Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Preuzmite kontrolu nad sistemom proklizavanja vozila - automatski

Kada blato ili pijesak progutaju cestu, jedini način da ne upadnete u poteškoće jest da se nastavite kretati. A to je situacija u kojoj je pogonska prednja osovina na modelu Volvo FMX nepobjediva. Još teže ćete je pobijediti sada, kada je opremljena novom automatskom kontrolom trakcije (ATC), pametnom funkcijom koja automatski aktivira prednju osovinu kada je ona potrebna.

Teško je povjerovati da se direktor odjela za građevinska vozila u svojoj čistoj, bijeloj košulji upravo vratio iz blatne kupke u Brazilu. Sve dok ne počne pričati o prednostima novog automatskog pogona na svim kotačima.

Gumb popularnog naziva "Oh, dovraga!"

„Naša pogonska prednja osovina uvijek je bila projektirana tako da se može odabrati i lako aktivirati kada vam je potrebna. Međutim, željeli smo je dodatno razviti kako bismo olakšali pritisak na vozača. Uz automatsku kontrolu trakcije uvijek mogu biti sigurni da imaju svu potrebnu trakciju, ali samo kada im je zaista potrebna“, kaže Jonas Odermalm.

Niža potrošnja goriva

Dok je stalni pogon na svim kotačima uobičajeno rješenje na kamionima za građevinske radove, Volvo je tome pristupio na drugačiji način. Jonas Odermalm sjeća se ispitivanja provedenog u pustinji: „Zaista je potrebna samo 2 – 5 % vremena. To znači da 95% vremena prednja pogonska osovina nepotrebno troši gorivo, osim ako to nije FMX s automatskom kontrolom trakcije.”

Vožnja inercijom

Kada uvjeti dopuštaju, sustav automatski deaktivira prednju osovinu. To znači izravan prijenos između motora i stražnje pogonske osovine pa se ostali kotači slobodno okreću i troše manje goriva. Kamion postaje i lakše za manevriranje kada se prianjanje prednjih guma može namijeniti upravljanju. Osim toga, time se smanjuje trenje i trošenje prednje osovine.

Kad nastupe ekstremni uvjeti

Na kamionima s pogonom na šest kotača prvo što vam je potrebno jest blokada diferencijala između osovina – dijagonalna blokada dva stražnja pogonska kotača preko stražnjeg sustava. Prema Jonasu Odermalmu to je dovoljno za mnoge situacije. “Ako teren postane jako sklizak, možete aktivirati prednju pogonsku osovinu. To će vas izvući iz većine situacija, a znači i ekstremnu mobilnost.”

“Postoji i nešto što se zove gumb "Oh, dovraga!". Pritiskom tog gumba blokira se prednji diferencijal, čime se jako otežava upravljanje vozilom, ali vam se i omogućava povratak na suho tlo.”

Jonas Odermalm

Za cestovne i terenske uvjete

Kada ga upitate o privlačnosti te vrste mobilnosti, Jonas Odermalm brzo odgovara. „ATC pruža sve pogodnosti prednje pogonske osovine koja se može slobodno odabrati, a istovremeno je praktična kao trajni sustav. Mislim da je cijene vozači svih tipova vozila: servisnih vozila s konfiguracijom 4×4 za održavanje cesta, kipera s konfiguracijom 6×6 koji rade na naftnim cjevovodima u pustinji, dampera s konfiguracijom 8×6 u kamenolomima i kamiona-dizalica s konfiguracijom 10×6 na pješčanim gradilištima.“

Dodaje i ovo: “Naravno, ne bi bio toliko privlačan bez svoje poznate trajnosti i pouzdanosti.”

Saznajte više o funkciji automatske kontrole trakcije


Find Your Dealer

8
Mobilnost