Manje nametljiva prisutnost
Manje nametljiva prisutnost

Zbog prirode posla, gradska distribucija i komunalni kamioni poput novog Volva FE moraju se uklopiti u najgušće naseljena područja. Kako bi se osiguralo da će to postići s minimalnim utjecajem na okoliš, tehnološki razvoj, usluge podrške i korporativna odgovornost svi imaju svoju ulogu.

Demografski trendovi pokazuju da nas više no ikad živi u gradovima ili urbanim područjima. To pak znači da su zahtjevi za dostavom robe u ova područja sve veći i da distribucijski kamioni svakodnevno utječu na nas. Imajući to na umu, Volvo Trucks zauzima proaktivan i širok pristup svojoj ekološkoj odgovornosti.

Više za manje

Naša predanost smanjenju utjecaja na okoliš naših kamiona i poslovanja dugoročna je. Tijekom proteklih dvadeset godina, emisije zagađivača zraka iz kamiona Volvo smanjene su za više od 90%. U istom razdoblju, prosječna potrošnja 90% goriva smanjena je za 20%. Međutim, umjesto da potaknu samodopadnost, ove nas brojke potiču da tražimo nova rješenja. Hibridni i metan-dizelski pogonski sklopovi i dalje se razvijaju, a ispušni sustavi sa selektivnom katalitičkom redukcijom (SCR-om) pojavljuju se na novom Volvu FE. Nadalje, kamion ima program motora koji je potpuno usklađen s normom Euro 6 bez povećanja potrošnje goriva i bez potrebe skraćivanja servisnih intervala.

Mali koraci, velike promjene

Osim dizajniranja i proizvodnje optimiziranih kamiona, kao što je Volvo FE, uviđamo da načini vožnje i održavanja mogu imati podjednako odlučujući utjecaj. Mi, primjerice, nudimo uslugu Savjet o gorivu i programe za usavršavanje vozača te druge usluge od presudne važnosti kao što su naš sustav upravljanja voznim parkom Dynafleet, svjetski poznati mjenjač I-Shift i aktualizacije softvera koje se fokusiraju na određene poslove. Zajedno, ove mjere pomažu nam izvući maksimum iz svake kapi goriva s minimalnim utjecajem na okoliš.

Odgovornost započinje kod kuće

Nisu samo kamioni ti koji definiraju naš ukupni utjecaj na okoliš. Način na koji proizvodimo naše kamione i procesi koje odlučimo primijeniti također igraju veliku ulogu. Između 2003. i 2008. smanjili smo potrošnju energije po proizvedenom kamionu za jednu trećinu, a 2008., otvorena je naša ugljik-neutralna tvornica u Ghentu – prva takva u svijetu, koja je ujedno proizvodni pogon novog Volva FE. Također, ponosni smo što imamo prvo klimatski neutralno zastupništvo na svijetu, u talijanskom gradu Veroni.

10
Okoliš