Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 ili 8×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Sistemi podrške vozaču za Volvo FMX

Čak i prvoklasnom vozaču može zatrebati dodatna pomoć na cesti.

Kada obavljate građevinske zadatke, često se krećete čas po šljunkarama, čas po javnim cestama. Vožnja po javnim cestama može biti nezgodna kada se prilagođavate svim drugim učesnicima u saobraćaju. I na šljunkarama nailazite na specifične izazove. Tada koristite sisteme podrške vozaču.


Zajednička kočnica

U određenim situacijama, kao što je skretanje ili vožnja niz klizave ceste, postoji opasnost da se prikolica zanese i udari u kamion. Zajednička kočnica je nova Volvo funkcija predviđena da to spreči. Impulsnim kočenjem prikolice koči se kombinacija vozila i smanjuje opasnost. Sistem može automatski da se aktivira u opasnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.

Stop svjetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo zakočite, stop svjetla brzo trepere da bi upozorila vozila iza vas. Tako se lako izbjegavaju sudari otpozadi koji mogu da budu lančani i smrtonosni.

Automatska regulacija razmaka i upozorenje na sudar sa vozilom ispred.

Pratite ritam saobraćaja bez napora. Radarska automatska regulacija razmaka (ACC) održava bezbjedan razmak do vozila ispred kamiona, regulacijom pedale gasa i svih kočnica. Ako postoji opasnost od sudara, kontrolne lampice se prikazuju na vjetrobranskom staklu.

Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja.

Mrtav ugao na suvozačevoj strani lako može da zakloni druge učesnike u saobraćaju. Sistem za bezbjednu promjenu putanje kretanja ima radar koji provjerava tu oblast kada date signal za skretanje. Ako oblast nije čista, čuje se zvučno obaveštenje i treperi ikona pored retrovizora.

Elektronski program stabilnosti.

Elektronski program stabilnosti (ESP) aktivira kočnice na svakom točku pojedinačno. Time osigurava stabilnost cijele kombinacije vozila i suprotstavlja se njenom bočnom otklizavanju i prevrtanju, kao i ljuljanju prikolice. ESP je u ponudi za tegljače i klasične kamione.Softver I-Shift za bolje rezultate vožnje – loše ceste

Unaprijeđene performanse – loše ceste.

Ovo je vrlo koristan softver za I-Shift. Podešava promjenu stepena prenosa i potpomaže pri pokretanju i vožnji po lošim cestama i na uzbrdicama.

Pronađite kompletnu listu programa za I-Shift ovdje.