Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Ne brinite, kuka može nositi 20 tona više

Novi Volvo FMX napravljen je tako da može izdržati sve udarce i grubosti građevinske industrije. Nosivost kuke za vuču je 32 tone. Ako se sudari s hrpom kamenja, pa čak i betonskim zidom, kamion bi trebao nastaviti rad kao da se ništa nije dogodilo.

Osoba koja je dizajnirala novi prednji dio mirna je, oštroumna, a vjerojatno bi dobro odgovarala nekom okruženju poput hokejske arene. Hans Bergqvist opisuje obavljen posao. "Usredotočili smo se na robusnost i jednostavnost održavanja. Dodano je mnogo čeličnih dijelova, ali je povećanje težine minimalno, možda pet ili šest kilograma. A robusnost je mnogostruko povećana.”

Apsorbira energiju kao gigantska opruga

Sandučast izgled s razlogom

“Nova kuka, novi donji ukrasni branik, nova zaštitna ploča – sve je pričvršćeno na prednju zaštitu od podlijetanja velikim nosačima. Time se dobiva sandučast izgled. Prednji dio postaje nevjerojatno robustan produžetak šasije. On apsorbira energiju udarca male brzine kao gigantska opruga. A gotovo potpuno uklanja svojstvenu frekvenciju i trešnju kabine koja je prati”, kaže Hans Bergqvist.

Nosač kuke za vuču toliko je čvrst da se možete popeti na njega kako biste dosegnuli prednje staklo.
Nosač kuke za vuču Volva FMX

Povratak u prvotni oblik

Jedan od testova mjerenja robusnosti konstrukcije uključuje pokušaj probijanja prednjeg dijela udarcem čeličnim stupom koji stvara pritisak od 3 tone. Sandučasta konstrukcija ponaša se kao opruga i gotovo potpuno se vraća u svoj prvotni oblik.

Drugi test uključuje težak betonski blok. Pri otprilike 5 km/h kamion se zalijeće u njega, stvarajući ogromnu količinu energije. Čelični prednji dio malo se ugiba, ali uglavnom se vraća u svoj prvotni oblik. Dubinska snaga prednjeg dijela kamiona i "gumasti" oblik polipropilena na braniku pobjednička su kombinacija.

Nosač kuke za vuču

Više čelika znači veću mobilnost

“Kutovi kamiona vrlo su izloženi pa su kutovi branika proizvedeni od čelika visoke čvrstoće debljine 3 mm”, kaže Hans Bergqvist. Nova su radna svjetla smještena visoko iznad branika, gdje su manje ranjiva. Bočne obloge podijeljene su i ne preklapaju se pa su sva kozmetička oštećenja izolirana.

Hans Bergqvist

“A ako i uspijete ozbiljno oštetiti prednju stranu, vjerojatno ćete moći sami zamijeniti dio jer su svi vijci vidljivi i lako dostupni. Uvjereni smo da će kamion biti vrlo privlačan kupcima jer štedi vrijeme i povećava mobilnost.”

Gura i vuče 32 tone

Kuka za vuču izrađena je od jednog komada lijevanog željeza. “Ako ležite na osovinama i kotači se okreću, rovokopač ili neki drugi Volvo FMX može vas pokrenuti za tili čas. A činjenica da je kuka vidljiva znači da je možete koristiti kao ljestve za penjanje po prednjem dijelu kamiona. Kuda god koraknete, utvrdit ćete da je čvrst, ništa se neće slomiti ili napuknuti”, kaže Hans Bergqvist. Ručica se otvara pa po potrebi možete pristupiti zatiku kuke za vuču.

Pogledajte detalje prednje strane i kuke za vuču

3
Robusnost