Volvo FMX

Volvo FMX, moderni kamion za građevinsku industriju, prepun inovativnih rješenja i revolucionarnih funkcija.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Dizajn podrazumijeva preglednost

U korisničkim klinikama vozači i prevoznici primijetili su kako efikasnost ima još važniju ulogu. Već se uveliko priča o novom volanu i komandnoj ploči.

Udobnost i funkcionalnost prvo su što vidite u kabini. Nekima se dopadaju fina poboljšanja na vozačevom sjedištu, ali je poboljšan prostor za odlaganje svačiji prioritet.

Važno je da unutra postoji osjećaj smirenosti

Planiran da traje

Louise Karlsson i Malin Gabre rade na planiranju proizvoda. Sasvim je prirodno što sa njima razgovaramo o unutrašnjem dizajnu nove kabine ovdje – u osunčanoj prostoriji. Nalazimo se u zgradi gdje su nekada pravljeni prvi kamioni Volvo.

„Prije svega, vozači moraju imati dobru preglednost i udobno sjediti kako bi posao dobro obavljali“, počinje Malin Gabre, a njena koleginica nastavlja. „Zato mnogo truda ulažemo u vidljivost i pristupačnost: komande koje se koriste moraju biti pristupačne i niskim i visokim vozačima.“ Kabina kamiona Volvo FMX postavljena je nisko na šasiju, što dosta olakšava ulazak u kabinu i izlazak iz nje.

Vidi se ono što je potrebno

Bitne informacije na komandnoj ploči vozač može vidjeti na prvi pogled, dok su komande koje rjeđe koristi malo dalje. Sekundarni informacijski ekran sada je integrisan s novom komandnom pločom – prije se podizao. Louise Karlsson objašnjava zašto je dizajn jednostavan i čist. „Važno je da u kabini postoji osjećaj smirenosti kako bi se vozač mogao koncentrisati na ono što se dešava spolja. Vozači koji su vozili novi kamion kažu da je vidljivost sada još bolja.“

Najbolja dugmad na najboljim mjestima

Mnoga tehnička poboljšanja potiču od nedavno predstavljenog modela Volvo FH. Prekidači su fleksibilni i vozač može birati koje će funkcije biti najbliže volanu. „Možete ih preurediti ako radite drugačije, a mi to nismo predvidjeli“, kaže Malin Gabre.

Radno mjesto u kamionu Volvo FMX

Cjelina sa volanom

Na volan smo premjestili nekoliko dugmadi sa komandnih ručica. Ovdje su logično grupisana u skladu sa funkcijama i nadohvat su ruke. Prema riječima Louise Karlsson, novi dizajn prija i umornim rukama: „Novi volan se može držati na razne načine, te vozač uvijek može pronaći najudobniji položaj. U kombinaciji sa Volvo dinamičkim upravljanjem koje olakšava upravljanje, novi volan zaista poboljšava ergonomiju za vozača.“

Louise Karlsson

Bolje mjesto za rad

„Dosta smo razmišljali o kabini kao o radnom mjestu. U njoj vozači provode veći dio vremena i čuvaju sve svoje stvari. Sada pored vozačevog sjedišta postoji novo mjesto za odlaganje papira, kao i mnogo bolji pretinac u vratima. Prostran je, ali vam neće smetati prilikom ulaska i izlaska iz kabine“, kaže Malin Gabre.

Nova kabina ima bezbroj detalja koji će vam olakšati život. Na primjer, na komandnoj ploči sada se nalazi veći prostor za odlaganje u obliku okrugle kade sa držačem za olovke, prostor za telefon i umetnuta utičnica za USB. Imamo čak i držač za boce na izvlačenje, dovoljno veliki za PET bocu od 2 litra za slučaj da je vozač žedan“, dodaje Malin Gabre.

Pneumatski pištolj kamiona Volvo FMX

Oprostite se od pijeska i otpadaka

Još jedna nova karakteristika jeste pneumatski pištolj koji koristi kompresovani zrak iz sjedišta. Louise Karlsson objašnjava zašto je to korisno: „To je jednostavan način za čišćenje komandi i komandne ploče u okruženju koje je često vrlo prašnjavo. Na ulazu nema ni pragova ni ivica, te nečistoću možete lako oduvati!“

Unutrašnjost ima tamniju paletu boja od srodnog modela FM. One su manje osjetljive na prljavštinu i mrlje. Radi se o crno-smeđoj kombinaciji boja koja se zove „Raven“ (Gavran).

Istražite detalje unutrašnjosti kabine

6
Radno mjesto