Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Svi bitni dijelovi su zaštićeni

Novi Volvo FMX postavlja novi standard po pitanju razmaka od tla. Zalutale grane i kamenje u letu više nisu opasnost kao nekada.

Ljudi koji su testirali novi kamion sa pneumatskim ovjesom kažu da će biti neophodan u ruskim šumama i južnoafričkim kamenolomima ili na bilo kom drugom gradilištu.

Jedino vise točkovi

300 milimetara iznad tla

Ranije se znalo da je kod pneumatskog ovjesa razmak od tla premali da bi se rasprostranjeno koristio u građevinarstvu. Međutim, sve će to promijeniti novi zadnji pneumatski ovjes. Nova konstrukcija je takva da su osjetljivi dijelovi, kao što su opružni nosači i pneumatski jastuci, postavljeni više (iznad pogonskih osovina) kako bi bili manje izloženi.

„Rezultat toga je razmak od tla od najmanje 300 milimetara, te ovjes više nije na udaru kamenja i stijena“, kaže stručnjak za planiranje proizvoda Bosse Franzon i nastavlja. „Disk-kočnice su sada zaštićene kavezima, a čak su i one 340 milimetara iznad tla. Sada jedino vise točkovi.“

Izgled kamiona može zavarati

Jonas Odermalm jedna je od odgovornih osoba za novu šasiju. Ističe da razmak od tla može nekad zavarati: „Ponekad prednji kraj kamiona može djelovati visoko, dok su komponente motora izložene odmah iza branika. Neke od njih pokrivene su plastikom, što nema nikakvog smisla. S druge strane, Volvo FMX ima vrlo čvrstu zaštitnu ploču za hladnjak i druge bitne dijelove.“

Pojasni dio

Potpuno nova prednja pogonska osovina također ima važnu ulogu kod razmaka od tla. Ona je pomjerena za 100 milimetara naprijed kako bi se poboljšao prilazni ugao. Najniži dio na kamionu, paralelna šipka, sada je zaštićena jer se nalazi iza kućišta prednje osovine.

Razmak od tla

„Naravno, između osovina nalaze se sve komponente šasije, ali su one oduvijek postavljene visoko na kamionima Volvo“, kaže Bosse Franzon. „Ako pogledate profil kamiona otpozadi, vidjet ćete da je njegov pojasni dio aerodinamičan, čime se sprečava zaglavljivanje na neravninama“, dodaje on.

Granje i kamenje

Štitnik kartera koji štiti donji dio prednjeg kraja nije novina, ali je jedinstven u kamionskoj industriji. „Ovo je pravi štitnik kartera, otporan na sudare do četiri i po tone sa predmetom veličine pesnice“, kaže Jonas Odermalm. To je ravna površina od branika do osovine koja štiti hladnjak i komponente motora od granja i kamenja. „Osim toga, ako naletite na gomilu pijeska i vratite se unazad, neće se napuniti pijeskom“, kaže Bosse Franzon sa osmijehom na licu.

Pročitajte više o zadnjem pneumatskom ovjesu za građevinske kamione

5
Razmak od tla