Brændstofforbrug

Brændstofforbrug

En vejledning i, hvordan du optimerer brændstofforbruget
Når det gælder en virksomheds økonomi, er en reduktion af brændstofforbruget en ubetinget nødvendighed. Men en reduktion er endnu mere nødvendig, når det gælder miljøspørgsmål. Hos Volvo tror vi på fordelene ved en renere teknologi. Det er en opgave, vi tager alvorligt. Her følger et eksempel: Sammenlignet med en lastvogn, der udførte en tilsvarende transportopgave tilbage i 1980, er brændstofforbruget ved brug af dieselmotorer faldet med omkring 30 %

Ud over udformningen af lastvognen og motoren afhænger brændstofforbruget i forbindelse med godstransport imidlertid også af en række andre faktorer såsom belæsningsfaktor, chaufføren, udstyret og vejrforholdene.

Chaufføren og indehaveren
Mens luftmodstand og rullemodstand samt drivlinespecifikation vil påvirke brændstofforbruget, er belæsningsfaktoren stadig den faktor, der skaber størst variation pr. tonkilometer. For transportvirksomheder er ruteplanlægning og belæsningsfaktor de vigtigste elementer i forbindelse med begrænsning af brændstofforbruget.
 
Specifikation og udstyr
Vogntogets vægt og vejforholdene bestemmer, hvilken model der er bedst egnet til en bestemt branche. En anden faktor er, at kraftigere motorer og højere totalvægt giver højere brændstofforbrug. Men brændstofforbruget er lavere ved en større totalvægt, når det beregnes pr. tonkilometer. Det forskellige udstyr og designet har også indvirkning på luftmodstanden og dermed på brændstofforbruget. Ved at træffe det rigtige valg fra begyndelsen kan brændstofforbruget mindskes med mere end 10 %.

Flere fakta om brændstofforbruget:

  • Konstant kørsel op og ned ad bakker eller bykørsel med mange standsninger kan forøge brændstofforbruget med mere end 50 %.
  • Kørsel i modvind med en styrke på 10 sekundmeter kan forøge brændstofforbruget med 18 %.
  • Hvis der er regn eller sne på kørebanen, tiltager rullemodstanden, og brændstofforbruget kan stige med 10-20 %.
  • Reduktion af hastigheden fra 90 km/t til 80 km/t mindsker brændstofforbruget med 6 %.
  • En yderligere standsning pr. 10 km forøger brændstofforbruget med omkring 35%. 10 standsninger og accelerationer pr. 10 km forøger brændstofforbruget med 130 %.
  • Brændstofforbruget kan stige med op til 10%, hvis køretøjet ikke vedligeholdes regelmæssigt og/eller, hvis der bruges ikke-godkendte dele på lastvognen