Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 ili 8×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Mjenjač Volvo FMX
Dignite ruku ako želite pogon na svim točkovima i I-Shift

Do sada je poručivanje kamiona Volvo FMX sa prednjom pogonskom osovinom podrazumijevalo opciju ručnog ili automatskog mjenjača Powertronic. Nakon najnovijih modifikacija, I-Shift je postao opcija za sva vozila sa prednjim pogonskim osovinama.

Izmijenjeni I-Shift omogućava kupcima da poruče 4×4, 6×6 ili 8×6 sa Volvo automatizovanim mjenjačem I-Shift. U bilo kom trenutku mogu odabrati ručnu ili automatsku promjenu stepena prenosa. Bila su potrebna samo manja podešavanja kako bi se inteligentni mjenjač uskladio sa prednjim pogonskim osovinama. Astrid Drewsen je menadžer proizvodnje i odgovorna je za proširenje ponude koja uključuje pogonske sklopove sa motorima D11 i D13.

Kad god postoji rizik od zaglavljivanja

Zašto je potreban

„Volvo FMX može se kretati po teškom i brdovitom terenu sa našim najpopularnijim mjenjačem koji se lako koristi i ekonomično troši gorivo. To je vrlo važno u teškim uvjetima i tamo gdje treba dosta manevrisati. Vozač se može malo opustiti i dio posla prepustiti mjenjaču I-Shift. Istovremeno postiže najekonomičniju potrošnju goriva“, objašnjava Astrid Drewsen.

Mjenjač I-shift

Brzo i lako

I-Shift mijenja stepene prenosa brzo i lako, zbog čega je vrlo popularan među vozačima. Također je dovoljno inteligentan da preskoči nepotrebni stepen prenosa. Njegova vozna svojstva nisu jedina prednost – zbog lakog korištenja manje se naprežu pogonski sklop i gume, te su troškovi održavanja minimalni.

Najbolje od oba mjenjača

„Uvijek možete izabrati ručni režim – na primjer, ako želite biti sasvim sigurni da ćete ostati u istom stepenu prenosa dok ne prođete klizavi dio terena. Naravno, za najteže uvjete i dalje možete poručiti Powertronic ili ručni mjenjač. Ipak, ovo je idealan mjenjač za opšte građevinske radove. I vozaču i prevozniku nudi najbolje od oba mjenjača“, kaže Astrid Drewsen.

Optimalni program

I-Shift je idealan za cestovne i terenske građevinske zadatke jer se može prilagoditi načinu vožnje kamiona. Između ostalog, građevinski program za I-Shift nudi režime za loše ceste kao što je P+. Tada se stepen prenosa mijenja pri većim brojevima obrtaja. Građevinske opcije mogu se kombinirati i sa opcijama za uštedu goriva. Dakle, I-See se može koristiti kad god se kamion kreće cestom.

Astrid Drewsen

Gdje i kada?

„Volvo FMX 8×6 sa mjenjačem I-Shift idealan je za visokogradnju i održavanje cesti, kao i za sve druge situacije kada vozilo teško dolazi na gradilište.“

Astrid Drewsen rezimira novu kombinaciju mjenjača I-Shift i prednjih pogonskih osovina: „Cijenit ćete je kad god postoji rizik od zaglavljivanja i potreba za stalnim korištenjem pedale kvačila i ručice mjenjača.“

Ovdje istražite I-Shift i softverske opcije

9
I-Shift