Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)

Šasija napravljena za teške uvjete.

Novi Volvo FMX razvijen je za jednu jedinu svrhu – da bude najbolji kamion za građevinske radove. Upravo zato smo projektovali šasiju koja se zaista može nositi s najtežim uslovima vožnje i najtežim teretima, godinu za godinom.

Međutim, građevinski kamioni ne znače samo rad s teškim teretima i na ekstremnim terenima. Zato je Volvo FMX opremljen različitim pametnim karakteristikama šasije poput trostruke osovine, automatske kontrole trakcije i pneumatskog ovjesa kojima omogućava izuzetno ekonomičnu potrošnju goriva i savršeno udobnu vožnju.

Približne visine šasija

  • Med 900 mm
  • High: 1000 mm
  • X-High: 1200 mm
  • XX-High: 1240 mm

Osovinski razmaci

  • Tegljač: od 3,000 do 4,100 mm.
  • Kamion: od 3,200 do 6,700 mm.

Pogledajte kompletne specifikacije šasijaZadnji pneumatski ovjes Volvo FMX

Zadnji pneumatski ovjes. Sada i na vozilima s AWD-om.

Većina građevinskih kamiona vozi bez tereta najmanje polovinu vremena. Obično je to kvrgava vožnja s puno vibracija koje se prenose po šasiji. S pneumatskim ovjesom to nije tako. Omogućava lakšu i udobniju vožnju, što štiti vozača, kamion i teret od nepotrebnog trošenja. Naš pneumatski ovjes posebno je projektovan za građevinske kamione i sada je dostupan u konfiguracijama 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6.

Ovdje saznajte više o pneumatskom ovjesu na građevinskim kamionima.

Pročitajte priču o novom pneumatskom ovjesu

Nova prednja pogonska osovina kamiona Volvo FMX

Prednja pogonska osovina. No, samo kada vam je potrebna.

Ako se vozite ekstremnim terenom, možda vam treba kamion s prednjom pogonskom osovinom ili pogonom na svim točkovima. Funkcija automatske kontrole trakcije (ATC) revolucionarna je nova karakteristika koja automatski aktivira prednju osovinu, ali samo kada je ona potrebna. Uvijek ćete imati trakciju koja vam je potrebna kako biste izbjegli zaglavljivanje. Međutim, najvažnije je da, kada nije potrebna, ona štedi do 2% goriva u usporedbi sa stalno aktivnom prednjom osovinom. ATC se isporučuje kao standardna karakteristika na konfiguracijama 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6.

Saznajte više o funkciji automatske kontrole trakcije.

Pročitajte priču o novom poboljšanom vozačevom radnom mjestu

Podizanje tandemske osovine

Podignuta pogonska osovina – niža potrošnja goriva.
Predstavljamo vam podizanje tandemske osovine.

Pretvorite konfiguraciju 8×4 u 6×2. Ili konfiguraciju 6×4 u 4×2. Volvo FMX sada je dostupan s potpuno novom opcijom podizanja tandemske osovine, revolucionarnom funkcijom koja omogućava deaktiviranje i podizanje krajnje zadnje osovine dok ne prevozite teret. Kao i kod prateće osovine iza pogonske, to značajno poboljšava radijus zaokretanja i smanjuje potrošnju goriva – do 4% kad kamion ne prevozi teret.

Saznajte više o funkciji podizanja tandemske osovine

Povećano opterećenje prednje osovine

Jedna ili dvije dodatne tone na prednjim osovinama. U svakom ciklusu.

Ako želite biti produktivni, nema mnogo stvari koje su važne kao nosivost, a svaka dodatna tona koju možete prevesti pretvara se u bolju maržu. Posebno kada radite u zatvorenom prostoru, gdje je utovar kamiona moguć samo do njegovih tehničkih ograničenja. Na kamionima s dvostrukom prednjom osovinom sada smo povećali nosivost prednjeg ovjesa s 18 na 20 tona. A prednja pogonska osovina sada može nositi terete do 10 tona.

Više upravljanih osovina kamiona Volvo FMX

Trostruka osovina.
Uži radijusu zaokretanja, ekonomičnija potrošnja goriva.

