FM odlična je zbog kabine koja je nisko postavljena na šasiju i velikog vjetrobranskog stakla.


Električni ormar za sušenje

Električni ormar za sušenje.

Rješenje za brzo sušenje odjeće, peškira i obuće. Montira se na gornji ležaj ili zid kabine. Ekonomičan, tih i lak za skladištenje u sklopljenom stanju.


Nova, moderna i ergonomska komandna ploča

Nova, moderna i ergonomska komandna ploča.

Nova, blago zakrivljena komandna ploča nije samo dopadljiva. Napravljena je tako da omogući ergonomski položaj u vožnji – sva dugmad, instrumenti i prostori za odlaganje nalaze se nadohvat ruke.


Audio sistem

Audio sistem sa dodatnim mogućnostima.

Audio sistem će vam omogućiti da slušate sve što poželite. MP3, WMA ili iTunes M4A datoteke? Sa CD-ova, USB uređaja, iPod-a ili preko AUX ulaza? Sve može. Pogledajte kompletne specifikacije.


Vozačevo sjedište

Odličan položaj.

Svaki vozač cijeni dobro sjedište. U novom kamionu Volvo FM ono se može podešavati naprijed-nazad do 20 cm, a vertikalno do 10 cm. Ima novi jastuk, najudobniji do sada.


Vrata kamiona Volvo FM

Dopadljiv izgled.

Volvo FM ima preoblikovanu unutrašnjost. Boje i materijali pažljivo su izabrani kako bi vozačevo okruženje bilo mirno i atraktivno. Odaberite jednu od tri vrste presvlaka: robusnu, dinamičnu ili progresivnu.


Unutrašnji prostor za odlaganje

Mnogo mogućnosti za odlaganje.

Osim velikih prostora za odlaganje u prednjem dijelu i ispod ležaja postoji nekoliko praktičnih prostora za manje stvari. Postoje i dva nova džepa za odlaganje pored ležaja gdje možete držati magazine i druge stvari.


Dugmad na volanu

Nadohvat ruke.

Na volanu se nalaze dugmad za tempomat, audio sistem, telefon i informacijski ekran, pa ga ne morate ispuštati iz ruku. Kožni volan, kao mogućnost, povećava udobnost.


Unutrašnja rasvjeta

Napredna unutrašnja rasvjeta.

Energetski efikasni i snažni svjetlosni izvori izvanredno osvjetljavaju unutrašnjost kabine. Svi se lako regulišu u tri pretpodešena koraka ili pomoću prigušivača. Kada vozite noću, pređite na crvene lampice da biste i dalje dobro vidjeli.


Elektronska kontrola klime, ECC

ECC – elektronska kontrola klime.

Elektronska kontrola klime vam uvijek osigurava prijatnu klimu u kabini. Samo podesite željenu temperaturu.


Dobar noćni odmor.
Kvalitet spavanja ne smije biti narušen samo zato što spavate u kabini. Za donji ležaj širine 70 cm sa opružnim jezgrima od 16 cm, postoje tri nivoa tvrdoće.

Ostavite buku vani.
Kabine kamiona Volvo poznate su po dobroj izolaciji. Ni novi Volvo FM nije izuzetak. Kabina je manje izložena vibracijama zbog novog ovjesa motora. Sve u svemu, manji je pritisak u ušima.

Prvoklasno podešavanje volana.
Volan možete podešavati vertikalno do 90 mm i pod uglom do 28 stepeni, što vam omogućava da pronađete savršen položaj za vožnju. Praktično ga podešavate pomoću nožne pedale i lako sklapate kako biste lakše ulazili u kabinu i izlazili iz nje.

Čista voda svuda.
Ako vam treba svježa voda, ne morate ići daleko. Vanjski pretinac drži rezervoar od 7 litara sa slavinom.
Električna parkirna kočnica.
Električna parkirna kočnica se koristi pomoću prekidača na komandnoj ploči nadohvat ruke. Automatski se uključuje nakon vađenja ključa i – uz malu pomoć EBS-a – automatski otpušta prilikom polaska.

Elektronski daljinski ključ.
Nije običan ključ. Daljinski zaključava ili otključava kamion. Uključuje svjetla za bezbjedan prilazak kabini. Ako se osjećate ugroženim, samo pritisnite alarmno dugme da biste uključili sirenu.

Stalna kontrola ceste.
Nova, intuitivna komandna ploča isporučuje se sa mnogo novih, vrhunskih karakteristika. Sve vam to omogućava da se koncentrišete na važne stvari. Saznajte više o komandnoj ploči.

Prostor za alkobravu.
Alkoholu nije mjesto u saobraćaju. Zato postoji alkobrava. Ugradite je u Volvo FM tvornički i jasno stavite do znanja kupcima da ozbiljno shvatate bezbjednost na cesti.