Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Mjenjač Volvo FMX
Podignite ruku za mjenjač I-Shift za teške radove

Do sada su izuzetno teški radni uslovi značili da morate donijeti odluku između ručnog i automatskog Powertronic mjenjača. Sada je, međutim, mjenjač I-Shift ojačan i nadograđen tako da zadovoljava potrebe primjena u teškim radovima. Osim toga, sada je dostupan na svim konfiguracijama kamiona, uključujući i one s prednjom pogonskom osovinom.

Zahvaljujući ojačanjima samog mjenjača i prilagođenom softveru za promjenu stepena prenosa, I-Shift je sada prikladan i za teške uslove i brdovite terene. Budući da je I-Shift sada dostupan i na vozilima s pogonskom prednjom osovinom (4×4, 6×6, 8×6 i novi 10×6), inteligentni mjenjač sada može savladati skoro sve zadatke. Astrid Drewsen je menadžer proizvodnje i odgovorna je za proširenje ponude koja uključuje pogonske sklopove sa motorima D11 i D13.

Kad god postoji rizik od zaglavljivanja

Zašto je potreban

„Volvo FMX može se kretati po teškom i brdovitom terenu sa našim najpopularnijim mjenjačem koji se lako koristi i ekonomično troši gorivo. To je vrlo važno u teškim uvjetima i tamo gdje treba dosta manevrisati. Vozač se može malo opustiti i dio posla prepustiti mjenjaču I-Shift. Istovremeno postiže najekonomičniju potrošnju goriva“, objašnjava Astrid Drewsen.

Mjenjač I-shift

Brzo i lako

I-Shift mijenja stepene prenosa brzo i lako, zbog čega je vrlo popularan među vozačima. Također je dovoljno inteligentan da preskoči nepotrebni stepen prenosa. Njegova vozna svojstva nisu jedina prednost – zbog lakog korištenja manje se naprežu pogonski sklop i gume, te su troškovi održavanja minimalni.

Najbolje od oba mjenjača

„Uvijek možete izabrati ručni režim – na primjer, ako želite biti sasvim sigurni da ćete ostati u istom stepenu prenosa dok ne prođete klizavi dio terena. Naravno, za najteže uslove i dalje možete poručiti Powertronic ili ručni mjenjač. Međutim, za većinu građevinskih radova to je idealan način prenosa snage. I vozaču i prevozniku nudi najbolje od oba mjenjača“, kaže Astrid Drewsen.

Optimalni program

I-Shift je idealan za cestovne i terenske građevinske zadatke jer se može prilagoditi načinu vožnje kamiona. Između ostalog, građevinski program za I-Shift nudi režime za loše ceste kao što je P+. Tada se stepen prenosa mijenja pri većim brojevima obrtaja. Građevinske opcije mogu se kombinirati i sa opcijama za uštedu goriva. Dakle, I-See se može koristiti kad god se kamion kreće cestom.

Astrid Drewsen

Gdje i kada?

„Volvo FMX 8×6 sa mjenjačem I-Shift idealan je za visokogradnju i održavanje cesti, kao i za sve druge situacije kada vozilo teško dolazi na gradilište.“

Astrid Drewsen rezimira novu kombinaciju mjenjača I-Shift i prednjih pogonskih osovina: „Cijenit ćete je kad god postoji rizik od zaglavljivanja i potreba za stalnim korištenjem pedale kvačila i ručice mjenjača.“

Ovdje istražite I-Shift i softverske opcije

9
I-Shift