100% mobilnosti – zlata vrijedno obećanje

Neka se obećanja lako održe. Druga se čine predobrima da bi bila istinita. Odlučili smo istražiti u koju se kategoriju ubraja Volvovo novo obećanje. Odgovore smo potražili kod direktora odjela za razvoj usluga Christiana Gustavssona i direktora odjela za transportna rješenja Jarkkoa Ainea. “Volvo ne daje obećanja koja ne može održati”, kaže Jarkko Aine.

Prema njegovim riječima, tajna je u “proaktivnosti preko povezivosti.” Upravo to švedskom proizvođaču kamiona daje samopouzdanje da kupcima nudi novi Volvo Zlatni ugovor koji obećava stopostotnu mobilnost. “Imamo veliko povjerenje u našu tehnologiju, jer, osim što je podvrgnuta rigoroznim ispitivanjima, znamo da iza nje stoji široka europska mreža servisnih radionica”, kaže Jarkko Aine.

Predugo stajanje plaća Volvo

“Upravo tako”, kaže Christian Gustavsson, “to stoji crno na bijelo u ugovoru. U skladu s Obećanjem mobilnosti, obvezujemo se da ćemo vas bez odgađanja vratiti na cestu. Zapravo, ako se kupac ne može vratiti na posao u dogovorenom vremenu, Volvo će mu to nadoknaditi. Međutim, zbog povjerenja koje imamo u naše proizvode, ne očekujemo da ćemo prečesto plaćati.”

Izlazna jedinica telematike – zalog obećanja

Volvo FM opremljen je naprednim komunikacijskim uređajem pod nazivom izlazna jedinica telematike (Telematics Gateway) koja stalno pazi na bitne komponente kamiona. “Ona nam omogućuje da provodimo radove održavanja na temelju stvarnog stanja, umjesto da slijedimo plan koji će kamion isključiti iz prometa kad za to nema potrebe. Kamion se može servisirati onda kad nije potreban”, kaže Christian Gustavsson. “Ako su kočne pločice i druge ključne komponente u boljem stanju od očekivanog, servisna radionica može prilagoditi plan održavanja. To pozitivno utječe na profitabilnost.”

Nakon pritiska tipke, Volvo odgovara na vašem jeziku

Kad smo spomenuli da se čak i najbolje dizajnirani i održavani kamion može iznenada, neželjeno zaustaviti, Christian Gustavsson se slaže. “To je gotovo nevjerojatno, ali naravno da smo takvo što planirali – stoga čak i ako se na kamionu dogodi nepredviđeni kvar, to kod prijevoznika neće izazvati živčani slom”, dodaje on. “U slučaju neplaniranog zaustavljanja, vozač jednostavno pritisne tipku VAS. Time se automatski uspostavlja izravna veza sa službom Volvo Action Service On Call, koja radi 24 sata dnevno, 365 dana u godini – s više od 1.100 ovlaštenih servisnih radionica diljem Europe. Vozač uspostavlja vezu s operaterom koji govori njegov jezik.”


100% mobilnosti – zlata vrijedno obećanje


Digitalni mehaničar u vozilu

Želeći saznati više o tipki VAS, pitamo Christiana Gustavssona što se zapravo događa nakon što je vozač pritisne. “Izlazna jedinica telematike šalje dijagnostičke kodove grešaka i GPS koordinate kamiona službi Volvo Action Service. Oni kontaktiraju najbližu Volvo servisnu radionicu tako da se što prije može poslati servisno vozilo s odgovarajućim alatima i dijelovima te prikladno osposobljenim mehaničarom. Rezultat je brz popravak i skori povratak na cestu.

Naravno, tipka VAS također se može koristiti i u drugim situacijama – ako je, primjerice, kamion imao provalu. Vozačima i prijevoznicima želimo jednostavno dati do znanja da im možemo pomoći”, zaključuje Christian Gustavsson.

Izračunajte koliko vam novca može uštedjeti stopostotna mobilnost

10
Mobilnost