Volvo FMX

Volvo FMX, moderan, građevinski kamion, pun inovativnih rješenja i revolucionarnih karakteristika.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ili 10×6

D11 ili D13 (330 do 540 KS)
Neometan pogled dio je dizajna

U centrima za ispitivanje vozači i rukovatelji napominju da učinkovitost igra sve veću ulogu. Teme razgovora su novi volan, instrumentna ploča i kombinirani instrument.

Kabina na prvi pogled ostavlja dojam udobnosti i funkcionalnosti. Neki komentiraju mala poboljšanja vozačevog sjedala, a svi stavljaju na popis poboljšane prostore za odlaganje.

Važno je zadržati mir u unutrašnjosti

Planiran da traje

Louise Karlsson i Malin Gabre rade kao planeri proizvoda. Razgovor o novoj kabini čini se prikladnim ovdje, u prostoriji preplavljenoj sunčevom svjetlošću. Nalazimo se u zgradi u kojoj su proizvedena prva vozila Volvo.

“Prije svega, vozači moraju dobro vidjeti i dobro sjediti kako bi mogli kvalitetno obavljati svoj posao”, započinje Malin Gabre, a zatim se na tu misao nadovezuje njezina kolegica. “Stoga moramo uložiti mnogo napora u vidljivost i pristupačnost: komande koje se stalno koriste moraju biti pristupačne visokim i niskim vozačima.” Budući da kabina kamiona Volvo FMX leži nisko na šasiji, penjanje na kamion i spuštanje s njega relativno je jednostavno.

Vidite ono što trebate vidjeti

Kombinirani instrumenti pružaju vitalne informacije tamo gdje ih vozači mogu vidjeti jednim pogledom, dok su manje česte komande smještene dalje od vozača. Sekundarni informacijski zaslon sada je integriran u instrumentnu ploču, a ranije se morao podizati. Louise Karlsson objašnjava razloge čistog i jasnog dizajna: “Važno je da sve u kabini bude mirno i stabilno kako bi se vozač mogao koncentrirati na ono što se događa vani. Vozači koji su vozili novi kamion potvrdili su da je vidljivost sada čak i bolja.”

Najbolji gumbi na najboljim mjestima

Mnoga tehnička poboljšanja dolaze iz kamiona Volvo FH koji je nedavno pušten na tržište. Poput, primjerice, fleksibilno premjestivih prekidača koji omogućuju vozaču odabir funkcija koje će biti najbliže volanu. “To im omogućuje da ih prerasporede ako rade na neki poseban način koji nismo mogli predvidjeti”, kaže Malin Gabre.

Radno mjesto Volva FMX

Sjedinjene s volanom

Neke funkcije premještene su s poluga na tipke integrirane u volan. Tu su logično grupirane prema funkcijama i vrlo pristupačne. Prema Louise Karlsson, novi je dizajn također dobar za umorne ruke: “Novi volan ima puno alternativnih hvatišta tako da vozač uvijek može pronaći ono najudobnije. Zajedno s Volvo dinamičkim upravljačkim sustavom, koji ublažava napor pri upravljanju, ovo zaista poboljšava ergonomsku funkciju za vozača.”

Louise Karlsson

Bolje mjesto za rad

“Mnogo smo razmišljali o kabini kao radnom mjestu. To je prostor u kojem vozači provode najviše vremena i gdje čuvaju sve svoje stvari. Stoga smo osmislili novi prostor za odlaganje dokumenata iza vozačevog sjedala i mnogo praktičniji bočni pretinac u vratima. Prostoran je, a ne smeta pri ulasku u kamion i izlasku iz njega”, kaže Malin Gabre.

Nova kabina sadrži mnogo detalja koji olakšavaju život. Primjerice, veća duboka polica za odlaganje s držačem olovaka, mjesto za čuvanje telefona i upušteni USB utikač. Čak imamo držač za boce na izvlačenje dovoljno velik da u njega stane dvolitarska PET boca – u slučaju da vozač ožedni”, dodaje Malin Gabre.

Zračni pištolj Volva FMX

Nema više pijeska i otpadaka

Nova je funkcija zračni pištolj koji radi na komprimirani zrak iz sjedala. Louise Karlsson objašnjava zašto je on koristan: “To je jednostavan način za održavanje čistoće komandi i instrumentne ploče u okruženju s puno prašine. Budući da na ulaznom pragu nema letvica ili rubova, nečistoću možete jednostavno otpuhati.”

Unutrašnjost je tamnija od modela FM. Ta je boja manje osjetljiva na nečistoću i mrlje. To je crno-smeđa nijansa pod nazivom Raven (Gavran).

Istražite detalje unutrašnjosti kabine
6
Radno mjesto