17.6.2014

Volvo Trucks predstavlja jedinstven mjenjač za teške kamioneVolvo Trucks sada predstavlja I-Shift s dvostrukom spojkom, prvi mjenjač s dvostrukom spojkom na svijetu za teške kamione. Zahvaljujući prebacivanju stupnjeva prijenosa pod opterećenjem bez prekida prijenosa snage, održava se okretni moment i kamion tijekom tog postupka ne gubi brzinu. Za vozača vožnja time postaje ugodnija i učinkovitija.

 

„U situacijama u kojima je potrebno često prebacivanje stupnjeva prijenosa, primjerice na uzbrdicama ili cestama s puno zavoja, I-Shift s dvostrukom spojkom unosi potpuno novu dimenziju u vožnju kamiona. Volvo Trucks neobično je ponosan na to što smo svojim kupcima ponudili tu inovaciju", kaže Claes Nilsson, predsjednik i glavni direktor tvrtke Volvo Trucks.

I-Shift s dvostrukom spojkom sistem je prijenosa snage koji se vrši pomoću dvije ulazne osovine i dvije spojke. To znači da se istovremeno mogu odabrati dva stupnja prijenosa. Spojka određuje koji je stupanj trenutačno aktivan. I-Shift s dvostrukom spojkom temelji se na mjenjaču I-Shift, ali je prednja polovica mjenjača redizajnirana i sadržava potpuno nove komponente.

„U vožnji imate osjećaj kao da su vam dostupna dva mjenjača. Kada je odabran jedan stupanj prijenosa na jednom mjenjaču, drugi je već u pripremi na drugom mjenjaču. S dvostrukom spojkom promjene stupnjeva prijenosa događaju se bez ikakvog prekida u prijenosu snage. Time se održava okretni moment motora i značajno je poboljšana ugodnost vožnje", kaže Astrid Drewsen, voditeljica proizvodnog programa za pogonske linije u tvrtki Volvo Trucks.

Dostupno od jeseni 2014.

I-Shift s dvostrukom spojkom bit će dostupan od jeseni 2014. na modelu Volvo FH.

Sustavi prijenosa s dvostrukom spojkom već se koriste u automobilima, ali je Volvo Trucks prvi proizvođač na svijetu koji je tu tehnologiju ponudio na serijski proizvedenim teškim kamionima.

„Ovaj će mjenjač na kamionima zaista umnogome promijeniti vozna svojstva. Što su teži transportni zadaci i složeniji radni uvjeti, I-Shift s dvostrukom spojkom donijet će veću korist. Promjene stupnja prijenosa pod opterećenjem, kada nema prekida u prijenosu snage, znače da ćete lakše pratiti promet, posebno na zahtjevnim dijelovima ceste. Rezultat toga je opuštenija i sigurnija vožnja", kaže Astrid Drewsen.

Učinkovitija vožnja i veća udobnost vozača.

I-Shift s dvostrukom spojkom posebno je učinkovit u situacijama kada je potrebno često prebacivanje stupnjeva prijenosa, primjerice na uzbrdicama ili cestama s puno zavoja ili tijekom vožnje u gradu s puno rotora i semafora. I-Shift s dvostrukom spojkom također čini veliku razliku pri prijevozu pokretnih ili živih tereta poput životinja ili tekućina jer neprimjetne promjene stupnjeva prijenosa uzrokuju manje kretanja samog tereta. Zahvaljujući učinkovitom prijenosu snage, koji je svojstven sustavu I-Shift s dvostrukom spojkom, postoji manja opasnost od zaglavljivanja na skliskim ili neravnim cestama, primjerice pri prijevozu drvene građe u šumi.

Još jedna velika prednost novog sustava prijenosa jest poboljšanje udobnosti vozača.

„Osim učinkovite vožnje, glatko prebacivanje stupnjeva prijenosa također znači manju buku u kabini", kaže Astrid Drewsen.

I-Shift s dvostrukom spojkom bit će dostupan na modelima Volvo FH s motorima Euro 6 D13 te u varijantama snage 460, 500 i 540 KS.

Činjenice, I-Shift s dvostrukom spojkom

 • I-Shift s dvostrukom spojkom može se u osnovi opisati kao dva povezana mjenjača. Kada je aktivan jedan mjenjač, drugi stupanj prijenosa već se priprema i odabire na drugom mjenjaču. Tijekom prebacivanja stupnjeva prijenosa prvi se mjenjač deaktivira u trenutku kada se uključuje drugi pa se promjena stupnja obavlja bez ikakvog prekida u prijenosu snage.
 • I-Shift s dvostrukom spojkom temelji se na sustavu prijenosa mjenjača I-Shift. Usprkos mnogim novim komponentama, novi je mjenjač samo 12 cm dulji od uobičajenog mjenjača I-Shift.
 • I-Shift s dvostrukom spojkom obavlja promjene stupnjeva prijenosa bez ikakvog prekida u prijenosu snage. Pri vožnji u uvjetima u kojima optimalno rješenje predstavlja preskakanje nekoliko stupnjeva, sustav prijenosa prebacuje stupnjeve poput uobičajenog mjenjača I-Shift.
 • I-Shift s dvostrukom spojkom može prebacivati stupnjeve prijenosa bez prekida uprijenosu snage u svim stupnjevima osim pri promjeni raspona do koje dolazi između 6. i 7. stupnja.
 • Glatko i neprimjetno prebacivanje stupnjeva smanjuje trošenje pogonske linije idrugih komponenata vozila.
 • Potrošnja goriva s mjenjačem I-Shift s dvostrukom spojkom jednaka je kao kod uobičajenog mjenjača I-Shift.
 • I-Shift s dvostrukom spojkom bit će dostupan na novom modelu Volvo FH kao alternativa mjenjaču I-Shift i ručnom prijenosu. 

   

 • Pogledajte film kompanije Volvo Trucks na kanalu YouTube

 • Main film: http://youtu.be/MR5iFgJBpYk

  Animation: http://youtu.be/5Y7y9cde0P0

   

  Preuzimanje slika

  Direct link to images, technical specification and illustration at Volvo Trucks Image Gallery (ENG)

  http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:24339,Volvo+Trucks:24338,Volvo+Trucks:24325,Volvo+Trucks:24308,Volvo+Trucks:24307,Volvo+Trucks:24306,Volvo+Trucks:24305,Volvo+Trucks:24288,Volvo+Trucks:24287,Volvo+Trucks:24286,Volvo+Trucks:24285,Volvo+Trucks:24284,Volvo+Trucks:24283,Volvo+Trucks:24281,Volvo+Trucks:24279,Volvo+Trucks:24278,Volvo+Trucks:24277

Lidija Supek Koršoš

Dual image/pjpeg 2 MB

Subscribe to Volvo Trucks News

Would you like to be notified by email and/or by mobile phone when Volvo Trucks publishes news on this homepage or our WAP-portal? Please fill in your name, company, e-mail address and/or mobile phone number below.

 •  
 •  
 •  
 •  

By ticking the checkbox, you allow Volvo Trucks to save your personal data and use it for purposes related to your query.