8.11.2013

Godine ispitivanja iza prvorazredne gradske vožnjeVožnja novog Volva FE i Volva FL kompanije Volvo Trucks u gradskim sredinama lakša je nego ikad prije. Ovo obećanje temelji se na godinama testiranja i razvoja proizvoda. Kako bismo osigurali učinkovitost i maksimalnu udobnost vozača, testirali smo sve – od vibracije volana i retrovizora pa do razina buke motora.

 

Jedan od najvažnijih parametara u razvoju novog Volva FE i Volva FL bio je olakšati radne uvjete vozača stvaranjem kamiona koji je lako voziti i istovremeno je udoban.

"Svojim kupcima želimo ponuditi visokokvalitetne proizvode. Za kamione podjednako je važno da svladaju čisto fizičke izazove i da budu usklađeni s potrebama i očekivanjima kupaca", kaže Hayder Wokil, direktor odjela za kontrolu kvalitete, Volvo Trucks. 

Testovi s krajnjim korisnicima

Karli Walter, koji već 14 godina vozi distribucijske kamione za švicarsku transportnu tvrtku Gabriel, testira novi Volvo FL sedam mjeseci.

"Najbolje karakteristike novog Volva FL su njegova ukupna pristupačnost i izvrsne mogućnosti upravljanja. Kad trebam voziti uskim ulicama i tijesnim prostorima, fantastičan je. Novi model još je snažniji, ima veći koristan teret i užitak ga je voziti", kaže on.  

Od svih testova koje provodi Volvo Trucks, među najvažnijima su testovi s krajnjim korisnicima. Oni se koriste kako bismo osigurali da napredni razvoj proizvoda odgovara stvarnim uvjetima.

"Povratne informacije od testnih vozača iznimno su nam dragocjene. One su potvrda svega što radimo. U konačnici, ovdje je riječ o jednom, sasvim očitom faktoru: jednostavno rečeno, ispunjavanju očekivanja naših kupaca", kaže Hayder Wokil

Niska razina buke optimizirana za gradsku vožnju

Niska razina buke u kabini jedan je od najvažnijih faktora po pitanju udobnosti vozača. Zbog tog razloga, svaki pojedini detalj - od vibracija retrovizora, sjedala i volana pa do zvuka koji proizvode motor i prozori - bio je temeljito proučen i ocijenjen. Zahvaljujući potpuno novim motorima Euro 6, buka motora zabilježena u kabini značajno je smanjena.

"Novi motori imaju manju brzinu, zbog čega su tiši i optimiziraniji za vožnju u gradskim sredinama. Manji umor vozača najveća je prednost tiše kabine. Svjež vozač također je pažljiviji i sigurniji", kaže Tobias Bergman, voditelj proizvodnog programa FE i FL, Volvo Trucks.

Verifikacija ukupnog radnog vijeka kamiona

Ispitivanja udobnosti na neravnim cestama, preko grba i rupa, još su jedan važan dio u poboljšanju radne okoline vozača. Mjere se vibracije u kamionu, koje se zatim mogu ponoviti u laboratoriju sve do najniže razine trešnje.

Nakon temeljitog testiranja u laboratorijskim simulatorima, kamioni - uključujući nove motore Euro 6 i automatski mjenjač I-Shift - prelazili su krug za krugom na testnom poligonu kompanije Volvo Trucks. Kapacitet mjenjača testiran je kretanjem na uzbrdicama pod kutom od čak 25%.

"Zatim smo proveli ubrzane testove izdržljivosti na kompletnom vozilu. To su tek neki od naših vrlo opsežnih testova, kojima se provjerava ukupni radni vijek kamiona. Sve u svemu, ovi novi modeli prešli su 12.000 kilometara na izazovnom testnom poligonu i javnim cestama, što odgovara 500.000 km - ili radnom vijeku kamiona - u normalnim uvjetima vožnje", kaže Hayder Wokil.

Činjenice vezano za novi Volvo FE i Volvo FL

Novi Volvo FE i Volvo FL optimizirani su za jednostavnu vožnju u gradskim sredinama. Najvažnije nove karakteristike obuhvaćaju nove motore Euro 6 - D5 i D8 - koji nude poboljšana vozna svojstva i veću produktivnost kao rezultat bržeg razvoja zakretnog momenta. Novi Volvo FE također je raspoloživ s mjenjačem I-Shift, čime život vozača postaje lakši jer ne mora ručno mijenjati stupnjeve prijenosa u stresnim situacijama. Novi Volvo FL također dolazi s nižim ulazom, poboljšanom vidljivošću i lakše se utovaruje te ima povećanje korisnog tereta od 500 kg. Oba su modela tiša i modernija, s više ergonomskim i sigurnijim sjedalima te poboljšanom instrumentnom pločom.

Pogledajte film na YouTube kanalu kompanije Volvo Trucks : http://youtu.be/vfDNLk4jldA

Preuzimanje slika: http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:23394,Volvo+Trucks:23393,Volvo+Trucks:23392,Volvo+Trucks:23391,Volvo+Trucks:23390,Volvo+Trucks:23389,Volvo+Trucks:23388,Volvo+Trucks:23387

7. studeni 2013.

daljnje informacije molimo kontaktirajte: Lidija Supek Koršoš, telefon: +385 1 3867672, e-pošta lidija.supek@volvo.com

FL image/pjpeg 259,5 KB
FL1 image/pjpeg 342,7 KB
FL2 image/pjpeg 223,8 KB

Subscribe to Volvo Trucks News

Would you like to be notified by email and/or by mobile phone when Volvo Trucks publishes news on this homepage or our WAP-portal? Please fill in your name, company, e-mail address and/or mobile phone number below.

  •  
  •  
  •  
  •  

By ticking the checkbox, you allow Volvo Trucks to save your personal data and use it for purposes related to your query.