Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Pneumatski ovjes kamiona Volvo FMX
Kada cesta izgleda ovako – pritisnite gas

Zbog malog razmaka od tla do sada je pneumatski ovjes bio uglavnom privilegija vozača koji voze kamione po cestama. Onda je nekoliko inženjera kompanije Volvo Trucks odlučilo potpuno unaprediti pneumatski ovjes kombiniranjem razmaka od tla lisnatog ovjesa sa udobnošću i efikasnošću pneumatskog ovjesa.

Gradilišta ne trpe opružne nosače i pneumatske jastuke koji vise ispod osovine. Oni jednostavno smanjuju dragocjeni razmak od tla. „Zato smo postavili ove elemente iznad pogonske osovine gdje su manje osjetljivi“, kaže stručnjak za planiranje proizvoda Bosse Franzon. „Rezultat toga je razmak od tla od najmanje 300 milimetara, te ovjes više nije na udaru kamenja i stijena“.

Nježan, a čvrst

Poboljšani stabilizatori također igraju važnu ulogu u novom pneumatskom ovjesu. Okrenuti nagore i postavljeni centralno između osovina, novi stabilizatori prenose sile sa ceste i prikolice na najkrući dio okvira, čime poboljšavaju stabilnost u pogledu prevrtanja.

„Pneumatski ovjes ima inteligentni sistem kontrole koji optimizira raspodjelu opterećenja između osovina u cilju maksimalne stabilnosti pri istovaru“, dodaje stručnjak za strateško planiranje Peter Frleta. „Iznenadit će se svi oni koji misle da se kiperi sa pneumatskim ovjesom lako zaglavljuju.“

Više nije na udaru kamenja i stijena

Kome treba udobnost pri isporuci šljunka?

Peter Frleta je osjetio efekat vožnje po izbrazdanim cestama punim rupa u kamenolomima i smatra da je na takvim mjestima pneumatski ovjes najpotrebniji: „Vibracije se prenose od šasije do kabine i vozača. Imate osjećaj da se raspadate.“ Zastaje na trenutak. „Nije ni čudo što su vozači koji su testirali novi pneumatski ovjes bili sretni što ga i dalje mogu testirati – nisu se željeli ponovo zamarati u standardnom kamionu.“

Ovo je bolje i za kamion jer su manja oštećenja od vibracija, što konačno povećava radni učinak. Osim toga, veća brzina poboljšava produktivnost. „Primijetili smo ubrzanje od 5 do 10 km/h, što je posljedica udobnosti“, dodaje Peter Frleta.

Kraći prepust

Nova konstrukcija pneumatskog ovjesa takva je da iza pogonske osovine nema ničega što ometa istovar. Jedna od prednosti ovoga je mogućnost direktnog istovara u finišer za asfalt. „Osovina za istovar može biti vrlo blizu zadnjeg točka kako bi se dobio vrlo kratak prepust. Prednosti su brojne, a ovo je prvi pneumatski ovjes namjenski pravljen za građevinarstvo“, kaže Bosse Franzon.

Cijela paleta

Novi pneumatski ovjes sada je dostupan sa skoro svim konfiguracijama, uključujući i kamione s pogonskom prednjom osovinom (4×4, 6×6, 8×6 i 10×6). Maksimalna nosivost je velika – 26 tona s tandemskom osovinom i 36 tona s trostrukom osovinom – što daje ukupnu nosivost tereta od 46 tona na kamionu sa četiri osovine poput konfiguracije 8×4.

Peter Frleta

Najbolje od najboljeg

Volvo FMX sa vrlo visokom šasijom za građevinarstvo može se poručiti sa zadnjim pneumatskim ovjesom u kombinaciji sa doboš-kočnicama ili disk-kočnicama. Kada se tome doda neka od konfiguracija trostrukih osovina, dobija se, po mišljenju Bossea Franzona, ključna kombinacija za sjajnu upravljivost. „Ako odaberete disk-kočnice, možete imati i Volvo dinamičko upravljanje. Sa najboljim ovjesom, najboljim kočnicama i najboljim upravljanjem, kamion dobija potpuno novi karakter.“

Peter Frleta ga podsjeća na I-Shift. „U tom slučaju, ja želim i najbolji mjenjač.“

Pročitajte više o zadnjem pneumatskom ovjesu za građevinske kamione

7
Pneumatski ovjes