20.9.2013

Novim Volvom FMX toliko se lako upravlja da hrčak može preuzeti volanFilm “The Hamster Stunt” (Hrčkova majstorija) postigao je fantastičan uspjeh na Youtubeu i pogledan je 3.4 milijuna puta u samo tjedan dana. On pokazuje kako vijugavim stazama u kamenolomu novim Volvom FMX, opremljenim Volvo dinamičkim upravljačkim sustavom, upravlja hrčak.

 

Volvo dinamički upravljački sustav novi je sustav kompanije Volvo Trucks koji vozaču omogućava da bez napora upravlja teško natovarenim kamionom. Pri malim brzinama, električni motor zamjenjuje mišićnu snagu vozača. Cilj inženjera koji su razvili ovaj sustav bio je pružiti savršeni osjećaj upravljanja u svim radnim uvjetima.

"Na malim brzinama, upravljanje teško natovarenim vozilom toliko je lako da to možete raditi samo jednim prstom. Prilikom vožnje autocestom ovaj dinamički upravljački sustav nudi nenadmašnu stabilnost držanja smjera", objašnjava Jan-Inge Svensson, inženjer odgovoran za razvoj softvera sustava, Volvo Trucks.

Električni motor skida teret s vozača

Volvo dinamički upravljački sustav temelji se na klasičnom, mehaničkom upravljačkom sustavu gdje je osovina volana spojena na upravljački prigon. Hidraulična servo jedinica proizvodi snagu koja vozaču pomaže okretati pogonske kotače kamiona. U Volvovom sustavu, dodan je elektronički upravljani električni motor koji je pričvršćen na osovinu volana. Ovaj električni motor djeluje zajedno s hidrauličnim servoupravljačem i namješta se nekoliko tisuća puta u sekundi preko elektroničke upravljačke jedinice. Pri malim brzinama, električni motor pruža dodatnu silu, a pri velikim automatski regulira upravljanje i neutralizira nepravilnosti koje dolaze do volana, a uzrokovane su, primjerice, bočnim vjetrovima ili grbama na cestovnoj površini.

Elektronička upravljačka jedinica mozak je sustava i neprekidno prima informacije od senzora u kamionu.

"Senzori se nalaze na mnogim različitim mjestima i zajedno pružaju sveobuhvatnu sliku onog što se događa kamionu. Na primjeri, senzori na kotačima i izlazno vratilo mjenjača mjere brzinu vožnje vozila dok drugi senzor prepoznaje koji je stupanj prijenosa trenutno uključen", pripovijeda Sten Ragnhult, odgovoran za razvoj hardvera sustava, Volvo Trucks.

U filmu "The Hamster Stunt" (Hrčkova majstorija), karakteristike sustava ispituju se tako što smo upravljanje kamionom prepustili 175 grama teškom hrčku. Test je proveden u kamenolomu u španjolskom gradu Ourense. Posebno dizajniran kolut za hrčke bio je pričvršćen za volan. Iskusni vozač kaskader upravljao je gasom i kočnicama te je usmjeravao hrčka u pravom smjeru mameći ga mrkvom. Film prikazuje kako se veliki kamion polako i sigurno penje vijugavom, uskom brdovitom stazom u kamenolomu.

"Uvjeravam vas, ovo se stvarno događa - hrčak uistinu može upravljati kamionom", kaže Sten Ragnhult, koji je tijekom testa bio na mjestu događaja u Španjolskoj, zajedno sa svojim kolegom Janom-Ingeom Svenssonom.

Pogledajte film "The Hamster Stunt" (Hrčkova majstorija)

Pogledajte kako su Volvovi inženjeri pripremali test u Španjolskoj: http://www.youtube.com/watch?v=7xBoRXC2D-4

Evo kako funkcionira Volvo dinamički upravljački sustav: www.youtube.com/watch?v=pn6dwyUqvA8

19. rujna 2013.

Prednosti Volvo dinamičkog upravljačkog sustava:

  • Pri malim brzinama, električni motor zamjenjuje mišiće vozača. Vozač se sada može nasloniti i opustiti te upravljati bez naprezanja ramena i ruku.
  • Smetnje, uzrokovane nepravilnostima cestovnih površina, primjerice pukotinama i rupama, se prigušuju. Dakle, vozač dobiva stabilniji osjećaj upravljanja budući da ne mora stalno kompenzirati volanom.
  • Na autocesti, precizna regulacija pruža osjećaj povećane stabilnosti držanja smjera, što pak vozaču omogućava opušteniju vožnju s potpunom kontrolom pri svim brzinama. Dinamički upravljački sustav doslovce eliminira sve male pomake volana koji su inače toliko prisutni tijekom vožnje autocestom.
  • Sustav može kompenzirati strmu izbočenost kolnika ili bočni vjetar te vozaču omogućava da drži ravni smjer bez da mora "kontraupravljati" volanom. To je glavna prednost koja pridonosi kako sigurnijoj, tako i udobnijoj vožnji.
Volvo FM i Volvo FH također se mogu opremiti Volvo dinamičkim upravljačkim sustavom

Za daljnje informacije molimo kontaktirajte: Lidija Supek Koršoš, telefon: +385 1 3867672, e-pošta lidija.supek@volvo.com Posjetite http://www.thenewsmarket.com/volvogroup i pristupite televizijskom videu koji predstavlja različite tvornice i proizvode Grupe Volvo. Možete preuzeti slike u obliku MPEG2-datoteke ili ih naručiti na Beta SP kazeti. Registracija i video su besplatni za medije. Slike se mogu nabaviti u banci slika tvrtke Volvo Trucks http://images.volvotrucks.com Volvo Trucks pruža kompletna transportna rješenja za profesionalne i zahtjevne klijente, nudeći čitavu paletu srednje teških do teških kamiona. Podrška kupcima je osigurana putem globalne mreže od 2.300 distributera i servisnih radionica u više od 140 zemalja. Volvo kamioni se sklapaju u 16 zemalja u svim dijelovima svijeta. Godine 2012., isporučeno je više od 105.000 Volvo kamiona diljem svijeta. Volvo Trucks dio je Grupe Volvo, jedne od svjetskih vodećih proizvođača kamiona, autobusa i građevinske opreme te pogonskih sustava za pomorske i industrijske primjene. Grupa također nudi rješenja za financiranje i servis. Volvov rad temelji se na ključnim vrijednostima kvalitete, sigurnosti i brige o okolišu.

Hrcak image/x-png 879,6 KB

Subscribe to Volvo Trucks News

Would you like to be notified by email and/or by mobile phone when Volvo Trucks publishes news on this homepage or our WAP-portal? Please fill in your name, company, e-mail address and/or mobile phone number below.

  •  
  •  
  •  
  •  

By ticking the checkbox, you allow Volvo Trucks to save your personal data and use it for purposes related to your query.