Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)

Šasija napravljena za teške uvjete.

Novi Volvo FMX razvijen je za jednu jedinu svrhu – da bude najbolji kamion za građevinske radove. Upravo zato projektirali smo šasiju koja se uistinu može nositi s najtežim uvjetima vožnje i najtežim teretima, godinu za godinom.

Međutim, građevinski kamioni ne znače samo rad s teškim teretima i na ekstremnim terenima. Stoga je Volvo FMX opremljen različitim pametnim značajkama šasije poput tridem osovine, automatske kontrole trakcije i zračnog ovjesa kojima omogućuje iznimno ekonomičnu potrošnju goriva i savršeno udobnu vožnju.

Visine šasije, otprilike

  • Srednja 900 mm
  • Visoka: 1000 mm
  • Posebno visoka: 1200 mm
  • Iznimno visoka: 1240 mm

Međuosovinski razmaci

  • Tegljač: 3,000 do 4,100 mm
  • Kruta šasija: 3,200 do 6,700 mm

Pogledajte potpune specifikacije šasijeStražnji zračni ovjes Volva FMX

Stražnji zračni ovjes. Sada i na vozilima s AWD-om.

Većina građevinskih kamiona vozi bez tereta najmanje polovicu vremena. Obično je to kvrgava vožnja s puno vibracija koje se prenose po šasiji. Sa zračnim ovjesom to nije tako. Omogućuje lakšu i udobniju vožnju, što štiti vozača, kamion i teret od nepotrebnog trošenja. Naš zračni ovjes posebno je projektiran za građevinske kamione i sada je dostupan u konfiguracijama 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6.

Ovdje saznajte više o zračnom ovjesu na građevinskim kamionima

Pročitajte insajdersku priču o novom zračnom ovjesu

Nova pogonjena prednja osovina Volva FMX

Prednja pogonska osovina. No, samo kada vam je potrebna.

Ako se vozite ekstremnim terenom, možda vam treba kamion s prednjom pogonskom osovinom ili pogonom na svim kotačima. Funkcija automatske kontrole trakcije (ATC) revolucionarna je nova značajka koja automatski aktivira prednju osovinu, ali samo kada je ona potrebna. Uvijek ćete imati trakciju koja vam je potrebna kako biste izbjegli zaglavljivanje. Međutim, najvažnije je da, kada nije potrebna, ona štedi do 2 % goriva u usporedbi sa stalno aktivnom prednjom osovinom. ATC se isporučuje kao standardna značajka na konfiguracijama 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6.

Saznajte više o funkciji automatske kontrole trakcije

Pročitajte insajdersku priču o novoj pogonjenoj prednjoj osovini

Podizanje tandemske osovine

Podignuta pogonska osovina – niža potrošnja goriva.
Predstavljamo vam podizanje tandemske osovine.

Pretvorite konfiguraciju 8×4 u 6×2. Ili konfiguraciju 6×4 u 4×2. Volvo FMX sada je dostupan s potpuno novom opcijom podizanja tandemske osovine, revolucionarnom funkcijom koja omogućuje deaktiviranje i podizanje stražnje osovine dok ne prevozite teret. Kao i kod prateće osovine iza pogonske, to značajno poboljšava okretni polumjer i smanjuje potrošnju goriva – do 4 % kada kamion ne prevozi teret.

Saznajte više o funkciji podizanja tandemske osovine

Povećano opterećenje prednje osovine

Jedna ili dvije dodatne tone na prednjim osovinama. U svakom ciklusu.

Ako želite biti produktivni, nema puno stvari koje su važne kao nosivost, a svaka dodatna tona koju možete prevesti pretvara se u bolju maržu. Posebno kada radite u zatvorenom prostoru, gdje je utovar kamiona moguć samo do njegovih tehničkih ograničenja. Na kamionima s dvostrukom prednjom osovinom sada smo povećali nosivost prednjeg ovjesa s 18 na 20 tona. A prednja pogonska osovina sada može nositi terete do 10 tona.

Upravljive višestruke osovine Volva FMX

Tridem.
Uži okretni polumjeri, ekonomičnija potrošnja goriva.