U usporedbi s dvostrukim prednjim osovinama, koje su uobičajene među građevinskim kamionima, trostruka osovina pruža kamionu značajno manji radijus zaokretanja. Odaberite prateću osovinu ispred ili iza pogonske (ili obje u konfiguraciji 8×2). Obje imaju hidraulično upravljanje i mogu se podignuti tokom vožnje bez tereta, čime se štedi gorivo i nepotrebno trošenje guma. Trostruka osovina odobrena je za terete do 36 tona, što na konfiguraciji 10×4 omogućava maksimalnu bruto nosivost vozila do 56 tona.

Saznajte više o koristima trostruke osovine

Voditelj projekta, Peter Frleta govori o uštedi vremena i novca sa novom trostrukom osovinom

Volvo FMX s 5 osovina

Pet osovina iz fabrike.
Nisu potrebne naknadne ugradnje.

Sada nudimo kamione s pet osovina, direktno iz fabrike. Postoje mnoge prednosti u odnosu na naknadnu ugradnju osovine. Dobićete kamion s potpunim odobrenjem tipa vozila. Dobićete ga brže i izbjeći skupe radove na rekonstrukciji. A uz sve to dobićete i potpunu garanciju i postoprodajnu podršku kompanije Volvo, što dugoročno znači niže operativne troškove. Izaberite konfiguraciju 10×4 ili 10×6 (s pogonskom prednjom osovinom).

Saznajte više o kamionima s pet osovina

EBS za bubanj kočnice

EBS. Sada i s bubanj kočnicama.

Uz posljednji dodatak našem programu kočnica, izbor bubanj kočnica ne znači da morate prihvatiti kompromis u pogledu kočenja. Elektronski upravljane kočnice (EBS) nude brojne i velike prednosti u usporedbi s klasičnim sistemom, pružajući znatno bolji odaziv, radne karakteristike i osjećaj kočenja. Osim toga, dobićete pristup mnogim korisnim karakteristikama poput kombinovanog kočenja (gdje pomoćne kočnice pomažu radnoj kočnici), pomoći pri kretanju na uzbrdici i regulacije proklizavanja pri kretanju (gdje kočnice rade zajedno s mjenjačem I-Shift). Funkcija EBS dostupna je za odabranu paletu konfiguracija osovine i visina šasija.

Prilagodljiv oblik šasije

Opcije oblika šasije tegljača Volvo FMX

Kutija za akumulator (BBOX-L)
Pomjerena je naprijed za 300 mm u odnosu na prethodno rješenje. Na tegljačima se time povećava kapacitet goriva za 100–120 litara.

Kutija za akumulatore (BBOX-EF)
Postavljena je pozadi unutar okvira šasije (opcija za tegljače).

Rezervoar za AdBlue
Rezervoar za AdBlue od 50 litara može se kod tegljača montirati na vrh okvira, iza kabine, da bi kapacitet goriva bio veći (ADTP-BC).

APM
Modulator za proizvodnju zraka (APM) kod tegljača se postavlja unutar okvira šasije da bi se povećao prostor za opremu koja se montira na šasiju, npr. rezervoare za gorivo.


Opcije oblika šasije kamiona Volvo FMX

Slobodan prostor na okviru
Oprema na šasiji može se pomjeriti unazad kako bi se dobio prostor za stope dizalice ili drugu opremu. (FAA10; otprilike 500 mm), (FAA20; otprilike 600 mm).

Niz otvora na okviru za proizvođača karoserije
Gornji niz otvora predviđen je za proizvođača karoserije. Svi nosači u gornjem nizu otvora imaju pomjerene ose i odstojnik od 8 mm. U gornjem nizu otvora nema zakovica.

Priprema za dizalicu
Ploče za dizalicu mogu se fabrički montirati na šasiju.

Zadnji pneumatski ovjes i kratak zadnji kraj
Zadnji prepust može se skratiti zato što je prednja stabilizaciona šipka preoblikovana. Ovo olakšava građevinsku primjenu, naročito prilikom postavljanja asfalta i kod izmjenjive karoserije.