Prostrani ured s neometanim pogledom

Novi Volvo FM ima brojne ključne uloge. Prvo, to je ured na kotačima. Napokon, ovdje vozači obavljaju svoj svakodnevni posao. Kako bismo doživjeli novo okruženje za vozača, razgovarali smo sa stručnjakinjom za planiranje proizvoda Louise Karlsson i direktoricom odjela za razvoj karakteristika Malin Gabre.

Louise Karlsson objašnjava bit njihovog razmišljanja. “Svako poboljšanje koje smo napravili u kabini dizajnirano je kako bi se – na udoban način – poboljšala produktivnost.”

Vozač lakše ulazi i izlazi

Vozačevo sjedalo Volva FM

Maksimalan komfor nadohvat ruke

“Prilikom razvoja okoline, vodili smo računa o dostupnosti”, kaže Malin Gabre. “Informacije, komande i poluge trebaju biti nadohvat ruke kako bi vozači mogli dobro obavljati svoj posao.” Koncept određivanja prioriteta po važnosti također obuhvaća pokazivače i kontrolne ploče. “Bitne informacije vidljive su kratkim pogledom”, objašnjava Malin Gabre. Brzinomjer, brojač okretaja i drugi ključni pokazivači nalaze se u neposrednom vidnom polju vozača. Rjeđe korištene informacije nalaze se dalje – kako bi se odvlačenje pažnje svelo na minimum.”

Prostor za kretanje

Vozači se uvelike razlikuju po tjelesnoj građi. Nekima treba više prostora nego drugima. “Kabina u novom Volvu FM dizajnirana je kako bi se olakšalo kretanje... bez obzira tko vozi”, kaže Louise Karlsson. “To je razlog zašto smo brojne komande i prekidače, među kojima su i kontrolna ploča za I-Shift, električna parkirna kočnica i USB priključak, ugradili na instrumentnu ploču. Ne samo to, zapravo smo ih dizajnirali tako da prate oblik instrumentne ploče – jer želimo biti sigurni da ne smetaju. Pretinac za odlaganje u vratima također je redizajniran te olakšava ulazak vozača u kamion i izlazak iz njega.”

Nadalje, nova kabina odlikuje se inovacijom koju nazivamo fleksibilno premjestivi prekidači. Ona vozačima omogućava preraspored i grupiranje funkcija u skladu s njihovim potrebama – bez obzira na primjenu. “To pridonosi osjećaju udobnosti i prisnosti u kabini”, kaže Louise Karlsson.

Kabina podvrgnuta strogom ocjenjivanju

Kako bi osigurao da je dizajn kabine na pravom putu, Volvo razgovara s ljudima čije je mišljenje najvažnije – s vozačima. “Redovito organiziramo demonstracijske seminare za kupce gdje su vozači pozvani ocijeniti naše razmišljanje. Na taj način možemo prosuditi jesu li naše ideje dovoljno dobre”, objašnjava Louise Karlsson. “Informacije koje dobivamo iz tih seminara bile su odlučujuće prilikom optimizacije okoline vozača u novom Volvu FM.”

Radno mjesto Volva FM

Sekundarne informacije od primarne važnosti

Sekundarni informacijski zaslon (SID) integriran je u instrumentnu ploču i ima novi zaslon za jednostavnu navigaciju. On prikazuje audio sustav, telefon, komunikaciju preko Dynafleeta i sliku s do četiri kamere. “To je bolje rješenje od trenutnih skočnih prozora jer ne ometa liniju vida”, kaže Malin Gabre.

Kamion ne bi bio Volvo, kad ne bi imao čitav niz naprednih sigurnosnih karakteristika. “Upozorenje na prednji sudar, adaptivni tempomat i potporu pri promjeni trake uveli smo čak i u dnevne kabine.”

Sve je pri ruci

Vozači u kabinu donose svakojake stvari koje im pomažu pri njihovim poslovima. Od olovaka, ploča s blokovima za pisanje i telefona pa do čaša, šalica i osobnih stvari. “Upravo smo zato povećali prostor za odlaganje”, kaže Malin Gabre. “Također nudimo čitav niz dodatne opreme kojom se pojačava osjećaj ureda na kotačima – primjerice držač osobnog računala i koš za papir. Čak imamo držač za boce na izvlačenje dovoljno velik da u njega stane dvolitarska PET boca”, dodaje Malin Gabre.

Malin Gabre

Novi volan

Budući da vozači većinu svog radnog dana provedu za volanom, veliki broj hvatišta dolazi kao dobrodošlo olakšanje za umorna ramena. “Novi volan ima puno alternativnih hvatišta tako da vozač uvijek može pronaći ono najudobnije. Također smo smjestili više funkcija na volan, čime se vozaču omogućava da upravlja ključnim instrumentima i sekundarnim zaslonom bez da jedva makne prstom”, kaže Louise Karlsson.

Zaboravite na kočnicu

Volvo FM dolazi s novom elektroničkom parkirnom kočnicom koja sama brine o sebi. “Ona je izvrsno rješenje za vozače koji imaju brojne točke zaustavljanja tijekom svoje smjene”, objašnjava Louise Karlsson. “Kočnica se aktivira čim Zračni pištolj Volva FMisključite motor. I ne morate je otpuštati. To se odvija automatski kad dotaknete papučicu gasa.”

Nečistoća nestaje kad u nju uperite pištolj

Volvo FM može se opremiti zračnim pištoljem koji radi na komprimirani zrak iz sjedala. Louise Karlsson objašnjava: “To je jednostavan način za održavanje čistoće komandi i instrumentne ploče. Na ulaznom pragu nema letvica ili rubova – tako da nečistoću možete jednostavno otpuhati!”

Razgledajte unutrašnjost kabine Volva FM okrećući se 360 stupnjeva
8
Radno mjesto