Šasija napravljena za teške uvjete.

Novi Volvo FMX razvijen je jednu jedinu svrhu – da bude najbolji i najprikladniji kamion za građevinske poslove. Upravo zato, napravili smo šasiju i ovjese kotača koji se uistinu mogu nositi s teškim uvjetima na gradilištu. Ovo su neke od najistaknutijih karakteristika.

Visine šasije, otprilike

  • Srednja 900 mm
  • Visoka: 1000 mm
  • Posebno visoka: 1200 mm
  • Iznimno visoka: 1240 mm

Međuosovinski razmaci

  • Tegljač: 3,000 do 4,100 mm
  • Kruta šasija: 3,200 do 6,700 mm

Pogledajte potpune specifikacije šasijeStražnji zračni ovjes Volva FMX

Stražnji zračni ovjes.

Stražnji zračni ovjes specijalno je razvijen za građevinske poslove. On omogućava prilagodbu raspodjele osovinskog opterećenja. Prenosi minimalno vibracija na kamion, čime pridonosi višoj prosječnoj brzini bez ugrožavanja kamiona.

Saznajte više o zračnom ovjesu GRAS-G2.

Pročitajte insajdersku priču o novom zračnom ovjesu

Nova pogonjena prednja osovina Volva FMX

Pogon na sve kotače.

Ako želite biti sigurni da ćete se izvući iz blata, tada je konfiguracija 4x4 ili 6x6 pravi izbor. Isto vrijedi za konfiguraciju 8x6 s pogonjenom prednjom osovinom koja je sada standardna ponuda od Volva.

Nova pogonjena prednja osovina ima isti položaj kao i nepogonjena, pomaknuta je 100 mm prema naprijed, što znači da je prilazni kut zaista praktičan i koristan.

Saznajte više o pogonu na sve kotače i pogonjenoj prednjoj osovini.

Pročitajte insajdersku priču o novoj pogonjenoj prednjoj osovini

Upravljive višestruke osovine Volva FMX

Upravljive višestruke osovine.

Trebate prevoziti teške terete vijugavim puteljcima? U tom slučaju, upravljive višestruke osovine mogle bi biti rješenje. Troosovinska (tridem) konfiguracija 8x4 s jednom prednjom osovinom i upravljivom pratećom osovinom iza pogonske ima zapanjujuće mali okretni polumjer. Konfiguracija 8x4 s dvostrukim prednjim osovinama osobito je prikladna ako se nadogradnja sastoji od dizalice ili miješalice betona.

Saznajte više o upravljivim višestrukim osovinama.

Što voditelj proizvoda, Peter Frleta, kaže o uštedi vremena i novca s troosovinskim (tridem) sustavom

Fleksibilni koncept šasije

Koncept šasije tegljača Volvo FMX

Pretinac za akumulatore (BBOX-L)
Pomaknut prema naprijed 300 mm u odnosu na prethodni model. Time se na tegljačima dobiva povećanje količine goriva od 100–120 litara.

Pretinac za akumulatore (BBOX-EF)
Ova opcija na tegljačima smješta akumulatore straga između okvira šasije.

Spremnik za AdBlue
Na tegljačima, 50-litarski spremnik za AdBlue može se montirati na gornju stranu okvira iza kabine, čime se povećava količina goriva (ADTP-BC).

APM
Modulator proizvodnje zraka (APM), smješten je na tegljačima između okvira šasije kako bi se ostavilo više prostora za opremu koja se na nju montira, poput spremnika goriva.


Koncept krute šasija Volva FMX

Prazan prostor na okviru
Paketi šasije mogu se pomaknuti prema natrag kako bi se stvorio prostor za noge krana ili drugu opremu. (FAA10; otprilike 500 mm), (FAA20; otprilike 600 mm).

Red rupa na okviru za montažu karoserijske opreme
Gornji red rupa rezerviran je za montažu karoserijske opreme. Svi nosači u gornjem redu rupa imaju pomak i odstojni element 8 mm. U gornjem redu rupa ne upotrebljavaju se zakovice.

Priprema za kran
Ploče krana na šasiji mogu se montirati u tvornici.

Stražnji ovjes i kratki stražnji kraj
Stražnji prevjes može biti kraći zahvaljujući redizajniranom, sprijeda montiranom stabilizatoru. To je korisno za primjene u građevini te poboljšava interakciju sa strojem za asfaltiranje i primjene izmjenjive karoserije.