diesel particle filter

Miljøzoner og partikelfiltre

Med folketingets vedtagelse af ny bekendtgørelse om miljøzoner i danske storbyer, er der kommet krav om eftermontering af partikelfiltre på lastbiler og busser, hvis de skal færdes i storbyernes miljøzoner.

København og Aalborg har allerede vedtaget indførelse af miljøzoner. Århus har netop afsluttet offentlig høring om emnet og Odense er i gang med en offentlig høring. Det forventes at alle de 4 store byer har miljøzoner inden længe.

Datoerne for indførelse af miljøzonerne er forskellige; Københavns miljøzone træder i kræft 1. september 2008 og Aalborgs miljøzone træder i kræft 1. februar 2009. Århus’ miljøzone vil forventeligt træde i kræft omkring årsskiftet 2009/10.

Kravene for miljøzonerne er de samme:

  • Indtil 1. juli 2010 skal bilerne leve op til Euro 3 normen (eller have monteret partikelfilter), men efter 1. juli 2010 skal alle busser og lastbiler være monteret et effektivt partikelfilter, hvis ikke køretøjet lever op til Euro 4 normen. 
  • Efter 1. juli 2008 – eller fra etableringstidspunktet - skal alle danske lastbiler og busser være forsynet med et synligt miljøzonemærke for at opholde sig lovligt i en etableret miljøzone

Tilskud fra staten

Staten kan ansøges om op til DKK 15.000,- i tilskud til eftermontering af partikelfiltre på danske lastbiler og busser. Der kan dog ikke søges om tilskud til nye biler, der overholder udstødningsnormen Euro 4, som blev obligatorisk fra 1. oktober 2006, uanset om de leveres med partikelfilter.
Hjælpen er lige ved hånden:

Kontakt din forhandler