Sigurnosni sustavi Volva FM

Sustavi potpore vozaču.
Budno prate cestu.

Volvo FM može se opremiti brojnim tehnološki naprednim sustavima aktivne sigurnosti koji učinkovito smanjuju rizik od nezgode:

  • Proširena kočnica
  • Potpora za održavanje budnosti vozača 
  • Adaptivni tempomat
  • Potpora pri promjeni trake
  • Svjetlo pri naglom kočenju
  • Elektronički program stabilnosti

Proširena kočnica.

U nekim slučajevima, kao što su skretanje ili vožnja nizbrdo po skliskoj cesti, postoji opasnost da prikolica sustigne kamion, pri čemu dolazi do opasnog bočnog otklizavanja. Proširena kočnica nova je Volvova funkcija koja sprječava ovakve situacije. Impulsnim kočenjem prikolice, kompozicija se rasteže, a opasnost smanjuje. Sustav se može automatski aktivirati u rizičnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.  Proširena kočnica sada je dostupna na kamionima s krutim šasijama, kao i na tegljačima.

Potpora za održavanje budnosti vozača.

Potpora za održavanje budnosti vozača inteligentan je sustav koji prati ponašanje vozača. Ako ono odstupa od uobičajenog i ukazuje na umor, sustav vas na to upozorava signalom i porukom na zaslonu te vam savjetuje da napravite pauzu.

Adaptivni tempomat s upozorenjem na prednji sudar.

Pratite ritam prometa bez napora. Radarski adaptivni tempomat (ACC) održava siguran razmak do vozila ispred kamiona, upravljanjem gasom i svim raspoloživim kočnicama. Ako prijeti opasnost od sudara, upozoravajuća svjetla projiciraju se na prednjem staklu.

Potpora pri promjeni trake.

Mrtvi kut na strani suvozača može lako sakriti druge sudionike u prometu. Potpora pri primjeni trake opremljena je radarom koji provjerava to područje prilikom aktiviranja pokazivača smjera. Ako se u području netko nalazi, retrovizor vas upozorava zvučnim signalom i treptavom ikonom.

Svjetlo pri naglom kočenju.

Pri naglom pritisku kočnica stop svjetla brzim treptanjem na to upozoravaju vozila iza vas. Jednostavan način za izbjegavanje stražnjih sudara koji mogu biti fatalni i dovesti do teških ozljeda.

Elektronički program stabilnosti.

Volvov elektronički program stabilnosti (ESP) učinkovito smanjuje rizik od otklizavanja i prevrtanja. U rizičnim situacijama on trenutno intervenira, smanjivanjem snage motora te usporavanjem kamiona i prikolice. Svaki kotač kamiona zasebno koči. ESP sada je raspoloživ za većinu specifikacija kamiona, kako na tegljačima tako i na krutim šasijama.


Paket Aktivna sigurnost

ACC s upozorenjem na sudar i sigurnosnom kočnicom
Potpora pri promjeni trake
Potpora za održavanje budnosti vozača