U usporedbi s dvostrukim prednjim osovinama, koje su uobičajene među građevinskim kamionima, tridem osovina pruža kamionu značajno manji okretni polumjer. Odaberite prateću osovinu ispred ili iza pogonske (ili obje u konfiguraciji 8×2). Obje imaju hidraulično upravljanje i mogu se podignuti tijekom vožnje bez tereta, čime se štedi gorivo i nepotrebno trošenje guma. Tridem osovina odobrena je za terete do 36 tona, što na konfiguraciji 10×4 omogućuje maksimalnu bruto nosivost vozila do 56 tona. 

Saznajte više o koristima tridem osovine

Što voditelj proizvoda, Peter Frleta, kaže o uštedi vremena i novca s troosovinskim (tridem) sustavom

Volvo FMX s 5 osovina

Pet osovina iz tvornice. Nisu potrebne naknadne ugradnje.

Sada nudimo kamione s pet osovina, izravno iz tvornice. Postoje mnoge prednosti u odnosu na naknadnu ugradnju osovine. Dobit ćete kamion s potpunim odobrenjem tipa vozila. Dobit ćete ga brže i izbjeći skupe radove na rekonstrukciji. Također ćete dobiti potpuno jamstvo i postoprodajnu podršku kompanije Volvo, što dugoročno znači niže operativne troškove. Odaberite konfiguraciju 10×4 ili 10×6 (s pogonskom prednjom osovinom).
Saznajte više o kamionima s pet osovina

EBS za bubanj kočnice

EBS. Sada i s bubanj kočnicama.

Uz posljednji dodatak našem programu kočnica, odabir bubanj kočnica ne znači da morate prihvatiti kompromis u pogledu kočenja. Elektronički upravljane kočnice (EBS) nude brojne i velike prednosti u usporedbi s klasičnim sustavom, pružajući znatno bolji odaziv, radne značajke i osjećaj kočenja. Osim toga, dobit ćete pristup mnogim korisnim značajkama poput kombiniranog kočenja (gdje pomoćne kočnice pomažu radnoj kočnici), pomoći pri kretanju na uzbrdici i regulacije proklizavanja pri kretanju (gdje kočnice rade zajedno s mjenjačem I-Shift). Funkcija EBS dostupna je za odabranu paletu konfiguracija osovine i visina šasija.

Fleksibilni koncept šasije

Koncept šasije tegljača Volvo FMX

Pretinac za akumulatore (BBOX-L)
Pomaknut prema naprijed 300 mm u odnosu na prethodni model. Time se na tegljačima dobiva povećanje količine goriva od 100–120 litara.

Pretinac za akumulatore (BBOX-EF)
Ova opcija na tegljačima smješta akumulatore straga između okvira šasije.

Spremnik za AdBlue
Na tegljačima, 50-litarski spremnik za AdBlue može se montirati na gornju stranu okvira iza kabine, čime se povećava količina goriva (ADTP-BC).

APM
Modulator proizvodnje zraka (APM), smješten je na tegljačima između okvira šasije kako bi se ostavilo više prostora za opremu koja se na nju montira, poput spremnika goriva.


Koncept krute šasija Volva FMX

Prazan prostor na okviru
Paketi šasije mogu se pomaknuti prema natrag kako bi se stvorio prostor za noge krana ili drugu opremu. (FAA10; otprilike 500 mm), (FAA20; otprilike 600 mm).

Red rupa na okviru za montažu karoserijske opreme
Gornji red rupa rezerviran je za montažu karoserijske opreme. Svi nosači u gornjem redu rupa imaju pomak i odstojni element 8 mm. U gornjem redu rupa ne upotrebljavaju se zakovice.

Priprema za kran
Ploče krana na šasiji mogu se montirati u tvornici.

Stražnji ovjes i kratki stražnji kraj
Stražnji prevjes može biti kraći zahvaljujući redizajniranom, sprijeda montiranom stabilizatoru. To je korisno za primjene u građevini te poboljšava interakciju sa strojem za asfaltiranje i primjene izmjenjive karoserije.