Nova šasija. Jednom riječju: dinamična.

Vozna svojstva Volva FH iznad su uobičajenih. Svaki pojedini dio kamiona dizajniran je kako bi pridonio osjećaju stabilnosti i preciznom upravljanju.
 
A imate i neovisni prednji ovjes i Volvo dinamički upravljački sustav. Dvije prekretnice u kamionskoj industriji poboljšavaju upravljivost do potpuno nove razine.
 
Također, ova se šasija jednostavno nadograđuje, čime se skraćuje vrijeme prilikom montaže karoserijske opreme. Brojne mogućnosti olakšavaju prilagodbu.
Neovisni prednji ovjes

Neovisni prednji ovjes. Donosi upravljivost poput one u osobnom automobilu.

Stabilan poput vlaka na ravnim cestama. Savršeni prolaz kroz zavoje. Neovisni prednji ovjes prava je revolucija u ponašanju na cesti. Da biste povjerovali, morate ga isprobati.

Saznajte više o neovisnom prednjem ovjesu

Volvo dinamički upravljački sustav

Volvo dinamički upravljački sustav.
Potpuni nadzor bez puno muke.

Ono što se naziva najvećim izumom od servo-upravljanja, sada je dostupno na kamionima svih konfiguracija, uključujući i one s dvostrukim prednjim osovinama. Kada se krećete u uskim prostorima, patentirani Volvo dinamički upravljački sustav dodaje sav potreban moment te drastično smanjuje naprezanje vaših mišića. Upravljati možete doslovno jednim prstom. Na većim brzinama filtrira smetnje koje uzrokuju rupe, brazde, horizontalna signalizacija, nagibi ceste i bočni vjetar te vam konstantno pruža savršenu stabilnost po pravcu i potpun nadzor.

Saznajte više o Volvo dinamičkom upravljačkom sustavu

Podizanje tandemske osovine

Podignuta pogonska osovina – niža potrošnja goriva. Predstavljamo vam podizanje tandemske osovine.

Pretvorite konfiguraciju 8×4 u 6×2. Ili konfiguraciju 6×4 u 4×2. Volvo FH sada je dostupan s potpuno novom opcijom podizanja tandemske osovine, revolucionarnom funkcijom koja omogućuje deaktiviranje i podizanje stražnje osovine dok ne prevozite teret. Kao i kod prateće osovine iza pogonske, to značajno poboljšava okretni polumjer i smanjuje potrošnju goriva – do 4 % kada kamion ne prevozi teret.

Saznajte više o funkciji podizanja tandemske osovine

Povećano opterećenje prednje osovine

Dvije dodatne tone na prednjim osovinama. U svakom ciklusu.

Ako se bavite prijevozom teških tereta, za vas imamo dobre vijesti. Novi Volvo FM građen je za još viša osovinska opterećenja. Primjerice, sada prednji ovjes s lisnatom oprugom može nositi terete do 10 tona na svakoj osovini i 20 tona na dvostrukoj prednjoj osovini. To povećava vaše marže i olakšava rukovanje teškim ili neravnomjerno raspoređenim teretom.

Volvo FH GRAS-G2 rear suspension

Zračni ovjes za teške terene.

Ako vaši prijevozni zadaci ponekad zahtijevaju da napustite savršene ceste, ovaj ovjes mogao bi biti savršen za vas. Posebno je namijenjen građevinskim kamionima, omogućuje velik razmak od tla (najmanje 300 mm) i dovoljno je čvrst za svladavanje teških terena. Zračni ovjes omogućuje laku vožnju bez obzira na uvjete na cesti, što štiti kamion i teret od trošenja i, najvažnije, vozača od dodatnog napora.

Ovdje saznajte više o zračnom ovjesu na građevinskim kamionima

Manja težina

Manja težina.
Veći kapacitet i niži troškovi goriva.

Stabilan poput vlaka na ravnim cestama. Savršeni prolaz kroz zavoje. Neovisni prednji ovjes prava je revolucija u ponašanju na cesti. Da biste povjerovali, morate ga isprobati.

Prateće osovine iza i ispred pogonske osovine

Tridem. Uži okretni polumjeri, ekonomičnija potrošnja goriva.

