Volvo FH

Den nye anfører inden for fjerntransport. Giver en enestående kørekomfort og driftsøkonomi.

4×2, 6×2, 6×4, 8×2, 8×4 eller 10×4

D13 eller D16 (420 til 750 hk)
"Designet er en hyldest til hele verdens lastvognschauffører

Da vi træder ind i det tophemmelige designstudie, stopper Asok George op foran den nye Volvo FH. "Hver gang afdækningen tages af, må jeg lige stå stille lidt og bare se på den. Alt er nyt, men der er ingen tvivl om, at det er en Volvo, man ser på."

Asok George er ansvarlig for den nye Volvo FH's udvendige design, men det personlige udtryk var en høj prioritet for alle i designteamet. "Volvo FH har altid været nem at kende på den skrånende forrude. Og det vil den fortsat være", siger Asok George. Nu hvor forruden er blevet rettet op for at skabe mere plads i førerhuset, er tagets vinkel endnu vigtigere. Derfor har førerhuset stadig sin let genkendelige profil.

Genkendeligt Volvo-design

"Folk skal lægge mærke til, at man kører Volvo. Vores mål er, at den skal være den lettest genkendelige lastvogn derude", siger Asok George.

Carina Byström, interiørdesigner.
Carina Byström, interiørdesigner.
Vi går fra den ene side af førerhuset til den anden. Asok George og Rikard Orell, designchef hos Volvo, udpeger forskellige elementer og detaljer. De tætte samlinger mellem karosseridelene og den præcise pasform og finish, der er opnået. Førerhusets linjer og kurver – det, som designerne kalder grafikken. Her har målet været at skabe en sammenhængende form, ikke en front og to sider. Derfor fortsætter linjerne og grafikken rundt om hele førerhuset. Endnu vigtigere end linjerne er dog, hvordan den står på vejen – lastvognens holdning.

"Ja, det er meget vigtigt. Den skal udtrykke lastvognens effektivitet og dynamik. Det skal se ud, som om den kører, selv når den står stille", forklarer Asok George.

Den nye Volvo FH ser ud, som om den læner sig fremover og trykker hjulene mod asfalten – klar til at suse af sted. Indtrykket skyldes til dels grafikken – et af de vigtige områder er hjulkassernes og stænklappernes udformning. Stænklappernes overkant løber fremad og nedad, hvilket skaber en dynamisk linje, som fremhæver hjulkassens form.

Større og lysere

Vi klatrer ind i førerhuset. Dermed forlader vi Asok Georges designområde og træder ind i interiørdesigner Carina Byströms domæne. Indenfor er der lyst og luftigt, selv om belysningen i studiet ikke er i nærheden af dagslys. En del af årsagen er nødlugen, der også fungerer som soltag, men førerhusets vinduer er også blevet større.

"Hos Volvo tænker vi på mennesker.
Vi håber, at det kan ses i designet."

"Designet øger fornemmelsen af plads. Derfor har vi arbejdet med store, buede linjer og udviklet rene overflader", siger Carina Byström.

"Se bare instrumentpanelet. Det går i en bue fra A-stolpe til A-stolpe og fremhæver førerhusets bredde", tilføjer Rikard Orell. Ligesom eksteriøret skal førerhusets indvendige design udtrykke Volvos filosofi og de skandinaviske rødder. "Formerne skal være enkle og ægte", siger Rikard Orell. "Ikke komplicerede eller kunstige."


Asok George, eksteriørdesigner
Asok George, eksteriørdesigner

Detaljer, der skiller os ud

Der er brugt meget energi på overfladerne og materialerne. Der stilles hårde krav til materialerne – slitage er et reelt problem, og alt skal kunne holde.
 
"Kvaliteten er vigtig. Vores kunder går op i den, og det bør de også gøre, siger Rikard Orell.
 
En anden detalje, der bidrager til Volvo FH's karakteristiske profil, er sidespejlene.

"Vi ønskede at gøre spejlene smallere, så de ikke hindrede udsynet så meget. Nu kan hele spejlet drejes, ikke bare selve spejlglasset i et stort hus", forklarer Asok George.
 
De smallere spejle mindsker også vindmodstanden. Selvom den nye Volvo FH er højere end sin forgænger, som var førende i sin klasse, er den lige så aerodynamisk.
 

– Ved at gøre hjørnerne mere afrundede har vi skabt et førerhus med lidt mindre vindmodstand, siger Asok George. Det skyldes også de tætte samlinger mellem karosseridelene. Samlingen mellem førerhusets øvre og nedre del er eksempelvis helt tæt. Den skjuler motoren, affjedringen og andre dele, der tidligere kunne ses gennem åbningen. "Lastvognen er tættere overalt. Vinden strømmer derfor rundt om førerhuset og ikke gennem det. Det er fantastisk for aerodynamikken og mindsker brændstofforbruget endnu mere", siger Asok George.
Selv eksteriørets farver bidrager til at give et varigt førstehåndsindtryk.
Selv eksteriørets farver bidrager til at give et varigt førstehåndsindtryk.
 

Imponerende uden at være intimiderende

Designet udtrykker selvtillid uden at være aggressivt. Det skal selvsagt tiltale både vognmænd og chauffører. "Værdien af dygtige chauffører er steget meget de senere år. Det er en kunst at køre lastvogn. For mig er designet en hyldest til hele verdens lastvognschauffører", fortæller Rikard Orell. Chaufførerne er dog ikke de eneste, der skal gøres tilfredse.

"Vognmændene er vores kunder, og vi skal også tænke på samfundet – alle, der kommer i kontakt med lastvognen under kørslen. Det er dejligt, hvis folk synes, vores lastvogne er seje, men de må ikke blive intimideret af dem", siger Rikard Orell.
 
"Hos Volvo tænker vi på mennesker. Vi håber, at det kan ses i designet", slutter Asok George, mens han kaster et sidste blik på lastvognen, inden den grå afdækning kommer på igen. .

1
Design