Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 ili 8×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Za vozače koji vole ići prečicama

Kada blato ili pijesak progutaju cestu, jedini način da izbjegnete nevolje jeste nastaviti dalje. Tu je teško pobijediti izuzetno upravljivu prednju pogonsku osovinu kamiona Volvo FMX. Još je teže sada kada je potpuno preoblikovana kako bi imala veći razmak od tla i dala kamionu prilazni ugao za prave terenske uvjete.

Teško je povjerovati da se menadžer odjeljenja za građevinska vozila vratio sa blatnjavog terena u Brazilu u čistoj, bijeloj košulji. Sve dok nije počeo pričati o novom kamionu 8×6 i redizajniranoj prednjoj osovini.

Dugme za bezizlazne situacije

„Kamion 8×6 može se poručiti već neko vrijeme, ali je sada dio naše standardne ponude, što podrazumijeva kraće rokove isporuke kupcima. Strogo govoreći, ima šest pogonskih točkova i dodatnu osovinu zbog veće korisne nosivosti. Međutim, zbog nove prednje osovine vrlo je koristan u graničnim uvjetima – kao 6×6 i 4×4“, kaže Jonas Odermalm.

Strmije uzbrdice i dublji jarci

Prednja pogonska osovina pomjerena je za 100 milimetara naprijed. To kamionu daje daleko bolji prilazni ugao i omogućava kombiniranje kompletne palete komponenti šasije i motora. Osovina je potpuno nova – od konusno-tanjirastog para do ležajeva. Čvršće je konstrukcije, sa manjim otporom zraka i većim razmakom od tla.

„Prije je paralelna šipka bila najniži dio, a sada je integrisana i nalazi se iza osovine. Sada je najniža tačka vozila robusno osovinsko kućište. Maksimalno natovareni kamion ima znatno veći razmak od tla. U kombinaciji sa novim prilaznim uglom to ga čini vrlo raznovrsnim na neravnom terenu“, objašnjava Jonas Odermalm.

Manja potrošnja goriva

Iako je stalno uključeni pogon na svim točkovima standardno rješenje za građevinske kamione, Volvo više voli da ga vozači sami uključuju po potrebi. Jonas Odermalm se prisjeća istraživanja sprovedenih u pustinji: „Stvarno je potreban tokom 2% do 5% radnog vremena. Znači da tokom 95% radnog vremena pogon na svim točkovima troši gorivo – osim ako to nije FMX kod koga vozač može birati kada će ga koristiti.“

Slobodno kotrljanje

Pomoću prekidača na komandnoj ploči vozač se može vratiti na zadnji pogon kada to uvjeti dozvole. Znači da se snaga motora direktno prenosi na zadnji pogon, dok se drugi točkovi slobodno kotrljaju i troše manje goriva. Osim toga, prednja osovina se manje troši.

Mobilnost kamiona Volvo FMX

U ekstremnim uvjetima

Kod kamiona sa šest pogonskih točkova prvo što vam treba jeste međuosovinska blokada diferencijala – za dijagonalnu blokadu dva zadnja pogonska točka kod osovinskog sklopa. Jonas Odermalm misli da je to dovoljno u većini situacija. „Ako zaista postane klizavo, uključujete prednju pogonsku osovinu. To vam pomaže da se izvučete u većini situacija, a omogućava i maksimalnu pokretljivost.“

„Tu je, zatim, i dugme za bezizlazne situacije. Kada ga pritisnete, blokirate prednji diferencijal – upravljanje vozilom postaje vrlo teško, ali se uspijevate vratiti na suvi teren.“

Jonas Odermalm

Uključi-isključi

Kada ga pitate šta je toliko privlačno oko ove pokretljivosti, Jonas Odermalm spremno odgovara: „Vozačima prepuštamo koliko će pogonskih osovina koristiti. Mislim da to cijene vozači svih vrsta vozila: servisnih vozila 4×4 za održavanje cesti, kipera 6×6 koji rade na pustinjskim naftnim cjevovodima i dampera 8×6 u kamenolomima.“

Dodaje i ovo: „To naravno ne bi bilo toliko privlačno da nismo poznati po izdržljivosti i pouzdanosti.“

Istražite sve opcije pogona na svim točkovima

8
Pokretljivost