U usporedbi s dvije osovine, tridem osovina pruža kamionu značajno uži okretni polumjer. Odaberite prateću osovinu ispred ili iza pogonske (ili obje u konfiguraciji 8×2). Obje imaju hidraulično upravljanje i mogu se podignuti tijekom vožnje bez tereta, čime se štedi gorivo i nepotrebno trošenje guma. Tridem osovina odobrena je za terete do 36 tona, što na konfiguraciji 10×4 omogućuje maksimalnu bruto nosivost vozila do 56 tona.

Montaža

Više opcija. Kraće vrijeme prilikom montaže karoserijske opreme.

Zahvaljujući brojnim opcijama specifikacije, Volvo FH jednostavno se priprema za svaku primjenu, uključujući izmjenjive karoserije. Novi modul za proizvođače karoserijske opreme, zasebna elektronička jedinica, olakšava priključivanje karoserijske opreme. Volvove upute za montažu karoserijske opreme (VBI) omogućuju pristup svim potrebnim tehničkim crtežima i spojnim shemama preko interneta.

Posjetite Volvo upute za proizvođače karoserijske opreme

10x4

Pet osovina iz tvornice.
Nisu potrebne naknadne ugradnje.

Sada nudimo kamione s pet osovina, izravno iz tvornice. Postoje mnoge prednosti u odnosu na naknadnu ugradnju osovine. Dobit ćete kamion s potpunim odobrenjem tipa vozila. Dobit ćete ga brže i izbjeći skupe radove na rekonstrukciji. Također ćete dobiti potpuno jamstvo i postoprodajnu podršku kompanije Volvo, što dugoročno znači niže operativne troškove.

Saznajte više o kamionima s pet osovina

EBS za bubanj kočnice

EBS: Sada i s bubanj kočnicama.

Uz posljednji dodatak našem programu kočnica, odabir bubanj kočnica ne znači da morate prihvatiti kompromis u pogledu kočenja. Elektronički upravljane kočnice (EBS) nude brojne i velike prednosti u usporedbi s klasičnim sustavom, pružajući znatno bolji odaziv, radne značajke i osjećaj kočenja. Osim toga, dobit ćete pristup mnogim korisnim značajkama poput kombiniranog kočenja (gdje pomoćne kočnice pomažu radnoj kočnici), pomoći pri kretanju na uzbrdici i regulacije proklizavanja pri kretanju (gdje kočnice rade zajedno s mjenjačem I-Shift). Funkcija EBS dostupna je za odabranu paletu konfiguracija osovine i visina šasija.Karakteristike koncepta šasije

Opcije sheme šasije za Volvo FH, tegljač 

1. Pretinac za akumulator (BBOX-L)
Pomaknut prema naprijed 300 mm u odnosu na prethodni model. Time se na tegljačima dobiva povećanje količine goriva od 100–120 litara.

2. Pretinac za akumulator (BBOX-EF)
Ova opcija na tegljačima smješta akumulator straga između okvira šasije.

3. Spremnik za AdBlue
Na tegljačima spremnik za AdBlue može se montirati gore na okvir iza kabine, čime se povećava količina goriva (ADTP-BC).

4. APM
APM, modulator proizvodnje zraka, smješten je na tegljačima između okvira šasije kako bi se ostavilo više prostora za opremu koja se na nju montira, poput spremnika goriva.
Opcije sheme šasije za Volvo FH, kruta šasija 

5. Prazan prostor na okviru
Paketi šasije mogu se pomaknuti prema natrag kako bi se ostavilo prostora za noge krana ili drugu opremu. (FAA10; otprilike 500 mm), (FAA20; otprilike 600 mm).

6. Red rupa na okviru za montažu karoserijske opreme
Gornji red rupa rezerviran je za montažu karoserijske opreme. Svi nosači u gornjem redu rupa imaju pomak i odstojni element 8 mm. U gornjem redu rupa ne upotrebljavaju se zakovice.

7. Priprema za kran
Ploče krana na šasiji mogu se montirati u tvornici.

8. Stražnji ovjes i kratki stražnji kraj
Stražnji prevjes može biti kraći zahvaljujući redizajniranom, sprijeda montiranom stabilizatoru. Osim što je koristan za građevinu, poboljšava kontakt s asfaltnim slojem i primjene izmjenjive karoserije.