Sustavi potpore vozaču za Volvo FMX

Čak i prvoklasnom vozaču ponekad može zatrebati malo dodatne podrške na cesti.

Vožnja u građevini često znači da naizmjenično vozite na gradilištu i po javnim cestama. Vožnja javnim cestama može postati riskantna kad ih morate dijeliti sa svim drugim sudionicima u prometu. Gradilište pak ima svoje vlastite izazove. Stoga, potražite pomoć u sustavima potpore vozaču.


Proširena kočnica.

U nekim slučajevima, kao što su skretanje ili vožnja nizbrdo po skliskim cestama, postoji opasnost da prikolica sustigne kamion pri čemu dolazi do opasnog bočnog otklizavanja. Proširena kočnica nova je Volvova funkcija namijenjena sprječavanju ovakvih situacija. Impulsnim kočenjem prikolice, kompozicija se rasteže, a opasnost smanjuje. Sustav se može automatski aktivirati u rizičnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.

Svjetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo pritisnete kočnice, stop svjetla brzim treptanjem na to upozoravaju vozila iza vas. Jednostavan način za izbjegavanje stražnjih sudara koji mogu biti fatalni i dovesti do teških ozljeda.

Adaptivni tempomat s upozorenjem na prednji sudar.

Pratite ritam prometa bez napora. Radarski adaptivni tempomat (ACC) održava siguran razmak do vozila ispred kamiona, upravljanjem gasom i svim raspoloživim kočnicama. Ako prijeti opasnost od sudara, upozoravajuća svjetla projiciraju se na prednjem staklu.

Potpora pri promjeni trake.

Mrtvi kut na strani suvozača može lako sakriti druge sudionike u prometu. Potpora pri primjeni trake opremljena je radarom koji provjerava to područje prilikom aktiviranja pokazivača smjera. Ako se u području netko nalazi, retrovizor vas upozorava zvučnim signalom i treptavom ikonom.

Elektronički program stabilnosti.

Elektronički program stabilnosti (ESP) aktivira kočnice na svakom kotaču pojedinačno. Time se postiže stabilnost za cijelu kombinaciju vozila, te se sprječava proklizavanje, prevrtanje i zanošenje prikolice. ESP je dostupan na tegljačima i na krutim šasijama.Softver za I-Shift Poboljšane performanse – loše ceste

Poboljšane performanse – loše ceste.

Ovo je vrlo koristan softverski program za I-Shift. Prilagođava promjene stupnjeva prijenosa, potpomaže kretanje i vožnju izvan asfaltiranih cesta u lošim uvjetima ili brdovitim terenom.

Pronađite potpuni popis programa za I-Shift ovdje.