Mjenjač I-Shift

I-Shift. Zaboravite mjenjač. Samo vozite.


Ručica mjenjača I-Shift

Psihički vas opušta i dopušta vam da odmorite nogu.

Vožnja s mjenjačem I-Shift pravi je užitak. Budući da nema papučice spojke, možete se opustiti i usredotočiti na druge dvije. I-Shift svojom integriranom inteligencijom brzo i automatski uvijek odabire najbolji stupanj prijenosa. Također, softver pruža mjenjačke vještine s kojima se ne može mjeriti ni najbolji vozač. Ipak možete imati veći utjecaj ako to želite. Tipke na ručici mjenjača omogućavaju vam da intervenirate i ručno promijenite stupanj prijenosa.

 

I-Shift dash-mounted gear control

Neočekivana mogućnost. I-Shift bez ručice mjenjača.

Volvo FH pruža vam mogućnost da je se potpuno riješite ručnog mjenjača i zamijenite ga s četiri prekidača na instrumentnoj ploči. Oslobađanjem tog vrijednog prostora dodatno ćete olakšati kretanje po kabini.

Uštedite gorivo s mjenjačem I-Shift

I-Shift za vas štedi gorivo. Uloženi novac brzo se vraća.

I-Shift je dizajniran za uštedu goriva. Prvo, niski su interni gubici energije – zapravo su niži nego na ručnim mjenjačima. Međutim, pravu razliku čini elektronika. Kad vozite u režimu Ekonomičnost, svaki stupanj prijenosa precizno se tempira kako bi vaš motor radio u najučinkovitijem rasponu broja okretaja

Zatim, tu je I-Roll. Ova jedinstvena funkcija upotrebljava se pri vožnji nizbrdo te automatski isključuje spojku motora kako bi se, umjesto goriva, iskoristio moment kamiona. Rezultat? Do 2% niža potrošnja goriva.

I-See za I-Shift

I-See. Nema više nepoznatih cesta.

I-See doslovce pomiče inteligenciju mjenjača I-Shift korak dalje. Ova revolucionarna softverska funkcija iskorištava integrirani GPS za memoriranje cesta kojima ste već putovali i njihovo spremanje u bazu podataka koju mogu koristiti i drugi kamioni. Na temelju tih informacija I-Shift ne bira samo najbolji trenutni stupanj prijenosa, već se priprema za nadolazeću topografiju. On je poput iskusnog kopilota koji napamet zna svaki djelić ceste. I-See štedi dodatnih 5% goriva (kad je I-Cruise stalno uključen).

Saznajte više o softveru I-See.

I-Shift za teške primjene

Ojačani I-Shift. Za teške primjene.

Ako vozite u iznimno teškim uvjetima, cijenit ćete ojačani I-Shift. Namijenjen je isključivo okruženjima u kojima se često penjete ili spuštate strminama većim od 10 % ili vožnji iznimno teškim terenima. Jednostavno rečeno, nikada nije bilo manje razloga da se zadovoljite ručnim mjenjačem. Ojačani mjenjač ubraja se u standardnu opremu na modelu Volvo FH16.

Kako radi I-Shift

Kako radi.

Možda će se doimati čudnim. Ispod površine mjenjača I-Shift, simbola modernih sustava za prijenos snage, krije se nesinkronizirani ručni mjenjač stare škole. (Otuda njegov kompaktan dizajn i mali interni gubici.) Naravno, I-Shift krije još mnogo toga. Tajna je u inteligentnoj elektroničkoj upravljačkoj jedinici. Ona je odgovorna za upravljanje pneumatskim sustavom koji uključuje spojku i stupnjeve prijenosa. Budući da konstantno prima informacije o brzini, ubrzanju, težini, gradijentu ceste, potrebnom zakretnom momentu i brojne druge, svaki stupanj prijenosa bira se s iznimnom preciznošću. Njegova bliska komunikacija s motorom koji pak podešava brojeve okretaja i učinak motorne kočnice omogućava brze promjene stupnjeva prijenosa bez dodatnog napora.

Paleta mjenjača I-Shift

 

Tip Najviši stupanj prijenosa Zakretni moment motora (Nm) Odobr. za kombinir. bruto težine (tone)
AT2412E Izravni 2400 44
AT2612E Izravni 2600 60
ATO2612E Overdrive 2600 60
AT2812E Izravni 2800 44/52
ATO3112E Overdrive 3150 60
ATO3512E Overdrive 3550 60

 

Kakav biste I-Shift željeli?

I-Shift se softverom može prilagoditi vašim uvjetima vožnje.

Softver za I-Shift – Distribucija i građevina

Distribucija i građevina
Prilagođava rad mjenjača za distribuciju i građevinu. Karakteristike uključuju funkcije koje pomažu vozaču pri kretanju i manevriranju u uskim prostorima.
Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost goriva

Duge relacije i ekonomičnost goriva
Sadrži inteligentne funkcije koje minimaliziraju potrošnju goriva. Ovaj programski paket naročito je prikladan za transporte na duge relacije.

 
Softver za I-Shift – Duge relacije i ekonomičnost goriva sa softverom I-See

Duge relacije i ekonomičnost goriva sa softverom I-See
Dodaje I-See i I-Cruise paketu Duge relacije i ekonomičnost goriva za još veće uštede goriva. 

Pogledajte kompletan sadržaj paketa
Softver za I-Shift – Teški transporti

Teški transporti
Optimizira I-Shift za velike kombinirane bruto težine (>85 tona).
Teški transporti sa softverom I-See

Teški transporti sa softverom I-See.
Dodaje I-See i I-Cruise paketu za prijevoz teških tereta i ostvarite još veće uštede goriva.

Pogledajte kompletan sadržaj paketa