Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Sustavi potpore vozaču za Volvo FMX

Čak i prvoklasnom vozaču ponekad može zatrebati malo dodatne podrške na cesti.

Vožnja u građevini često znači da naizmjenično vozite na gradilištu i po javnim cestama. Vožnja javnim cestama može postati riskantna kad ih morate dijeliti sa svim drugim sudionicima u prometu. Gradilište pak ima svoje vlastite izazove. Stoga, potražite pomoć u sustavima potpore vozaču.


Proširena kočnica.

U nekim slučajevima, kao što su skretanje ili vožnja nizbrdo po skliskoj cesti, postoji opasnost da prikolica sustigne kamion, pri čemu dolazi do opasnog bočnog otklizavanja. Proširena kočnica nova je Volvova funkcija koja sprječava ovakve situacije. Impulsnim kočenjem prikolice, kompozicija se rasteže, a opasnost smanjuje. Sustav se može automatski aktivirati u rizičnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.  Proširena kočnica sada je dostupna na kamionima s krutim šasijama, kao i na tegljačima.

Potpora za održavanje budnosti vozača.

Potpora za održavanje budnosti vozača inteligentan je sustav koji prati ponašanje vozača. Ako ono odstupa od uobičajenog i ukazuje na umor, sustav vas na to upozorava signalom i porukom na zaslonu te vam savjetuje da napravite pauzu.

Svjetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo pritisnete kočnice, stop svjetla brzim treptanjem na to upozoravaju vozila iza vas. Jednostavan način za izbjegavanje stražnjih sudara koji mogu biti fatalni i dovesti do teških ozljeda.

Adaptivni tempomat s upozorenjem na prednji sudar.

Pratite ritam prometa bez napora. Radarski adaptivni tempomat (ACC) održava siguran razmak do vozila ispred kamiona, upravljanjem gasom i svim raspoloživim kočnicama. Ako prijeti opasnost od sudara, upozoravajuća svjetla projiciraju se na prednjem staklu.

Potpora pri promjeni trake.

Mrtvi kut na strani suvozača može lako sakriti druge sudionike u prometu. Potpora pri primjeni trake opremljena je radarom koji provjerava to područje prilikom aktiviranja pokazivača smjera. Ako se u području netko nalazi, retrovizor vas upozorava zvučnim signalom i treptavom ikonom.

Elektronički program stabilnosti.

Elektronički program stabilnosti (ESP) aktivira kočnice na svakom kotaču pojedinačno. Time se postiže stabilnost za cijelu kombinaciju vozila, te se sprječava proklizavanje, prevrtanje i zanošenje prikolice. ESP je dostupan na tegljačima i na krutim šasijama.


Paket Aktivna sigurnost

ACC s upozorenjem na sudar i sigurnosnom kočnicom
Potpora pri promjeni trake
Potpora za održavanje budnosti vozača