Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Okretanje volana malim prstom – Volvo dinamički upravljački sustav

Volvo dinamički upravljački sustav najveća je novost u ovoj djelatnosti od pronalaska servo upravljača. U novoj seriji Volvo FMX on preuzima najizazovnije površine na cesti i izvan nje te mnogo manje zamara vozača. Sada je dostupan i za konfiguracije s dvostrukom prednjom osovinom, što njegove prednosti uvodi i u širok segment uobičajenih građevinskih zadataka.

“A to je upravo ono što je potrebno u graditeljstvu – malo inteligentne tehnologije između vozača i rupa”, kaže stariji inženjer za šasiju, Jan-Inge Svensson.

Male rupe najveći su problem

Upravljanje jednim prstom

Asistencija je progresivna, pa Volvo dinamički upravljački sustav ima mnogo toga za ponuditi pri malim brzinama. U tim situacijama često okretanje s teškim teretima može biti prava borba. “Često se primjećuje da se vozači naginju prema naprijed kako bi gornjem dijelu tijela dali više snage", kaže mlađi razvojni inženjer Kristoffer Tagesson. “Međutim, ova inovacija omogućuje upravljanje potpuno opterećenim kamionom jednim prstom. A davanjem prave količine snage u svakom trenutku volan se svaki put okreće u pravom smjeru, bez obzira na nepravilnosti cestovne površine. Zbog toga je upravljanje mnogo predvidljivije.”

Sada i za konfiguracije s dvostrukom prednjom osovinom

Volvo dinamički upravljački sustav sada je također dostupan na kamionima s dvostrukom prednjom osovinom. Budući da je konfiguracija 8×4 s dvostrukom prednjom osovinom u mnogim državama standardna verzija kipera, ovo će biti dobrodošle novosti za mnoge vozače kamiona. Posebno zato što ovi kamioni često nose teške terete, a upravljanje s dvije, a ne samo jednom osovinom obično zahtijeva i veću snagu.

Zaboravite na rupe i obavite više posla

U usporedbi sa servo upravljanjem u osobnom vozilu, Volvo dinamički upravljački sustav obuhvaća nekoliko finih funkcija. Primjerice, može neutralizirati nepravilnosti cestovne površine, objašnjava nam Jan-Inge Svensson.

"Rupe na cesti obično uzrokuju trzaj na volanu, ali on neutralizira smetnju prije nego što ona uopće dođe do volana. Male su rupe najveći problem jer mogu pretvoriti makadamsku cestu u izbrazdanu površinu poput daske za pranje rublja, a u tom slučaju morate smanjiti brzinu. Upravljanje, dakle, može smanjiti ili povećati produktivnost.”

 

Volvo dinamički upravljački sustav doslovce skida teret s vozačevih ramena.
Ramena

Umor je bol

Kada se na asfaltu ili na gradilištu stvori led, vozači osjećaju vibracije po cijelom tijelu. “Filtriranjem smetnji možemo učiniti vožnju manje zamornom. A uz manji umor ide i sigurniji vozač koji bolje obavlja svoj posao”, kaže Jan-Inge Svensson.

Bez pomoći ruku prilikom vožnje unatrag

“Kad prednja osovina nosi devet ili deset tona, a kotači su potpuno okrenuti, vožnja unatrag vrlo je naporna", kaže Kristoffer Tagesson. "S Volvo dinamičkim upravljačkim sustavom uključujete stupanj prijenosa za vožnju unatrag i upravljate uz minimalan napor. Zatim možete pustiti volan i gledati kako se glatko okreće natrag dok se kamion izravnava.” Zahvaljujući funkciji vraćanja iz položaja za vožnju unatrag, asistencija se otpušta i volan se vraća u neutralni položaj

Točnost u stvarnom vremenu

Volvo dinamički upravljački sustav kombinacija je hidrauličkog upravljanja i električnog motora koji pruža do 85% sile potrebne za upravljanje pri malim brzinama. Motor je elektronički upravljan 2000 puta u sekundi te pruža savršenu razinu pomoći u svakom pojedinom trenutku. “To vam daje predodžbu o njegovoj preciznosti”, kaže Jan-Inge Svensson.

“Ova tehnologija zasniva se na platformi dodavanja i oduzimanja zakretnog momenta, što znači da u budućnosti imamo velike mogućnosti proširenja njezine funkcije. Po mom mišljenju, ono što je I-Shift napravio za mjenjače, ovaj će sustav napraviti za upravljanje. Postat će vrlo popularna opcija.”

Jan-Inge Svensson

Sitnice znače više pri velikim brzinama

Novi upravljački sustav može kompenzirati i varijacije trenja na različitim kotačima, što se često događa pri kočenju na neravnim površinama. Još jedna funkcija kompenzira pomak pri upravljanju izazvan nagibom ceste, što je konstantni izvor nervoze na autocestama. Obje navedene karakteristike pomažu u pružanju stabilnosti držanja smjera vožnje i jasno definiranih sila upravljanja. “Što teren pod kotačima bude teži, više ćete ga cijeniti”, kaže Kristoffer Tagesson. “Čak i uz više osovina, Volvo dinamički upravljački sustav daje kamionu dojam normalnog vozila na normalnoj cesti.”

Manje ozljeda zbog trošenja zglobova

Danas čak i mladi vozači imaju problema s vratom i ramenima. To se često događa pri radu u graditeljstvu. “S tog gledišta, Volvo dinamički upravljački sustav nije samo stavka udobnosti”, kaže Jan-Inge Svensson. "Riječ je o smanjenju trošenja zglobova vozača i povećanju produktivnosti. Što se tiče vozača, može produžiti vaš aktivni radni vijek bez problema s ramenima. A uz današnji nedostatak dobrih vozača, manje bolovanja i veća produktivnost vrjedniji su nego ikada."

Oba inženjera iskazuju primjetno zadovoljstvo. "Da", kaže Kristoffer Tagesson. “Ovo je ispalo bolje nego što smo očekivali.”

Istražite prednosti Volvo dinamičkog upravljačkog sustava na gradilištu

2
Upravljanje